První krok k vlastnímu podnikání. Vítejte v inkubátoru

První krok k vlastnímu podnikání. Vítejte v inkubátoru

Máš nápad, chtěl bys založit firmu a nastartovat podnikání, ale nevíš, kde začít… Máš nejdřív shánět peníze nebo jít na úřad? A jak podat svou geniální myšlenku tak, aby se to na trhu chytlo? Je toho hodně, ale naštěstí tu jsou podnikatelské inkubátory, které ti v začátcích pomůžou.

Podnikatelské inkubátory jsou centra nejčastěji přidružená k technickým univerzitám. Najdeme je například pod Vysokou školou báňskou v Ostravě, pod VUT v Brně, Univerzitou Palackého v Olomouci nebo pražskou ČVUT. Poskytují firmám zázemí, většinou nabízí kancelářské prostory za zvýhodněné ceny a celou řadu vývojových workshopů.

Přestože jsou inkubátory často úzce spojené s univerzitami, fungují na komerční bázi a jejich služeb může využít kdokoliv. Pomáhají rozjet nejen nové firmy, ale i ty existující, které se z nějakého důvodu zasekli v určitém stádiu. S inovativním nápadem může přijít každý, nemusí být nutně studentem nebo absolventem technické školy. „My jsme zaměřeni na studenty, čerstvé absolventy či akademiky všech škol v ČR. Měli jsme studenty například z VŠE či UK. Jejich podnikání ale musí být založené na technologiích a inovacích. Nezáleží tedy na škole, ale na byznys konceptu,“ objasňuje šéfka InovaJET pražského ČVUT Jana Hodboďová.

Foto: Studenta

Mentoři poradí a zhodnotí

Využívat služeb InovaJET mohou firmy 18 měsíců s tím, že první fáze inkubace zvaná Accelerate je povinná. Zahrnuje právní, účetní a daňové konzultace, pravidelný mentoring nebo praktické workshopy zaměřené na obchod, strategie a finance. „Všechny workshopy jsou zaměřeny na témata, která začínajícím podnikatelům dělají největší problémy. Pro technicky orientované firmy bývá největší problém prezentace a s tím spojený obchod,“ dodává Hodboďová.

Foto: Studenta

Mentoři pomáhají podnikatelům pochopit klíčové předpisy a efektivně si zorganizovat čas. Radí nejen v tom, co by měli dělat, ale co by už také dělat neměli a kdy je lepší své aktivity včas zastavit. Po první fázi si už firmy samy vybírají, které služby jsou pro ně zrovna užitečné. Na konci každé ze tří fází probíhá závěrečné zhodnocení firem, které je pro zdravou sebereflexi stěžejní.

Sídlo firmy a kancelář přímo v centru

Firma automaticky může zapsat sídlo firmy na adrese inkubátoru, což je v tomto případě atraktivní Opletalova ulice v centru Prahy. Službou navíc jsou kancelářské prostory. K dispozici je deset kanceláří a společné zasedací prostory. Zakladatelé firem se tak mohou obohacovat mezi sebou. To potvrzuje i Vratislav Zima, zakladatel společnosti Synetech, jejíž produktem je například virtuální jukebox Jukees: „Z mého pohledu jsou v současnosti největším přínosem kanceláře, kontakty a workshopy. Kolem InovaJetu se točí spousta zajímavých lidí, ke kterým bychom se normálně vůbec nedostali.“

Foto: Studenta

Milan Hnátek ze společnosti Galavito, která přišla s inovativním prototypem venkovního elektrického topení, by si ale přál ještě intenzivnější interakci s ostatními firmami: „Během dne je každý zalezlý ve své kanceláři a nezbývá moc času na komunikaci s dalšími. Sice máme každé tři měsíce větší setkání firem, kde si navzájem vyměníme novinky, ale chybí nám taková každodenní neformální komunikace.“

Foto: Studenta

Vyplatí se to?

Výsledky samozřejmě nepřichází hned. „Na projektu aktuálně pracujeme něco přes půl roku a stále nejsme ve stavu, kdy bychom byli s produktem spokojeni. Za posledních pár měsíců co jsme v InovaJET jsme udělali velký skok dopředu, především z obchodního hlediska,“ svěřuje se zakladatel Synetechu. V Galavito zase začali sklízet ovoce až po roce tvrdé práce.

Foto: Studenta

Za služby s nájmem prostor dáte minimálně tři tisíce korun měsíčně. Ceny pronájmu se férově zvyšují s tím, jak dlouho už firma v inkubátoru přebývá a nakolik se zlepšuje. Zástupci obou nadějných projektů se ale shodují v tom, že pro začínající podnikatele je cena velmi dostupná, ještě když vezmeme v potaz lokalitu. „Každý, kdo to s firmou myslí vážně, nebude mít problém zaplatit pár korun měsíčně,“ uzavírá Vratislav Zima.

Text: Jekatěrina Tkačenko

Podnikatelské inkubátory v ČR

Technologický inkubátor VUT

Podnikatelský inkubátor Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého v Olomouci

BIC Ostrava

Technologické a inovační centrum Zlín

Akademické a univerzitní centrum Nové Hrady

Třeboňské inovační centrum

Vědeckotechnologický park Ostrava

BIC Plzeň

Podnikatelské a inovační centrum Severní Čechy

Inovacentrum ČVUT Praha

Technologické centrum Hradec Králové

Technologické inovační centrum ČKD Praha

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější