Šroti: Z malých kluků velkými rockery

Šroti: Z malých kluků velkými rockery

Hraješ si doma na kytaru a sníš o vyprodaných halách a tisících fanoušků? Inspiruj se třeba partou čtyř kluků z jižní Moravy, která hraje výhradně vlastní rockovou tvorbu s českými texty, a která – a to je zejména zajímavé – začínala, když bylo klukům teprve deset let.

Kapela Šroti z jižní Moravy vznikla už v roce 2006, kdy byl věkový průměr jejích členů pouhých deset let. Proč? Protože kluky prostě bavila muzika a chtěli se do ní pustit co nejdřív. Začátky byly těžké, protože kluci neměli ani páru o tom, jak se skládají písničky ani jak se pořádně hraje. Výhodou bylo to, že všichni pocházeli z hudebních rodin a touha po vlastní kapele byla silnější než všechny ty počáteční nezdary. Hlavy si kluci lámali i s názvem kapely, kterou nakonec pojmenovali po akustické kytaře s názvem Šrot – odtud Šroti.

Připravit, pozor, start

První vystoupení kapela zvládla na hudební besídce místní základní školy. To už jí byl jeden rok. Sklidila tehdy první viditelný úspěch a hlavně – všiml si jí tehdejší učitel a budoucí manažer skupiny Vítězslav Navrátil. Začal se klukům věnovat a předávat jim své zkušenosti a postřehy. Pod jeho uměleckým vedením se kapela vyvíjela tím správným směrem, a už v roce 2007 tak kluci natočili své první CD s názvem Na startu.

Chuť a nadšení mladých muzikantů se začalo vyplácet a koncertů přibývalo. „Ten pocit, když se naše písničky lidem líbily, byl k nezaplacení. Snažili jsme se pracovat naplno a dávat ze sebe naprosté maximum," popisuje začátky frontman Šrotů Jan Klubus.

Cool před usnutím

Frontman skupiny Honza si začal postupně tvořit domácí nahrávací studio a v roce 2012 v něm kluci nahráli svoje druhé CD, tentokrát s názvem Před usnutím. K této desce si nadělili i první videoklip, a to k písni Cool.

Členové kapely

Jan Klubus - el. kytara, zpěv

Dominik Herka - el. a akustická kytara, zpěv

Jan Herka - basová kytara

Ruda Půlkrábek - bicí

Chuť a nadšení mladých muzikantů se začalo vyplácet a koncertů přibývalo. "Ten pocit, když se naše písničky lidem líbily, byl k nezaplacení. Snažili jsme se pracovat naplno a dávat ze sebe naprosté maximum," popisuje začátky frontman Šrotů Jan Klubus.

Cool před usnutím

Frontman skupiny Honza si začal postupně tvořit domácí nahrávací studio a v roce 2012 v něm kluci nahráli svoje druhé CD, tentokrát s názvem Před usnutím. K této desce si nadělili i první videoklip, a to k písni Cool.

Vlastní písničky s českými texty posluchače oslovovaly, a díky tomu se kluci dostali i do klubů a na festivaly – byli třeba předskokanem kapely Rybičky 48 a sklidili úspěch i na Brněnském majálesu. V únoru roku 2015 pak spatřil světlo světa singl Ve stínu, ke kterému kluci natočili i zajímavý videoklip.

Foto: Studenta

Začít v deseti a vydržet, to se jen tak někomu nepodaří

„Kluci spolu začali hrát, když jim bylo deset let, a od té doby na sobě tvrdě pracují a výsledky jsou rozhodně znát. Příští rok díky tomu oslaví desáté výročí kapely. Myslím, že v tak mladém věku je tohle určitě věc, která se jen tak někomu nepodaří,“ přiznal současný manažer kapely Michal Prát.

Letos v létě byla pokřtěna v pořadí už třetí deska s názvem Stromy moruší. Zároveň byl vydán videoklip k hlavnímu singlu z desky se stejným názvem. A co kluci chystají dál? „Chceme na sobě samozřejmě dál pracovat a dělat dobré písně, které osloví co nejvíce lidí. Rádi bychom dostali příležitost v celostátních rádiích – to si taky dáváme jako jeden z hlavních cílů pro následující období,“ svěřil se s plánem do budoucna kytarista Honza Herka.

Zajímá tě, co kluci vlastně hrají? Mrkni na www.sroti.cz.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější