Tady vyrostou budoucí milionáři. Pomůžou jim mentoři i ze Silicon Valley

Tady vyrostou budoucí milionáři. Pomůžou jim mentoři i ze Silicon Valley

V prostorách žižkovské koleje Jarov otevřela VŠE po ročních přípravách podnikatelský akcelerátor xPort. Hlavním cílem je vytvořit na univerzitě místo pro podporu inovativních podnikatelských nápadů studentů i absolventů. Nabízí vybavené prostory, kvalitní mentory a kontakty na významné investory. Už po tom jen stačí sáhnout.

O vznik podnikatelského inkubátoru byl na Vysoké škole ekonomické dlouhodobě zájem. V rámci bakalářských nebo diplomových prací zde vzniká dost zajímavých projektů, které je škoda neuplatnit v praxi. Akcelerátor xPort to teď umožní. A fungovat to bude i naopak. Studenti budou moci psát svou kvalifikační práci na základě fungování v xPortu. To, že na VŠE něco podobného chybělo, potvrzuje i fakt, že do prvního kola náboru se přihlásilo 43 týmů. Teď je čekají pohovory. Do finále postoupí přibližně deset, které začnou pracovat od poloviny února. To je ale jen začátek. V novém inkubátoru bude místo pro dvacet až třicet firem.

Foto: Studenta

Do xPORTu i bez průkazky z VŠE

Tým se nemusí nutně skládat jen ze studentů VŠE. „Stačí, když bude alespoň jeden člen týmu student, absolvent nebo pedagog naší školy,“ upřesňuje ředitel xPortu a docent na Fakultě informatiky a statistiky VŠE Ota Novotný.

V rámci xPortu můžete nastoupit do čtyř programových linek. Inkubační linka iPort slouží jako podpora v rané fázi podnikání, trvá tři měsíce, za které se tým dostane od nápadu ke kvalitnímu byznys plánu.

Foto: Studenta

Akcelerační linka aPort spočívá hlavně v kvalitním mentoringu, který probíhá v období šesti až devíti měsíců. Řeší tři základní problémy, se kterými se začínající podnikatelé potýkají. Schopnost řídit, kontinuitu byznysu a propojení firmy s vhodnými partnery pro další rozvoj. V této fázi by měla firma přejít od papírového projektu k reálným obratům. Týmy sem mohou vstoupit buď zvenčí, nebo z inkubační linky po absolvování poměrně striktního výběrového řízení.

Do kompetenční linky cPort zadávají projekty přímo korporátní partneři. Cílem není založit nezávislou firmu, ale vytvořit nový produkt, službu nebo inovaci, které se u korporace v praxi uplatní. Tady se budou průběžně vypisovat nabídky volných pozic. Momentálně nabízí příležitosti firmy jako Komerční banka, Česká spořitelna, IBM, Mall.cz nebo Hewlett Packard.

Čtvrtá linka ePort (z anglického entrepreneurship) je zaměřená na vzdělávání – workshopy, semináře a konzultace. Tato část otevřena všem studentům VŠE, bude zde probíhat i výuka předmětů zaměřených na podnikání nebo na projektování, které doteď probíhaly v rámci univerzity. Zakladatelé xPortu věří, že změna prostředí napomůže studentům k inovativnímu myšlení.

Na založení inkubátoru přispělo také MŠMT a různí donoři, jedním z nich je dar z pozůstalosti Tomáše Bati. Mezi partnery xPortu patří i Microsoft. Navíc je napojen na nejúspěšnější akcelerátory v USA, například „SkyDeck“, který funguje při univerzitě v Berkeley. Vybrané týmy z xPORTu tak budou mít šanci vyjet na stáž právě do SkyDecku a týmy ze SkyDecku budou navštěvovat xPORT.

Foto: Studenta

Konzultace přímo ze Silicon Valley

Univerzitní akcelerátor se o správnosti svého směřování konzultuje přímo s americkým Silicon Valley, se kterým se spojili přes Czech Invest. To ale neznamená, že se mohou přihlašovat pouze týmy s počítačovými nebo technologickými nápady, spektrum témat je neomezené. Například do cPortu shání i ekonomy a specialisty na PR.

Originální pro Česko je princip virtuální peněženky – na začátku dostane každý tým, který se kvalifikuje, určitý kredit. Z toho platí nájem a všechny ostatní služby, které v akcelerátoru bude využívat. Pokud plní mentory nastavený plán, tak firmu fungování v xPortu nestojí vůbec nic. Ale zas tak jednoduché to není, protože týmy musí rozplánovat svůj rozpočet tak, aby ho využili jak možno nejefektivněji. „Chceme, aby studenti hned od začátku věděli, kolik podnikání stojí a kolik si budou potřebovat vydělat po odchodu z akcelerátoru,“ vysvětluje Ota Novotný.

Foto: Studenta

Na rozdíl od jiných podnikatelských inkubátorů xPort se nepodílí na firmách majetkově, ani z nich nebere reálné peníze za nájem a služby, ale škole připadnou po prvním roce provozu 3-4 % z obratu (takzvaná „success fee“), pokud firma získá díky univerzitnímu akcelerátoru investora. Zakladatelé xPortu věří, že jejich projekty budou úspěšné a do čtyř let se dostanou na finanční nulu.

V budoucnu májí v plánu navázat spolupráci taky s ostatními českými univerzitami. „Teď se na univerzitách sešla moderní generace rektorů. Rozhodně si nechceme konkurovat, ale naopak spolupracujeme,“ uzavírá rektorka VŠE Hana Machková.

Text a foto: Jekatěrina Tkačenko

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější