lifehacks - ilustrační foto

Prověřené lifehacky aneb buďme produktivnější!

Stává se vám, že nestíháte, nemáte čas na to, co byste skutečně chtěli vy sami? Točíte se v kolotoči povinností do školy a práce, zabírají vám neuvěřitelné množství času i energie a nemáte pořádně čas na sebe, své blízké či koníčky? Nabízíme vám pár hacků, které vám s tím pomůžou.

Hacky z osobního života:

Delegujte

Ačkoli se může zdát, že se jedná spíše o radu z profesního života, delegovat nedůležité činnosti se dá v každé oblasti života. Abyste měli více času na sebe a své koníčky nebo třeba podnikání, musíte některé činnosti outsourcovat. Stanovte si priority a činnosti, které budou na spodním konci seznamu nechte jiným. Jednoduše neplatí, že co si člověk neudělá, to nemá. Ale co může udělat někdo jiný zhruba stejně dobře a za stejný čas, nám získává prostor na důležitější věci. Nechte tedy pro začátek někoho naplánovat výlet, dovolenou, vybrat letenky, hotel a promyslet i program.

Naučte se říkat NE

Že je to samozřejmost? Ani zdaleka, spousta lidí to neumí. Souvisí to také s přílišnou starostí o druhé a snahou vyřešit všechny jejich problémy. Určitě to znáte. Máte před důležitou zkouškou a potřebujete se učit, jenomže tetička si s vámi potřebuje dlouze povídat, kamarádi ze střední jsou zrovna ve městě a dlouho jste je neviděli, takže přeci nemůžete odmítnout, rodiče potřebují pomoct na zahradě, soused maluje, kamarád prochází rozchodem, … a vy tak nějak neumíte odmítnout. Naučte se to, a rychle!

Studijní a profesní hacky

Vyčistěte si záložky! Určitě se na to podívejte a věřím, že tam máte spoustu "rádoby" zajímavých věcí z před 5 let, na které jste se vlastně nikdy ani nepodívali. Může se to zdát jako maličkost, ale správné záložky vám můžou ušetřit spoustu času, který teď trávíte jejich prohledáváním, anebo to rovnou vzdáte a odkaz či stránku hledáte rovnou znovu.

Bolí to, ale nainstalujte si Kill Newsfeed k Facebooku, LeechBlock pro Firefox či StayFocused pro Chrome. Všechny mají společný cíl, omezit facebooku a jiným sociálním sítím, aby vám žraly tolik času jako doteď. Pokud se neumíte odtrhnout od novinek na facebooku, všechno z twitteru se vám zdá hrozně zajímavé a nechcete o nic přijít, tyto vychytávky jsou pro vás to pravé. Kill Newsfeed, jako jeho název napovídá, jednoduše vypne prostřední sloupec na facebooku, můžete tedy ke zprávám, ale nestrávíte hodiny tím, že budete zkoumat, co je u koho nového. LeechBlock a StyFocused pak umožňují nastavit časy, ve kterých nebude možné se na sociální sítě připojit. Jednoduše si tak nastavíte, že doména facebook.com bude pro vás nedostupná například od 9 do 16 hodin.

Foto: Twin Design / Shutterstock.com

OneNote, Evernote či ToDoIst. Znáte tyhle aplikace? Pokud ne, anebo jenom z doslechu, teď je ta pravá chvíle se s nimi blíže seznámit. Je zkrátka důležité a praktické mít svůj čas zorganizovaný a také mít vše na jednom místě. Pokud jste třeba zvyklí mít schůzky a přednášky napsané v diáři, úkoly na papírku a zápisky v notebooku, zkuste začít třeba s aplikací ToDoIst. Můžete tady mít všechny úkoly a plány hezky na jednom místě, seřazené podle projektů a priority. Nic vám neuteče, budou vám chodit upomínky, za splněné úkoly budete postupovat na další levely a bude vás to tak motivovat si svůj čas i dále organizovat. Jestli je pro vás tohle málo, představte si, že v OneNote nebo EverNote můžete mít všechno na jednom místě. Úplně všechno. Plány, úkoly, zápisky, činnosti, myšlenky a nápady i všechno ostatní, pěkně seřazené. Všechny tyto aplikace navíc můžete mít jak v telefonu, tak v počítači. Představte si, kolik času vám to může ušetřit.

Boomerang plugin v Gmailu - další šikovná věcička, která vám může často přijít vhod. Boomerang dá řád vaší emailové schránce, pomůže vám dosáhnout toho, abyste v ní neměli nepřečtené emaily, umožní vám napsat email a pošle ho až když to bude nejvhodnější a zároveň vás upozorní, když vám někdo nereaguje.

Naučte se psát všemi deseti! Psaní je v dnešní době strašně důležité. Pokud se naučíte psát všemi deseti, zrychlí se vám všechny seminárky, bakalářky, diplomky a je to skutečně jednoduchý, rychlý a někdy i zábavný proces.

Podcasty jsou neuvěřitelnou studnicí znalostí ze všech oborů, nejde ani tak o ušetření času, jako spíše o jeho efektivní využívání. Existují podcasty s jedničkami snad ze všech oborů a o všech tématech. Baví vás marketing, cestování, historie, seberozvoj, NLP nebo třeba zahradničení? Na všechno si najdete ten svůj podcast a dokonce i autora, který vám nejvíce sedne a bude vám nejpříjemnější. Podcasty si jednoduše stáhněte, když máte přístup k internetu, uložte si je do iTunes nebo Stitcheru a poslouchejte je kdykoli budete mít čas. Ať už v autobuse, cestou do školy nebo třeba při vaření. Když si představíte, kolik hodin trávíte dopravou nebo činnostmi, kdy by se daly podcasty poslouchat, uvědomte si, kolik se toho můžete dozvědět a jak velký náskok můžete například získat nad konkurencí jen tím, že si je zapnete.

Foto: Shutterstock.com

Všimli jste si, že starost o jídlo nám obecně zabírá obrovské množství času? Vymýšlení toho, co budeme vařit, cesta do obchodu a zpět, nákup potravin, vaření, cesta pro "něco malého"… To vše žere čas, aniž bychom si to plně uvědomovali.

Jídlo se dá objednávat! iTesco, Kosik.cz, DameJidlo.cz, Rohlik.cz … Ušetříte tak čas, který byste strávili na cestě a procházením mezi regály a také nakoupíte jenom to, co skutečně potřebujete. Pokud je pro vás nákup surovin málo a nechcete vařit, existují firmy, která vám jídlo přivezou až domů, ať už různé krabičkové diety, které znamenají většinou pět hotových jídel denně, anebo třeba rozvoj restaurací. Velké množství restaurací rozváží jídla do určitého okruhu zdarma. Určitě znáte i to, když vás uprostřed seminárky chytne hlad nebo chuť a doma nic není, musíte tedy vyrazit ven a nejbližší obchod je až tam a tam…. Je tedy dobré mít neustále po ruce nějaké svačiny, ovoce, tyčinky nebo cokoli jiného.

Nakupujte ve velkém a méně často. Zkuste nakupovat oblečení, boty, čistící prostředky a cokoli dalšího vás napadne ideálně online, určitě ale ve velkém a méně často. Najednou sice utratíte více peněz, ale získáte spoustu času.

Každá z těchto rad, se dá samozřejmě upravit k vašemu obrazu anebo můžete zajít ještě dál. Víte například, že Steve Jobs chodil ve stejném roláku, džínech a botách proto, aby nemusel výběru oblečení věnovat zbytečný čas? Nebo se to aspoň povídá… :)

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější