Kariérní tip: Staň se vývojářem v automobilce

Kariérní tip: Staň se vývojářem v automobilce

Do mladoboleslavské ŠKODA AUTO míří nejčastěji absolventi technických nebo ekonomických vysokých škol. Žebříček nejžádanějších zaměstnavatelů pro rok 2015, který nedávno zveřejnila společnost Universum, ale ukázal, že je firma zajímavá i pro studenty informatiky. Automobilka mezi nimi skončila na 11. místě, a to hned za velkými mezinárodními IT firmami.

Dlouhodobě nejúspěšnější domácí firma nyní čerstvým absolventům nabízí možnost zahájit a rozjet svou kariéru právě u ní. Koncernové SAP Kompetenční centrum, které vzniklo v roce 2012 a poskytuje IT služby celé skupině Volkswagen, právě nyní hledá vývojáře a konzultanty na juniorské i seniorní pozice. Centrum, které nyní zaměstnává stovku vývojářů, by se do dvou let mělo rozrůst zhruba o 30 nových zaměstnanců.

Před časem na pozici juniora nastoupil Petr Muška, který vystudoval manažerskou informatiku na ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci. Ve ŠKODA AUTO ale začal jako praktikant v rámci řízené školní praxe ještě během studia. „Bakalářskou i diplomovou práci jsem psal už jako interní zaměstnanec a obě se týkaly toho, na čem jsem právě pracoval,“ popisuje Petr, který si do té doby představoval, že jednou bude pracovat pro klasickou IT firmu. „O příležitosti v Mladé Boleslavi jsem vůbec nevěděl,“ říká.

Hozeni do vody?

Výběr zaměstnání mu velmi ulehčila kombinace oborů, které vystudoval. Jeho práce v oblasti informatiky má totiž celou řadu styčných bodů s ekonomikou. Volkswagen a všechny jeho dceřinky, podobně jako většina velkých mezinárodních firem, používá systém SAP, který v 70. letech minulého století vyvinula a stále rozvíjí stejnojmenná německá firma. Systém nabízí celou řadu modulů pro řízení podniku, jako je například finanční účetnictví, controlling, prodej, management kvality, lidské zdroje nebo logistika. Znalost ekonomiky podniku mu proto na začátku pomohla rychleji se v systému zorientovat, přestože se SAPem nikdy předtím nepracoval. Dnes má na starosti oblast, která se věnuje účetnictví a controllingu – jeho hlavním zákazníkem je Volkswagen Russia.

„Víme o tom, že studenti informačních oborů nemají šanci se na vysokých školách se SAPem setkat, proto jeho znalost pro nás není podmínkou,“ říká Luděk Pavlík, vedoucí SAP Koncernového Kompetenčního centra. Začínající zaměstnanci tak musejí absolvovat řadu školení, při kterých se se SAPem důkladněji seznámí a k dispozici mají manuály i další odbornou literaturu. „Mám ale především takovou zkušenost, že pokud někdo řeší problém, se kterým si neví rady, snaží se mu pomoci všichni kolem. Díky tomu jsem ani na počátku nikdy neměl strach se kolegů na cokoliv zeptat,“ popisuje Petr Muška, který říká, že samostatný si začal připadat asi po šesti měsících.

Většina zaměstnanců Kompetenčního centra pak absolvuje ročně odborná a jazyková školení, která finančně plně pokrývá ŠKODA AUTO. „K ničemu to zaměstnance nezavazuje, závazek pracovat pak pro nás určitou dobu vyplývá pro finančně náročnější a delší kurzy a týká se jen asi 5 % zaměstnanců,“ říká Luděk Pavlík.

Programátoři a konzultanti s vášní pro cestování

Uchazeči o práci v Kompetenčním centru u pohovoru dostávají nezvyklou otázku – jejich potenciálního zaměstnavatele zajímá, zda rádi cestují. Vzhledem k tomu, že zaměstnanci podporují řadu dceřinek v různých zemích světa, není pro ně cestování až tak výjimečnou záležitostí.

„Běžné je cestování po Evropě, ale kolegové se nedávno vrátili například z Číny. Oceňujeme i předchozí zahraniční praxi, hodí se i zkušenost s Erasmem. Člověk, který nějakou dobu žil v zahraničí, totiž lépe pochopí kontext své práce,“ vysvětluje Luděk Pavlík. Cestování je nutné obvykle jednou za dva či tři měsíce, ale pokud se řeší nějaký konkrétní projekt, může být i mnohem častější.

Petr Muška hned třetí měsíc od nástupu do ŠKODA AUTO vyrazil do Ruska a nedávno se vrátil z Německa. Jeho jazykové znalosti zahrnují zatím jen angličtinu, ale firma mu zařídila kurz němčiny. Ta je v německém koncernu opravdu důležitá. „Přesto u uchazečů dáváme přednost dobré znalosti angličtiny s tím, že němčinu se mohou doučit nebo se v ní postupně zlepšit,“ dodává Luděk Pavlík.

Pracovat vs. studovat

Pokud řešíte, zda se ucházet o práci programátora v mladoboleslavské automobilce, nebo raději pokračovat ve studiu, zbystřete. Firma totiž vzdělávání všech svých zaměstnanců podporuje. „Snažíme se dát každému flexibilní prostor, aby se zvládal připravit na zkoušky a dokončit studium,“ říká Luděk Pavlík.

Petr Muška se stal zaměstnancem Kompetenčního centra ještě před obhajobou diplomky a ve firmě rozhodně není výjimkou. O tom, že ŠKODA AUTO podporuje také doktorandské studium, svědčí příběh Denise Šefary, který do ŠKODA AUTO nastoupil teprve před několika týdny a zároveň pokračuje v postgraduálním studiu na Univerzitě Hradec Králové, kde nedávno získal inženýrský titul v oboru informační management. „K práci ve firmě ŠKODA AUTO mě přivedl nejen velký zájem o informatiku, ale také vášeň pro automobily,“ říká Denis Šefara, který zatím neví, jak úspěšně se mu skloubení zaměstnání a studia bude dařit. „Myslím ale, že pokud budu v rámci studia něco měnit, bude to téma disertační práce. Nabízí se tu spolupráce a zpracování tématu, se kterým se dostávám do styku v práci,“ popisuje.

Studenti i absolventi na začátku mohou počítat s tím, že jim firma zařídí ubytování. „Všem nabízíme ubytovnu. Zkušenost je taková, že na ubytovně tráví jen první rok a poté, co se s Mladou Boleslaví více sžijí, hledají bydlení v soukromí,“ popisuje Luděk Pavlík možnosti, které firma poskytuje zaměstnancům ze vzdálenějších lokalit. Ti nejčastěji přicházejí ze středních, severních nebo východních Čech, ale například i ze Slovenska.

Zanedbatelná není v Mladé Boleslavi ani možnost kulturního a sportovního vyžití. Padesátitisícové město má velké multikino, divadlo s vlastním souborem a dlouholetou tradicí, muzeum, několik sportovních oddílů, spoustu fitness klubů a několik moderních nákupních center. Denis Šefara, který je „boleslavákem“ teprve tři týdny, říká, že se ve volném čase rozhodně nenudí. „Hned mě oslovili kolegové, kteří pravidelně hrají futsal. Rád jsem se přidal,“ říká.

Věděli jste, že pod pojmem ŠKODA AUTO se neskrývají pouze automobily, ale i práce s množstvím nejmodernějších IT technologií?

Prohlédněte si následující pozici vhodnou i pro absolventa a neváhejte se přihlásit. Pro rostoucí Kompetenční centrum koncernové úrovně v Mladé Boleslavi hledáme:

SAP konzultant/ programátor – junior

Popis činnosti

  • Spolupráce na analýze změn podporovaných pracovních procesů v oblasti modulů nebo báze v systému SAP
  • Organizace a podpora testů aplikací ve spolupráci s odbornými útvary
  • Základní administrace SAP aplikací
  • Správa a podpora systémových rozhraní
  • Jednoduchý vývoj v programovacím jazyce ABAP
  • Spolupráce na mezinárodních projektech v regionu střední a východní Evropy

Požadujeme

  • VŠ – obor informatika/SW inženýrství, technické nebo ekonomické obory s přesahem na IT
  • Znalost principů vývoje SW
  • Základní znalost struktury ERP systémů
  • Zájem o oblast vývoje a podpory podnikových systémů a procesů
  • NJ nebo AJ – úroveň B1 (hovorová) – NJ výhodou
  • Inovativnost a kreativitu
  • Spolehlivost a odpovědnost

Uvítáme

  • Praxi v oboru IT, zejména v oblasti SAP

Nabízíme

  • Zázemí silné a stabilní nadnárodní společnosti
  • Rozvoj odborných znalostí a individuální profesní růst
  • Prostor pro rozvoj kariéry
  • Práci na klíčových projektech
  • Práci ve špičkovém mezinárodním týmu
  • Široké portfolio zaměstnaneckých benefitů

Jak se přihlásit

Přihlaste se prostřednictvím stránek www.zivotniprilezitost.cz nebo na e-mailu helena.dadakova@skoda-auto.cz.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější