Studentské IQ: Jak jsme na tom?

Studentské IQ: Jak jsme na tom?

Dvě písmenka a pak ono záludné číslo, kterým se leckdo ohání jako zaklínadlem. Asi je znáš. A možná znáš i to svoje. Jak jsi na tom ovšem v porovnání s ostatními studenty, s jinými školami, fakultami a dokonce i obory? Studuješ na škole pro génie nebo se tvoje škola zatím nijak zvlášť nepředvedla? Je pravda, že matfyzáci jsou chytřejší než filozofové? A co když ne?

Všechno tohle ti umí prozradit nový IQ test na portálu Primát.cz, který je jediný svého druhu v republice – řekne ti nejen to, jak jsi na tom ty sám, ale vyzradí ti taky, jak jsou na tom tvoji spolužáci, tvoji kolegové z oboru či zaměření, z fakulty, ze školy i z města – tak podrobné testování tu zatím nebylo.

Inteligenční kvocient neboli IQ je svým způsobem magický a často možná i obávaný údaj. Testy inteligence bývají občas takový strašák. Mají ti totiž o schopnostech tvého mozku říct víc, než sám tušíš. Vyzkouší tě a pak ti sebejistě řeknou, jestli jsi génius nebo tak trochu trouba. O to napínavější ale je tvé skóre znát, co myslíš?

Zábava a tak trochu rivalita

Test na informačním portálu Primát.cz vznikl ve spolupráci s českou Mensou, profíky na testování inteligence. A co že si na tebe nachystali? Cvičný a zcela anonymní test měření inteligence studentů po celé republice – samozřejmě jen těch, kteří ho v dlouhé chvíli vyplní. Má 25 otázek a měří rovnou tři složky inteligence: verbální, numerickou a logickou.

Konec genderovým bojům

Test na portálu Primát.cz porovnává také rozdíl mezi studenty a studentkami. Myslíš si, že holky jsou hloupé nebo naopak vychytralejší? Jsi vedle jak ta jedle! Průměrné výsledky kluků a holek jsou totiž zatím v podstatě stejné (jedna číslovka fakt rozdíl nedělá)

Foto: Studenta

„Test slouží jako cvičný test pro zábavu,“ řekla Dana Havlová, místopředsedkyně Mensy ČR, takže se rozhodně nemusíš bát, že by ten trojčíselný verdikt měl na tvůj život nějaký závažnější vliv. Spustili jsme ho spíš ze zvědavosti, výsledky ti totiž ukážou nejen tvé číslo, ale i to, jak si vedeš v porovnání s ostatními studenty, a to je docela zajímavá záležitost, nemyslíš? Schválně, kdo dopadne v testu lépe – právníci v Praze nebo v Brně? A spíš právníci nebo architekti? A co studenti lingvistiky?

Teorie velkého IQ

Vedeš s kamarády nekonečné spory o vědomostech a dosažených úspěších podobné těm v Teorii velkého třesku? Rozsekni to jednou provždy a porovnej se s nimi tvrdými čísly! Matfyzák nebo medik – jsi zvědav, kdo z nich je na tom lépe? My ano! Co když zjistíme, že zrovna ty obory, které jsme všichni brali tak trochu na lehkou váhu, mají lepší skóre než ty nejváženější? Nebo naopak – možná se budeme pyšnit tím, že ačkoliv naše škola třeba nemá zrovna dobrou pověst, jsme tu všichni inteligenti na úrovni! Možnosti jsou takřka nekonečné a výsledky nás mohou všechny hodně překvapit – a to je na testu to nejskvělejší!

Ústečáci vedou!

Co se týká geografické příslušnosti, v primátím testu mají zatím nejvyšší IQ studenti z Ústeckého kraje. Dobře si vede i Jihomoravský a Pardubický kraj nebo Vysočina. Vy ostatní, co s tím uděláte?

Foto: Studenta

Pravděpodobně jsme svědky toho nejdetailnějšího testování intelektu českých studentů v historii a z toho nás samým nadšením mrazí! Jde totiž o úplně první test, který pracuje s ucelenějšími demografickými údaji a dává zajímavá fakta do ještě zajímavějších souvislostí.

Ale pozor!

Nezapomeň, že IQ nehodnotí všechno. „Vysoké IQ samozřejmě nezaručuje výborné studijní předpoklady,“ potvrzuje Dana Havlová z Mensy. Nezajistí ti úspěch ve škole ani v milostném životě a rozhodně tě nekatapultuje rovnou mezi miliardáře. IQ testování měří tvůj potenciál k velkým věcem – jestli na to má nebo nemáš – ale kromě něj je k úspěchu potřeba taky mnoho jiných vlastností – píle, cílevědomost, nadšení a mnoho dalšího. Proto si nic nedělej z toho, pokud ti test neukáže tak vysoké IQ, v jaké jsi doufal. Hlavně se zapoj – testování je v plném proudu a nejchytřejší školy i studenti už se rýsují, tak se nenech zahanbit a pomoz sobě i svým kolegům k lepším číslům!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější