Pozor, kupujete si správnou velikost bot?
poweredbyexperts

Pozor, kupujete si správnou velikost bot?

Pokud nepatříte mezi lidi, kteří si boty obouvají zcela výjimečně, protože chodí většinu času naboso, potřebujete takové, se kterými budete mít nohy na každém vašem kroku jako v bavlnce. Určitě se vám už ale několikrát stalo, že jste si koupili boty, které vás po chvíli začaly tlačit. Správná velikost je totiž během nákupu obuvi na rozdíl třeba od akčních nabídek nebo barevného provedení rozhodující. Víte ale, jak ji určit správně? 

Z vlastní zkušenosti určitě víte, že je skoro nemožné podniknout pěšky jakoukoliv cestu, když vás tlačí boty. Pokud zjistíte, že jste si koupili špatnou velikost obuvi na cestě do školy nebo do práce, můžete se vrátit domů a přezout se nebo tu cestu přetrpět a boty si ve škole nebo v práci sundat. Představte si ale, že si koupíte outdoorovou obuv, vyrazíte v ní na túru, a uprostřed kopce se najednou objeví nepříjemná bolest, která vám během chvíle nedovolí udělat ani o krok víc. Jestli chcete předejít situaci, kdy vás bude muset dolů snést někdo na zádech nebo se budete muset vrátit bosky, neuspěchejte nákup bot a řiďte se následujícími radami.

Nákup bot s možností vyzkoušení

Nebudeme tvrdit, že vzhled není u bot důležitý. Například na základě barevného provedení obuvi se rozhodujeme, zda si ji vyzkoušíme. Nikdo si totiž nekoupí boty, které se mu nebudou vůbec líbit. Vzhled by ovšem neměl být rozhodující v momentě, kdy vás boty například tlačí nebo vám jsou naopak velké. Až vás proto nějaké zaujmou, sáhněte nejprve po vaší obvyklé velikosti. Pokud nevíte jaká to je nebo se v označení velikostí jednotlivých výrobců ztrácíte, podívejte se do přehledné tabulky.

Loap NISA W dámské outdoorové boty

Jestli si budete zkoušet outdoorovou obuv, nezapomeňte mít na nohách silnější ponožky. Boty nechte nejprve nezašněrované. Určitě si vzpomínáte, jak se vás rodiče vždycky během zkoušení bot ptali, jestli v nich máte dostatek místa. Věděli moc dobře, proč vám tuto otázku kladou. Je zkrátka důležité se ujistit, že se naše chodidlo uvnitř bot netísní. Nejprve ho proto posuňte dopředu a ověřte, že je mezi patou a botou dostatek prostoru. Jak to poznáte? Měl by se vám tam vejít jeden prst, což znamená asi půl centimetru až centimetr. U vysokohorské a expediční obuvi nebo u bot pro vysokou zátěž by měl být tento prostor větší než náš prst, tedy přibližně jeden centimetr. Nyní teprve botu zašněrujte, přičemž tlačte patu dozadu. Následně zkontrolujte, zda pata pevně sedí a jestli můžete bez problému hýbat prsty. A blížíme se do finále. Botu vyzkoušejte na dvacet stupňů nakloněné rovině. Pata by neměla ani v tomto případě klouzat a prsty by měly mít stále mírný prostor, maximálně se mohou lehce dotýkat špičky boty.

Může se ale samozřejmě stát, že vám vaše obvyklá velikost tentokrát na noze úplně sedět nebude. Každý výrobce bot totiž využívá vlastní tabulku velikostí. Co s tím? Určitě si nekupujte boty, které vás tlačí nebo vám jsou hodně velké v domnění, že v nich chodit vydržíte. Buďte trpěliví, absolvujte znovu celý proces zkoušení s botami v jiné velikosti, a to tolikrát, kolikrát bude potřeba. Vaše nohy si pohodlnou obuv zaslouží. Stejný postup byste měli zvolit i v případě, že jste si boty objednali přes internet, takže si je doma zkoušíte úplně poprvé. Tím se dostáváme k radám, jak si vybrat správnou velikost bot v internetových obchodech.

Studenta tip:

Víte jaký účel má která obuv? I na něj byste si totiž měli dát během nákupu pozor. Přehledné rozdělení bot podle jejich účelu najdete ZDE.

Nákup bot bez možnosti vyzkoušení

Může se samozřejmě stát, že nebudete mít možnost si boty před nákupem vyzkoušet, třeba, pokud si je budete objednávat přes internet. Někteří prodejci vám v takovém případě pomůžou se správným výběrem velikosti i na dálku, pokud budou vědět potřebné údaje. Jedním z těch nejdůležitějších je délka vašeho chodidla, kterou si jednoduše změříte doma. Jak? Položte si doma na podlahu ke zdi papír tak, aby k ní okraj papíru přiléhal. Poté si na papír bosi nebo v tenké ponožce stoupněte. Je důležité, aby vaše chodidlo směřovalo kolmo od zdi a pata byla o zeď opřena. Na papír si následně tužkou zaznačte nejdelší místo chodidla, což je většinou palec. Nyní už jen stačí změřit délku kolmice od okraje papíru po vyznačenou rysku nejdelšího místa na chodidle.

U trekingových bot a u obuvi na vysokohorskou turistiku se doporučuje počítat s nadměrkem půl až jeden centimetr, protože do nich budete nosit silnější ponožky. Díky této rezervě se budou moci vaše prsty v botách volně pohybovat. U horolezecké obuvi je naopak důležité, aby byla noha ze všech stran pevně objemutá. A ještě jedna rada na závěr. Velikost nohy se v průběhu dne mění, což spousta z vás jistě zaznamenala. Zatímco ráno je odpočinutá, a tím pádem nejmenší, během dne může natéct, čímž se zvětší. Tohle ale může být mnohdy zrádné, proto je lepší pevnou turistickou obuv zkoušet odpoledne nebo navečer.

DRIFT W dámské outdoorové boty

Nezapomeňte o zakoupené boty správně pečovat

Boty si při každém obutí vždy pořádně zavažte až do posledního otvoru, jinak vám v nich bude noha klouzat a může také dojít k poškození podšívek, vnitřní i patní stélky nebo samotných tkaniček. Až si obuv zujete, co nejvíce ji otevřete a uvolněte tkaničky. Zjistili jste, že je máte špinavé? Na prací prášek ihned zapomeňte. Boty je totiž potřeba vyčistit ručně za použití teplé vody, mýdla a jemného kartáčku, přičemž záleží na materiálu, ze kterého jsou vyrobené. Obuv s povrchem z jemné kůže čistěte pokaždé jen suchým kartáčkem, před čistěním podešve ho namočte. Ale pozor Usňovou podešev nenamáčejte, pouze ji přetřete vlhkým hadříkem a použijte speciální přípravek na čištění kožené podešve. Očištěné boty vycpěte novinami a nechte je uschnout při pokojové teplotě. V žádném případě je nedávejte na topení, nefénujte, ani je nevystavujete prudkému slunečnímu světlu.

Nezapomínejte ani na impregnaci, která vaše boty ochrání proti vlhkosti a znečištění (víte, proč je impregnace důležitá?). Používejte ale výhradně přípravky, které jsou k tomu určené. Lepší je naimpregnovat obuv večer, aby přes noc vyschla. Boty z textilu zase ošetříte za sucha kartáčováním, čistícími a barvícími spreji na textil. I u tohoto materiálu ale používejte doporučené přípravky.

Doufáme, že si od teď díky výše uvedeným radám pokaždé koupíte boty ve správné velikosti, které se tak stanou pohodlným doprovodem na vašich cestách.

Tu správnou obuv najdete v oficiálním e-shopu české značky LOAP.

Text: Kristýna Dolejšová

Foto: Loap

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější