Lyžařskou bundu si vezměte na svah, ne do města. Jak vybrat tu správnou?

Lyžařskou bundu si vezměte na svah, ne do města. Jak vybrat tu správnou?

V zimě bychom rozhodně neměli podcenit výběr bundy. Vedle horké čokolády, svařáku a polévky nás totiž právě ona může pořádně zahřát. Jenže není bunda jako bunda. Víte v jaké vyrazit na svah a jakou si naopak obléct do města?

U nákupu bundy na zimu byste měli důkladně zvážit, kvůli jakému účelu si ji kupujete a podle toho ji také nosit. Zdánlivě jasné pravidlo, ovšem ne každý člověk ho dodržuje, a proto je následně zklamaný. Doma před zrcadlem si sice novou lyžařskou bundu plnou barev a vzorů s různými vychytávkami a funkčními parametry pochvaluje, ovšem ve chvíli, kdy v ní místo na svah vyrazí do města, mrzne. Jak je to možné?

Lyžařská bunda

Už podle názvu se předpokládá, že budete v této bundě lyžovat, případně jezdit na snowboardu. Vzhledem k tomuto aktivnímu pohybu se proto při jejich výrobě klade důraz na funkční materiály, které se vyznačují vysokým vodním sloupcem a prodyšností. Proč právě těmito parametry? Z hodnoty vodního sloupce totiž zjistíte, jaká je voděodolnost bundy. Čím je jeho hodnota vyšší, tím déle bude vaše bunda vodě odolávat. Této nepromokavosti se dosahuje pomocí zátěru nebo membrány, podporována je také lepenými švy.

Prodyšnost je ovšem také důležitá, protože její hodnoty nám udávají, jak dobře dokáže bunda odvést přebytečnou tělesnou vlhkost na povrch. Opět platí, že čím jsou tyto hodnoty vyšší, tím lépe je vlhkost odváděna.

Většinou v podpaží pak ještě bývají umístěny ventilační otvory. Důležitost těchto parametrů spočívá v tom, že můžete na sjezdovkách nejen zmoknout a spadnout do sněhu, ale také se při aktivním pohybu zapotit, a i tak vás udrží v teple a suchu. V neposlední řadě je pak materiál lyžařských bund pevnější, aby při našich pádech odolal a nedocházelo k jeho opotřebení.

Loap FALLON pánská lyžařská bunda

Tím ale přednosti lyžařské bundy nekončí. Sněhový pás uvnitř bundy a vnitřní elastický rukáv se snaží co nejvíce zabránit tomu, aby se vám sníh dostal pod bundu. Na některých vnitřních rukávech najdete průstřih na palec, takže budete mít chráněnou i dlaň. Užitečný je i suchý zip u vnějšího rukávu, pomocí kterého si ho můžete podle potřeby utáhnout nebo naopak povolit. Během cesty na sjezdovku a z ní vám krk a hlavu před větrem, deštěm a sněhem ochrání kapuce. Před nasazením helmy, která je při horských zimních sportech nutností, ji jednoduše můžete odepnout.

Mezi další vychytávky patří poutka pro přichycení kalhot a samozřejmě také vnitřní a vnější kapsy, do kterých si můžete dát třeba permanentku. Na sjezdovkách budete z tak kvalitní bundy nadšeni, do města si ale pořiďte jinou. Cesty z domu do školy nebo do práce a zase zpět totiž opravdu nemůžete nazývat zimním sportem, a proto by vám byla zima.

Městská bunda

Pokud chcete bundu oblékat na cesty do práce, do školy, když jdete na procházku nebo vyrazíte nasát atmosféru na vánoční trhy, měli byste si pořídit takovou, která je k tomu určená. Městská bunda vás díky izolační náplni udrží v teple, takže venku nebudete klepat kosu. Svým povětšinou střízlivějším vzhledem se odlišuje od barevně výraznější lyžařské bundy, u které je samozřejmě podstatné, abyste byli na svahu vidět. Pokud ale přece jen toužíte po barevné bundě do města, můžete si ji koupit, protože i takové se vyrábí.

A jak je to s funkčními parametry? Pro klasickou zimní bundu nejsou nezbytné. Prodyšnost sice odvádí vlhkost od těla, ale neizoluje. Pokud celou cestu do školy nebo do práce neběžíte, tak se opravdu nezapotíte tak jako na lyžích, a proto je pro vás lepší mít bundu, která teplo udrží uvnitř a nepustí ho ven. Na horách je vodní sloupec nepostradatelným pomocníkem, protože kontakt například se sněhem je nevyhnutelný. Ve městě vám ale postačí mít voděodpudivou bundu, což znamená, že voda po bundě stéká, ale materiál není nepromokavý. Sněhový pás ani vnitřní elastický rukáv na městské bundě pochopitelně nenajdete.

Loap ILADY dámská bunda do města

Některými vychytávkami jako odepínací kapucí nebo zipy, které vám budou krýt bradu, je ovšem bunda do města také opatřena (zkuste třeba tuto pánskou pánskou).

Až tedy v nejbližší době vyrazíte na nákup bundy na zimu, mějte na paměti, že není vhodné nosit lyžařskou bundu ve městě a naopak. Přejeme vám při výběru šťastnou ruku, protože jste to jen a jen vy, kdo ji nakonec budete nosit.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější