Na které hity do Hradiště? Tyhle tipy oceníte

Na které hity do Hradiště? Tyhle tipy oceníte

Na filmových festivalech člověk obvykle řeší řadu dilemat. Na který film jít? Jaký snímek nás nezklame? Tyhle palčivé otázky si klade snad každý. Nabízíme proto pár tipů pro letošní Letní filmovou školu.

Staré, ale skvělé

Na němé filmy se možná díváte skrze prsty. Vždyť co nám dnes mohou nabídnout skoro sto let stará díla? Novější je přece lepší! Nenechte se těmito předsudky spoutat. Leckterá díla meziválečného období totiž mají hodně co nabídnout i dnes. A jedním z nejlepších důkazů je švédská kinematografie, která byla tou dobou na vrcholu. Díla jako Vozka smrti či Poklad pana Arna jsou po vypravěčské i umělecké stránce dodnes bez přehánění fascinující a s moderními díly si v lecčem nezadají. Jako obvykle se navíc v rámci Filmovky dočkáte i živé hudby, jež fláky němé éry doprovodí. Lepší způsob, jak vidět tyhle klasiky, které inspirovaly i většinu dnešních filmařů, vážně nenajdete.

Česká kvalita

V Hradišti je k vidění tradičně výkvět aktuální tuzemské kinematografie. To potvrzuje i letošní výběr, takže pokud jste nestihli některé populární filmy v běžných kinech, hradišťský festival je ideální příležitostí k doplnění vzdělání. K vidění tak bude kontroverzní pseudodokument Svět podle Daliborka či čerstvý vítěz hlavní soutěže z Karlových Varů Křižáček. Před pár měsíci také posbíral spoustu ocenění životopisný Masaryk a chválen byl i velmi upřímný dokument s názvem Normální autistický film. Povedla se i Bába z ledu od Bohdana Slámy, stále velkým jménem je i Jan Hřebejk, který představí první díl trilogie Zahradnictví.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Od Mélièse k Neovi

Asociace českých filmových klubů, která Letní filmovou školu pořádá, také v září rozjede další ročník Projektu 100. Ten bude letos vypadat trochu jinak, zaměří se totiž na žánr sci-fi, v němž představí pětici legendárních děl. V Hradišti se všech pecek dočkáte s více než měsíčním předstihem. A i když jste možná už leccos viděli, tak užít si tyhle legendy na plátně byste určitě měli. A které to přesně jsou? Cesta na Měsíc, jeden z prvních skutečně zásadních počinů kinematografie, který dokáže fascinovat dodnes. Pak česká Cesta do pravěku, stále uchvacující speciálními triky a procítěním. První Planeta opic, která fascinovala opičími maskami, téměř nahým Charltonem Hestonem a zdrcujícím koncem. Brazil Terryho Gilliama se vymyká vlastně všemu, co jste kdy mohli vidět, a naplno ukazuje šílenou mysl člena skupiny Monty Python. A nakonec Matrix, jenž posunul celé filmové médium do 21. století. Sestava vpravdě dechberoucí!

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Nenápadné hity

Sekce Letní festivalové echo letos poprvé představí úspěšné filmy z největších evropských festivalů, tedy Cannes, Benátek a Berlína. Úspěšný Western klame názvem a předkládá studii charakterů na bulharské vesnici. Kdo má rád nečekaná spojení, ocení Janičku, bizarní metalový muzikál o dospívání Johanky z Arku (ano, čtete správně). Nejpopulárnějším italským filmem loňska se stala Šíleně šťastná, hořkosladká road-movie o dvou psychiatrických pacientkách. Ta zatím návštěvníky festivalu zajímá nejvíc, stejně jako kontroverzní Hra, jež neotřele přispívá k aktuální uprchlické krizi.

Vybere si opravdu každý, protože mezi zhruba dvěma stovkami filmů se skrývá i řada dalších pokladů. A nejen filmových, ale i v rámci doprovodného programu. Takže neváhejte a vyrazte na vlídný jih Moravy, kde na vás čeká fascinující svátek filmu!

Text: Mojmír Sedláček

Foto: official LFŠ

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější