Školní pivo? Neškodí, reprezentuje! (a pomáhá s výukou)

Školní pivo? Neškodí, reprezentuje! (a pomáhá s výukou)

Studentský život není jen o knihovnách a přednáškách. Naopak, jeho životně důležitou složkou je i socializace. A protože mezi hlavní socializační prostředky patří i alkohol – mezi Čechy nejčastěji pivo – chopily se toho některé školy po svém a začaly si vařit pivo vlastní. To není žádná novinka, nýbrž konstatování situace. 

Ale protože máme máslo na hlavě - jelikož náš redakční šotek v minulém čísle Studenty pasoval ostravský IQač na jediné univerzitní pivo v republice (což vzbudilo vlnu nevole zejména z řad náruživých pivařů na ČZU) - přinášíme vám tentokrát přehled toho, co se vaří na jakých univerzitách a k čemu je to (kromě konzumace) dobré.

Takže pozor: hlavním a nejstarším představitelem univerzitních piv v Česku je Suchdolský Jeník. Ten má pod taktovkou pivovar při České zemědělské univerzitě (ČZU) v Praze a vařit ho v Suchdole začali už v roce 2006. Tehdy si studenti z Technické fakulty otevřeli pokusný školní pivovar a uvařili první várku ležáku, který pojmenovali Jeník podle tehdejšího rektora univerzity Jana Hrona.

Nynější suchdolský výukový minipivovar, jehož roční kapacita je až 300 hektolitrů, je určený pro výzkumné práce a řešení grantů. Za vším stojí místní sládek a odborný vyučující Ladislav Chládek. "Studenti pivo pod mým dozorem vyrábějí. Následně je lahvové pivo k dostání ve školní prodejně a sudové v restauraci Na Farmě, které obě sídlí v kampusu naší univerzity," uvedl sládek. Na svůj mok je univerzita patřičně hrdá, což jsme si ověřili v minulém měsíci i my v redakci.

Foto: Studenta

Co si uvaří, to si vypijí? Ne vždy

Vlastní pivovar mají i v budově Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Dejvicích, kde v rámci výuky širokého spektra předmětů vytéká z univerzitní pípy pivo značky Lachout. Tento hořkosladký roztok je vyroben ze sladového extraktu, do něhož je zavařen chmel. V pohostinství si na něm ale nepochutnáte - je totiž určen pouze pro prezentaci školy.

Stejně tak tomu je i v Brně, kde mají minipivovar na Mendelově univerzitě. Tamní Ústav technologie potravin se může pochlubit stolitrovým objemem vyrážené mladiny určeným k demonstrativním ukázkám výroby piva různými způsoby při praktických cvičeních studentů. Tento projekt tak slouží k výuce studentů, k výzkumu vývoje receptur a nových metod, ale i k prezentaci Mendelovy univerzity na veletrzích apod.

No a jsme u Ostravy, která je - a teď už se na nás snad nikdo zlobit nebude - první slezskou univerzitou, která vaří vlastní pivo mimo jiné i za účelem běžné konzumace. Svůj ležák pokřtila v říjnu. Jmenuje se IQač a je to dvanáctistupňová lahůdka z vybraného českého a německého chmelu. Na přání studentů Ostravské univerzity jej připravil Jiří Štverka z ostravského Pivovarského domu. A čím je IQač specifický? Obsahuje dávku ginkga biloby, které má pozitivní účinky na funkci mozku.

Text: Radka Bartošová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější