Mladí chtějí work-life balance. Co na to zaměstnavatelé?
poweredbyexperts

Mladí chtějí work-life balance. Co na to zaměstnavatelé?

Podle průzkumu Universum je v současné době pro české vysokoškoláky nejžádanější kariérní cíl work-life balance, což je snaha o sladění osobního a pracovního života. V posledních letech na tento požadavek reaguje stále více firem. Jednou z nich je i Vodafone, který práci z domova nabízí jako žádaný benefit. 

Pracovní doba prošla za poslední dekády velkým vývojem. Ještě před sto lety bylo běžné, že zaměstnanec pracoval i šestnáct hodin denně. Pak byla ale pod tlakem hospodářských a sociálních požadavků uzákoněna klasická osmihodinovka. V současné době odpracují Češi za rok v průměru 1980 hodin. Na pomyslném vrcholu se však standardně drží Asie. Japonci, kteří jsou pověstní svou pracovitostí, stráví prací ročně průměrně přes 2 tisíce hodin. Nejpracovitější jsou ale Korejci. Zaměstnavatelé tu nejsou limitováni zákonem, a tak je běžné, že zaměstnanci chodí do práce 7 dní v týdnu i na 20 hodin.

Pomalu se začala rozšiřovat pružná pracovní doba, která byla před rokem 1990 tabu, a práce na částečný úvazek. Očekávání zaměstnanců, zejména té nejmladší generace, se stupňuje – jsou náročnější, chtějí nejmodernější technologie, možnost využít home office a spoustu dalších benefitů. Touží mnohem více pracovat v zajímavém a kreativním prostředí. Novodobé trendy napomáhají zaměstnancům lépe sladit pracovní a rodinný život a zvýšit jejich časovou flexibilitu. Vzhledem k tomu, že očekávání zaměstnanců se v České republice za posledních 20 let změnila, přistupují i čeští zaměstnavatelé ke změnám.

Home office jako žádaný benefit

Vodafone toho dosahuje například díky home office, který označuje jako jeden z nejžádanějších benefitů současnosti. A není divu. Do kanceláří už není nutné docházet každý den a práce touto formou může být po dohodě s nadřízeným i neomezená. Lidé nestráví tolik času dopravou do zaměstnání a efektivněji tak využijí svůj volný čas. Díky flexibilní pracovní době a možnosti pracovat z domova si zaměstnanec bez potíží naplánuje všechny aktivity tak, aby stihl například ráno lékaře a poté práci.

Výhody ale poskytuje i ženám na mateřské dovolené. Pokud chtějí, mohou pracovat pouze na částečný úvazek. Navíc si samy zvolí, kdy chtějí pracovat v kanceláři a kdy doma.

Flexi office šetří místo a náklady

V rámci work-life balance Vodafone zavedl i další inovace. Na základě jejich průzkumu vyšlo najevo, že až pětina míst v kanceláři není obsazena, ať už kvůli nemocím, dovoleným, školením či pracovním schůzkám. Projekt home office na základě tohoto zjištění doplnili o flexi office.

Ten byl zaveden již v roce 2009 a v současné době již běží naplno. Princip spočívá v tom, že je v budově o pětinu pracovních míst méně, než kolik zde pracuje zaměstnanců. Stálé pracovní místo mají pouze ti, kteří jej k výkonu práce bezpodmínečně potřebují. Mezi ně se řadí například technologové. Ostatní zaměstnanci si ráno ve skříňce vyzvednou notebook a sami si vyberou, ke kterému stolu se posadí. A to platí i pro nejvyšší vedení společnosti.

„Oba koncepty mohou fungovat pouze v případě, kdy jsou zaměstnanci hodnoceni podle výkonu, nikoli podle odsezených hodin. V tomto modelu hraje nejdůležitější roli motivace a odpovědnost každého zaměstnance,“ dodává Veronika Ivanović, viceprezidentka pro lidské zdroje ve Vodafonu.

Vodafone pro studenty

Vodafone nabízí studentům a absolventům i možnosti stáží. Délka trvání je úindividuální a může trvat až 6 měsíců. V rámci ní mají studenti přiděleného svého mentora a učí se tak pracovním návykům a poznávají pracovní prostředí. Poté mají šanci navázat ročním programem Discover, který je určen pro absolventy a je obohacen speciálními vzdělávacími aktivitami. Ti nejúspěšnější mohou po roce v rámci skupiny Vodafone vycestovat na rok do jiné země. Více informací najdete na www.vodafone.cz/discover.

Text: Veronika Doskočilová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější