Rozjeďte své podnikání s pomocí byznys akcelerátoru

Rozjeďte své podnikání s pomocí byznys akcelerátoru

Na pražské VŠE vzniká zajímavý projekt byznys akcelerátoru. Pozornost by mu měli věnovat hlavně studenti, kteří chtějí podnikat a ocenili by pomoc zkušenějších. Projekt xPORT představil jeho patron, docent Ota Novotný.

Kde vznikl nápad na podnikatelský akcelerátor?

Nápad založit byznys akcelerátor xPORT vznikl ve chvíli, kdy první studenti, kteří pomáhali zakládat kompetenční centra FIS VŠE pro spolupráci s praxí, dopisovali svoje závěrečné práce a začali uvažovat, jak své projekty dostat do světa.

Jak konkrétně může projekt pomoci studentům a čerstvým absolventům s jejich podnikáním?

xPORT má čtyři základní linky, kdy každá je zaměřena na jiný typ podpory. Akcelerační linka aPORT pomůže zejména prostřednictvím kvalitního mentoringu v období zhruba šesti až osmi měsíců dovést studentskou firmu s nápadem do stavu, kdy je zralá předstoupit před investory. Inkubační linka iPORT je zaměřena na dřívější fázi – tedy na to, jak se během třech až pěti měsíců dostat od nápadu ke kvalitnímu byznys plánu, připravenému pro budoucí akceleraci. Kompetenční linka cPORT je zaměřena na projekty, které do akcelerátoru zadávají korporátní partneři a na kterých se vždy podílí tým složený za zaměstnanců partnera a studentů – cílem v tomto případě není založit nezávislou firmu, ale vytvořit nový produkt, službu, inovaci, které budou uplatněny u korporátního partnera. Entrepreneurship linka ePORT je zaměřena na vzdělávání – workshopy, semináře nebo konzultace. Budeme se snažit do xPORT nabídnout i výukovým předmětům VŠE, které vyžadují týmovou práci. Zpracovávání bakalářských a diplomových prací nad podnikatelskými projekty je také v našem plánu. Vše se bude odehrávat v nově budovaném prostoru o velikosti cca 900 m2 v areálu VŠE na Jarově.

Je nějaké omezení v tom, kdo může služeb byznys akcelerátoru využít? Komu je určený?

Projekty, které budou v xPORT, musí být personálně propojeny s VŠE – to znamená, že část týmu by měla být složena ze studentů, zaměstnanců nebo čerstvých absolventů VŠE. Na druhou stranu to není výhradní – tím pádem můžeme mít i týmy složené z lidí z více škol nebo z praxe.

V jakém stavu je projekt nyní? Co už je hotovo a co se chystá?

Nyní jsme ve stavu, kdy xPORT vzniká jako pracoviště VŠE, probíhá rekonstrukce prostor a už se nabírají první týmy a nápady. Ostrý start plánujeme na leden 2015 – přijďte se na nás podívat!

Foto: Studenta

Text: Lola Kajtmanová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější