Představujeme: Sladký ráj Mondelez přijímá studenty a absolventy
poweredbyexperts

Představujeme: Sladký ráj Mondelez přijímá studenty a absolventy

Zajímavá práce, známé produkty, celosvětově uznávaný zaměstnavatel. Tak právě tohle jsou hlavní přednosti firmy Mondelez Czech Republic s. r. o., která nyní rozšiřuje výrobu v Opavě. Chceš i ty pracovat pro druhou největší potravinářskou společnost na světě? Neváhej a připoj se! Hlásit se můžeš už ke konci roku 2014.

Historie

Společnost Mondelez Czech Republic s. r. o. je součástí skupiny společností s názvem Mondelēz International, která patří k světovým výrobcům sušenek, čokolády, kávy, žvýkaček a bonbonů. Firma vznikla 1. října 2012 rozdělením společnosti Kraft Foods na dvě samostatné společnosti. O tom, že je to opravdu úspěšná a velká společnost, svědčí také fakt, že její roční obrat dosahuje až 35 miliard dolarů. Ve 165 zemích světa pro ni pracuje okolo 110 tisíc zaměstnanců.

Foto: Studenta

U nás a na Slovensku působí Mondelēz International, dříve Kraft Foods, již od roku 1992. Za tu dobu se stal nezpochybnitelnou jedničkou na trhu ve výrobě sušenek a čokoládových cukrovinek. Hlavně rok 2007 byl v historii společnosti zlomový. Po sloučení s firmou Opavia-LU se jejich výroba rozšířila o několik dalších značek. V současnosti pro Mondelēz International pracuje v obou zemích více než 3000 zaměstnanců. Jejich výrobky určitě znáte i vy, na území Česka a Slovenska se prodává 550 produktů pod 24 značkami. V obchodech můžete najít například čokoládu Milka a Figaro, sušenky a oplatky Zlaté, BeBe Dobré ráno, Brumík, Oreo, Fidorka, Miňonky, Kolonáda, Tatranky, Horalky či TUC, kávu Jacobs, Tassimo, Carte Noire a Dadák, bonbony Halls a mnoho dalších.

Foto: Studenta

Výroba je v České republice a na Slovensku rozdělena do pěti továren. Bratislavská továrna produkuje tradiční slovenskou čokoládu značky Figaro, ale také další čokoládové výrobky, které se dále vyvážejí ke spotřebitelům až za hranice Evropy. V Lovosicích vznikají v továrně, známé také pod označením Deli, sušenky a oplatky, v Mariánských Lázních se vyrábějí tradiční lázeňské oplatky značky Kolonáda a v továrně v Opavě, která je známá pod jménem Opavia a která je zároveň největší továrnou Mondelēz International v České republice a na Slovensku, se pak vyrábějí sušenky. V továrně Dadák ve Valašském Meziříčí se pak vyrábí káva pro spotřebitele z celé Evropy.

Foto: Studenta

Jak vznikala továrna v Opavě

Opavská továrna má již dlouhou historii. První zmínky sahají až do roku 1840, kdy opavský soukeník Kašpar Melhior Baltasar Fiedor a jeho žena Amálie založili firmu Fiedor vyrábějící cukrové oplatky. Po nich se dodnes jmenuje kulatá Fidorka. Chod firmy později dostal na starost jejich syn Theodor, který výrobu oplatek zautomatizoval. Továrna později přesídlila do nově vystavěného objektu v Olomoucké ulici, kde se vyrábělo až do roku 1997. Výroba pokračovala i po vypuknutí první světové války. V té době zde vyrábělo sušenky, oplatky a čajové pečivo šedesát zaměstnanců. Velké změny pak nastaly v roce 1945. Stejně jako mnoho dalších podniků byl také tento na základě Benešových dekretů znárodněn. Postupně docházelo ke spojování znárodněných podniků na výrobu trvanlivého pečiva, cukrovinek a čokolády, až vznikl v roce 1947 státní podnik Čokoládovny Praha. V roce 1991 se podnik transformoval na akciovou společnost, o rok později pak došlo k privatizaci. Podnik získalo společné konsorcium společností Danone a Nestlé.

Foto: Studenta

O osm let později pak byly Čokoládovny rozděleny na dvě části. Nestlé Čokoládovny vyráběly čokoládové cukrovinky, Danone Čokoládovny zase trvanlivé pečivo. V roce 2001 si Danone Čokoládovny změnily název na Opavia-LU, která se pak později v roce 2007 stala součástí Kraft Foods. Po rozdělení Kraft Foods na dvě části spadá Opavia-LU pod skupinu společností Mondelēz International.

V současnosti zaměstnává továrna v Opavě 670 lidí. Její výrobní linky produkují známé značky sušenek, jako jsou BeBe Dobré ráno (belVita), Zlaté, Crispello, Fidorka a mnoho dalších.

Foto: Studenta

Rozšíření výroby v Opavě

Jelikož poptávka po výrobcích firmy Mondelēz International stále roste, rozhodla se firma rozšířit výrobu v opavské továrně. Do výstavby poputuje přes 2 miliardy korun, přičemž se plánuje zdvojnásobení velikosti závodu a ztrojnásobení výrobní kapacity. „V posledních letech zaznamenáváme fenomenální růst v oblasti prodeje sušenek, a to zejména u značek Oreo a BeBe Dobré ráno (v zahraničí známých jako belVita). Tato nová továrna nám díky navýšení výrobní kapacity pomůže udržet krok se zvyšující se poptávkou po našich produktech,“ uvádí Albert Mathieu, prezident pro kategorii sušenek společnosti Mondelez Europe. Vyrábět se zde budou právě tyto značky, které budou určeny především pro evropský trh. Výstavba by měla být dokončena v roce 2015.

Foto: Studenta

Rozhodnutí o rozšíření však nebylo jednoduché. Vedení společnosti Mondelēz International pečlivě zvažovalo a vybíralo, kterou továrnu rozšíří, či vystaví-li závod úplně nový. Nakonec vyhrál opavský závod, protože je jedním z nejefektivnějších provozů v Evropě a nachází se také na dobrém místě vzhledem k významným prodejním trhům. Důležitou úlohu ve výběru hrála také kvalifikovaná pracovní síla, dodavatelská síť, energie, infrastruktura a ochrana životního prostředí.

Firma se chystá přijmout až 200 nových zaměstnanců. A to je šance právě pro vás! „V novém závodě v Opavě se jedná především o pozice investičních inženýrů, vedoucích linek, technické údržby a technologů,“ říká Slavomír Pudiš, ředitel továrny v Opavě.

Foto: Studenta

A pro koho budou hlavně pracovní místa určena? „Profesní uplatnění a možnost budoucího rozvoje mají v našem závodě zejména absolventi inženýrských oborů, a to jak strojních, tak elektra, stejně tak absolventi potravinářských oborů,“ říká Pudiš. Ale nemusí zoufat ani ti, kteří ještě nemají vysokou školu dokončenou. Pro ně budou připraveny stáže a trainee programy. „Naše společnost má několik programů pro stážisty či absolventy. Mezi takové programy patří Globetrotters, který umožní talentovaným zaměstnancům na začátku profesní dráhy získat zahraniční zkušenost. Úspěšný absolvent programu si vyzkouší práci pro různé kategorie našich produktů v mezinárodním prostředí. Druhým takovým programem je JUMP, což je ucelený, intenzivní program pro absolventy nebo studenty posledních ročníků vysokých škol. Tito lidé pracují po dobu 1,5 roku v klíčových oblastech naší společnosti a získávají tak zkušenosti napříč různými odděleními. Po absolvování programu mohou tito mladí lidé rychle nastartovat svou kariéru hned po ukončení školy a najít tak uplatnění primárně v naší společnosti,“ dodává ředitel továrny v Opavě.

Rozšíření závodu hodnotí kladně také primátor města Opavy Zdeněk Jirásek: „Investiční záměr společnosti Mondelēz International hodnotím velice pozitivně, neboť významným způsobem podpoří ekonomiku Moravskoslezského kraje, vzniknou nová pracovní místa a příležitost dostanou také dodavatelé buď přímo z Opavska, nebo ze severní Moravy.“

Takže pokud i ty chceš pracovat a není ti jedno kde, zamiř do Opavy!

O firmě:

  • Společnost Mondelēz International (dříve Kraft Foods) je předním světovým výrobcem cukrovinek a snacků, mezi jehož nejznámější značky patří čokoláda Milka a Cadbury, káva Jacobs, sušenky Oreo a LU nebo žvýkačky Trident.
  • Roční obrat společnosti, která celosvětově zaměstnává 110 tisíc zaměstnanců, činí 35 miliard dolarů.
  • V České republice a na Slovensku společnost působí od roku 1992 a na těchto trzích je jedničkou ve výrobě sušenek a čokoládových cukrovinek.
  • V celkem pěti továrnách v ČR a SR, dvou obchodních jednotkách (Praha, Bratislava) a centru sdílených služeb (Bratislava) zaměstnává přes 3 tisíce lidí.
  • V sídle společnosti pro ČR a SR (v Praze a v Bratislavě) studenti mohou najít uplatnění v různých oborech, jako např. Marketing, Sales, Logistika, Procurement atd.
  • V českém a slovenském portfoliu společnosti hrají významnou roli také značky BeBe Dobré ráno, Brumík, Fidorka, Figaro, Kolonáda, Miňonky, TUC či Zlaté.

Text: Kateřina Rajdusová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější