Jak získat po škole dobrý job? Nejlepší přípravu poskytne praxe

Jak získat po škole dobrý job? Nejlepší přípravu poskytne praxe

I student v prvním semestru vysoké školy dnes ví, že pouze diplom k získání atraktivního pracovního místa nestačí. Zvláště v době, kdy podle statistik řady nezaměstnaných absolventů děsivým tempem vzrůstají a kdy firmy v každém inzerátu požadují rozsáhlé pracovní zkušenosti. Co ale udělat proto, abyste s diplomem v ruce vykročili vstříc růžové budoucnosti a ne k depresivním branám pracovního úřadu?

Možností je několik. Jednou z nich jsou stáže přímo během studia. Ideální příležitostí jsou pro studenty letní prázdniny, kdy si nemusejí dělat hlavu se školními povinnostmi a mohou nastoupit na pár měsíců do podniku nebo organizace, kde budou sbírat důležité pracovní zkušenosti. Praxi lze absolvovat buď doma, nebo v zahraničí. Stáž v České republice má tu výhodu, že není většinou spojena s výrazně vysokými výlohami. Praxe u firmy sídlící v zahraničí s sebou nese náklady například na cestu, na druhou stranu nabízí i ideální příležitost ke zlepšení jazykových dovedností.

Foto: Studenta

Velmi důležité při hledání práce jsou i kontakty na správné osoby. Ty potom mohou absolventy včas upozornit na nově otvírané pozice nebo jim poskytnout užitečné reference. Kontakty se dají navazovat třeba na specializovaných pracovních veletrzích. Zde se zájemci z řad studentů mohou přímo seznámit se svým vysněným zaměstnavatelem. Mezi známé veletrhy práce patří například Career Days nebo Veletrh pracovních příležitostí.

Foto: Studenta

Praktické zkušenosti potom rozvíjejí semináře jako Inspirativní vedení pořádané společností Telefónica. Existují i akce, které spojují obojí: workshopy, na kterých se studenti mohou dozvědět, jak napsat dobrý životopis či jak zaujmout při pohovoru, i setkávání s osobnostmi byznysu a veřejné sféry. Jedním z nich je například fórum Youth To Business pořádaný mezinárodní studentskou organizací AIESEC. Youth To Business se s úspěchem konalo i v minulých letech, letos v dubnu na akci dorazí mimo jiné vedoucí osobnosti firem Delloite, ČSOB nebo KMPG.

Více informací o Y2B najdeš na:

y2b.aiesec.cz/

www.facebook.com/Y2BCzechRepublic

Podělí se zde o své znalosti a zkušenosti v oblasti vyjednávacích dovedností, správné a účinné argumentace nebo krizové komunikace. Na praktických workshopech se studenti budou moct například vyzkoušet, jak se rozpoznat manipulaci a jak se jí ubránit nebo jak úspěšně „prodat“ schopnosti.

V přednáškových sálech se sice dozvíte například to, jak se pohybují křivky nabídky a poptávky, nebo to, jaké teorie popisují fungování médií, ale pořád platí, že vlastní zkušenost je nejlepší učitelka. Nejvíce znalostí si odnesete z něčeho, co si můžete sami na vlastní oči ověřit a vlastníma rukama osahat.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější