Kariérní tip: Být dobrým daňařem není jen o vzdělání a píli
poweredbyexperts

Kariérní tip: Být dobrým daňařem není jen o vzdělání a píli

Tereza Köppelová je absolventkou VŠE a už sedm let pracuje v mezinárodní poradenské a auditorské společnosti Mazars, která právě letos slaví 20. výročí založení v České republice. Je tomu pár týdnů, co jí byla udělena prestižní profesní cena Daňařka roku 2014 v kategorii Největší daňová naděje. 

Jak náročné je pracovat v Mazars?

Nemám úplně s čím srovnávat, ale podle mě je to podobně náročné jako v jiných poradenských společnostech. Pokud chcete být úspěšní, musíte tomu něco obětovat. Beru to tak, že pokud bych chtěla dělat daně a chodit domů ve čtyři, mohla bych jít pracovat na finanční úřad.

Jaké byly tvoje začátky?

Už při škole jsem se v Mazars účastnila trainee programu, v rámci kterého jsem si vyzkoušela práci ve všech odděleních – v účtárně, daních a auditu. Poté jsem si mohla vybrat, kde se mi nejvíce líbilo. Vyhrálo daňové oddělení.

Foto: Studenta

Jaká je tvá náplň práce?

Naše práce je hodně ovlivněna sezonou. Ta moje se odvíjí především od toho, kdy firmy, podnikatelé a manažeři odevzdávají daňové přiznání, což je v první polovině roku. Kromě toho během celého roku připravujeme stanoviska pro klienty. Na podzim se navíc snažíme připravit na novou daňovou legislativu platnou od následujícího roku či připravujeme nabídky.

Pracujete v Mazars přesčas?

Není to na denním pořádku, ale pokud je potřeba nějaký projekt dokončit a nestačí na to standardní pracovní doba, tak samozřejmě zůstáváme přesčas, abychom to dokončili.

Tereza Köppelová (31)

je daňovou poradkyní Mazars se sedmiletou praxí v oboru. Specializuje se především na zdanění příjmů fyzických osob. Ve volném čase se ráda věnuje cestování, potápění, józe anebo surfingu.

Je pro tebe tato práce psychicky náročná?

Když je práce hodně a času málo, tak je to trochu stres, ale to k tomu patří. A s tím, jak postupujete na pracovních pozicích výš, tak také roste odpovědnost. Ale když to porovnám s doktorem, který zachraňuje lidské životy, tak si myslím, že zase takový stres rozhodně nemáme.

Setkala ses během svého sedmiletého působení ve firmě s nějakým velmi obtížným problémem?

Nevybavím si žádný nepřekonatelný. Vždy se vše dalo vyřešit. Pracujeme v týmech, takže když si nevíme rady, máme možnost situaci s někým probrat. Práce v týmu je fajn a vyhovuje mi. Je to asi i tím, že máme skvělé vztahy a můžeme se na sebe navzájem spolehnout. Obecně v Mazars je výborný kolektiv, vídáme se i mimo práci a jezdíme společně na různé sportovní víkendové akce. Třeba nedávno jsme skoro celá firma byli na prodlouženém lyžařském víkendu v Rakousku.

Foto: Studenta

V současné době jsi tváří kampaně Cesta vzhůru, mohla bys nám kampaň Mazars přiblížit?

Kampaň je určena studentům a čerstvým absolventům a jejím cílem je ukázat, že pouze píle a trpělivost při překonávání překážek může vést k pomyslné „Cestě vzhůru“. Idea kampaně, kterou jsme zahájili v březnu na studentském veletrhu Šance na VŠE, vychází z horolezeckého prostředí a cesty vzhůru při výstupu na vrchol. Odehrává se především na Facebooku, kde na stránce Mazars ČR mohou studenti vkládat fotografie své „Cesty vzhůru“ a soutěžit o iPady a další ceny.

Jak vypadala tvoje osobní cesta vzhůru?

Myslím, že určitou roli v mém případě sehrála i náhoda. Měla jsem štěstí na ty správné lidi okolo sebe, kteří mě motivovali a dali mi tu příležitost. Rozhodně to není jen o ctižádosti a píli, alei o náhodě a o štěstí.

Foto: Studenta

Stala ses i Daňařkou roku. Co to pro tebe znamená?

Nejvíc je pro mě asi závazkem. Být oceněna v kategorii Největší daňová naděje už samo o sobě říká, že do mě někdo vkládá nějaké naděje a na mně teď je, abych ta očekávání splnila i do budoucna. Ocenění si vážím, ale výsledek vnímám nejen jako své osobní ocenění, ale také jako hodnocení celého týmu.

Jakým způsobem relaxuješ?

Nejradši při sportu, jako je jóga nebo pilates. Ráda ale hraji i tenis. V létě si od práce nejlépe odpočinu na dovolené při cestování. Snažím se skloubit aktivní a pasivní odpočinek.

Máš ze své pozice možnost kariérního postupu?

V současné době jsem na pozici zkušeného seniora. U nás to znamená, že takový zaměstnanec má už určitou míru vlastní zodpovědnosti, má na starost vedení některého z juniornějších kolegů, ale zároveň stále pracuje pod manažerem. Z této pozice je stále ještě hodně kam růst.

Ve společnosti Mazars získáš potřebnou kvalifikaci a ihned se zapojíš do práce pro klienty, malé a střední společnosti i nadnárodní skupiny z různých oborů podnikání

V rámci Jarní kampaně, která je orientovaná na nábor studentů (pozice trainee) a absolventů s nástupem 1. 9. 2015, hledají vhodné kandidáty na pozice:

  • Asistent Auditora
  • Asistent Auditora trainee

Dále obsazují tyto pozice:

  • Do oddělení mzdové účtárny: Asistent mzdové účetní
  • Do oddělení účetního poradenství: Účetní se znalostí angličtiny, Účetní se znalostí angličtiny + další znalosti jazyků (např. francouzštiny, španělštiny, italštiny, maďarštiny, němčiny atd.)

Všechny aktuální pracovní nabídky společnosti Mazars jsou uvedeny na stránkách www.mazars.cz v sekci KARIÉRA.

Staň se součástí výjimečného týmu a buď to právě ty, kdo bude stoupat na cestě vzhůru.

Cesta k cíli je dlouhá a trnitá

Martin Stráník je vicemistr světa v boulderingu a věnuje se i sportovnímu lezení. Stal se také tváří kampaně Mazars – Cesta vzhůru. Svěřil se nám, jak by si představoval svou vlastní cestu vzhůru a co ho motivovalo stát se tváří této kampaně

Proč jste se rozhodl být tváří kampaně Cesta vzhůru?

Důvodem byla především příležitost nabýt nové zkušenosti, poznat nové lidi a také trochu přispět ke zviditelnění boulderingu, respektive sportovního lezení. Motiv kampaně se mně zamlouval, tak jsem si řekl, proč ne?

Foto: Studenta

Jak si představujete svou cestu vzhůru?

Cestu vzhůru si představuji jako úsilí vynaložené k dosažení našich cílů a snů. Nemusí to být cesta pouze za sportovním úspěchem, ale také např. úspěchem ve škole, v osobním životě či v práci. Tato cesta je zpravidla dlouhá a trnitá, ale pokud jí podřídíme vše, můžeme jí dosáhnout. Myslím si, že i když nedosáhneme kýženého úspěchu, tak cesta nám něco dala do života, někam nás posunula, směrem vzhůru.

Jak jste se dostal ke sportovnímu lezení?

Ke sportovnímu lezení jsem se dostal jako malý kluk, táta mě začal vytahovat na skály, když mně bylo pět, šest let, byla to také doba, kdy v mém bydlišti byla vystavěna nová lezecká stěna, takže jsem již tehdy pomalu začal s pravidelným tréninkem.

Foto: Studenta

Nemáte někdy strach?

Co se týká strachu, tak samozřejmě jej také mám, hlavně kvůli zdraví. Pokud jsem v pěti šesti metrech nad zemí, nebojím se tolik samotného pádu jako zranění, které by mohlo následovat.

Chtěl byste svoji kariéru směřovat právě do oblasti sportovního lezení?

Lezení je mojí životní náplní, a tak bych se lezení i v budoucnu rád věnoval, ideálním stavem by bylo otevření vlastní lezecké stěny, kde bych mohl osobně trénovat své nástupce. Avšak v tomto případě je zapotřebí také umět podnikat a mít dostatek financí do začátku, s tím bych jistě potřeboval pomoci.

Foto: Studenta

Změnil byste na svém životě něco?

Na svém životě bych nic měnit nechtěl, možná některé své povahové vlastnosti, ale co se týká života, který momentálně žiji, tak jsem spokojený. Mám skvělou přítelkyni, se kterou trávíme volný čas lezením na stěně či jsme v přírodě na skalách a tam se potkáváme s fajn lidmi, kteří v lezení jsou. To nás dělá šťastnými, to milujeme.

Staň se součástí výjimečného týmu a buď to právě ty, kdo bude stoupat na cestě vzhůru.

Vydej se s Mazars na Cestu vzhůru a vyhraj iPad a spoustu dalších cen!

Vyhrát může každý. Stačí, když do 18. května nahraješ fotku své „Cesty vzhůru“, jak si představuješ svoji budoucí kariéru. K fotce pak přidej zajímavý popisek a Apple iPad či další z 18 výher mohou být tvoje. Neváhej a začni soutěžit ZDE.

Text: Veronika Doskočilová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější