Tipy, jak zazářit na stáži

Tipy, jak zazářit na stáži

Internshipy neboli stáže se rozhodně nevyplatí podceňovat. Že vaříte kávu, třídíte složky a k ničemu většímu vás nepustí? Dočkejte času. Testovací fáze jednou skončí a vy možná díky své trpělivosti a pečlivosti dostanete nabídku, která se neodmítá. Celosvětová statistika říká, že až 70 procentům stážistů je po absolvování stáže nabídnuta práce – díky tomu tak internship zůstává i nadále nejjistější cestou do vysněné firmy. 

Procenta celkové zaměstnanosti či spíše nezaměstnanosti absolventů jsou dlouhodobě nepříznivá. Ti, kteří se soustřeďovali pouze na studium a nesbírali při něm žádné pracovní zkušenosti, velmi často končí, byť s červeným diplomem, na úřadech práce. Při obsazování placených pozic totiž firmy dávají zpravidla přednost kandidátům alespoň s minimálními zkušenostmi. Ohledně stáží však tak přísné nejsou. Berou tyto krátké programy spíše jako testování kandidáta, a pokud uspěje, žádný další důkaz o jeho kvalitách už nepotřebují. Pro studenty je to ideální rozjezdová dráha pro budoucí kariéru.

Vybírejte pečlivě

Studujete-li marketing, není třeba hned chodit do velké agentury. Začít se dá skromněji. Existuje spousta malých firem i neziskovek, které vás mohou mnohé naučit. Je jich výrazně víc než velkých společností. Jak vyplývá z informací serveru o stážích Internmatch.com, například v USA je trh z 99,7 % tvořen drobným podnikáním; v České republice je to velmi podobné, statistiky hovoří až o 99,9 % všech podnikatelských subjektů. Dohromady zaměstnávají daleko víc lidí a dostat se do nich bývá jednodušší. Často také platí pravidlo: čím menší firma, tím spíše si sáhnete na skutečnou práci a naberete zajímavější zkušenosti.

Nenechte se odradit

Nedaří se? Nevzdávejte to! Však ono se zadaří. Každý, kdo v životě něco dokázal, se musel nejprve potýkat s neúspěchy a se zklamáním. Ale vytrvali, nevzdali to. Je možné, že hledání vhodné stáže bude chvíli trvat, že u některých výběrových řízení neprojdete ani prvním kolem, že budete mít náladu pod psa a budete to chtít vzdát. Přesně v této chvíli odpadají všichni lenoši, všichni pohodlní a necílevědomí. Dál jdou jen ti, kteří to opravdu chtějí někam dotáhnout. Zatnou zuby, obnoví stránku a hledají dál.

Hledání stáže by stejně jako stáž samotná mělo mít ve vašem rozvrhu pevné a neotřesitelné místo. Nešolichejte, nesnažte se ošidit pracovní dobu nebo povinnosti. O flákače a nezodpovědné žádná firma nestojí.

Hledáte svou první stáž?

Zkuste nabídku placených i neplacených stáží kariérního portálu UNIjobs.cz. Na jeho stránkách najdete nejaktuálnější nabídku pracovních pozic od top společností v ČR. Rozjeďte svou kariéru ještě dnes na www.UNI-jobs.cz.

Zanechte bezchybný první dojem

Nikdo nestojí ani o analfabety. Pravopis musíte zvládat na jedničku a všechno, co firmě pošlete, si po sobě musíte pečlivě přečíst. Až 45 procent životopisů s jedinou chybkou nebo s překlepem je z výběrového řízení okamžitě vyřazeno a vy přece nechcete, aby ten váš byl mezi nimi.

Standardní je dobrý, s přidanou hodnotou je lepší. Nechte si napsat doporučení učitele/vedoucího bakalářky nebo diplomky, prezentujte se svými úspěchy. Jste-li programátor, demonstrujte kód, co jste napsali, novináři, přidávejte svoje publikované články apod. Zkrátka vystupte z davu, donuťte HR manažery zapamatovat si vás.

Často v tomto bodě může pomoct také vyšperkovaný motivační dopis. Zmínit byste v něm měli, proč by firma měla přijmout právě vás, čím jste specifický a co jí můžete nabídnout. Trochu je pochvalte, to nikdy neškodí. Čím specifičtější budete ve znalostech firmy, tím lépe.

Po pohovoru vždy poděkujte. V Česku se tento trend teprve rozmáhá, ale v zahraničí je celkem běžný. Po absolvování rozhovoru s reprezentantem společnosti mu pošlete poděkování, že si na vás udělal čas. Prostě, krátce a jednoduše. Uvidí tak, že o pozici, kterou nabízí, skutečně stojíte.

Sbírejte kontakty a zkušenosti. Budujte značku

Pravidlo o zapamatování platí i v momentě, kdy jste místo získali a začínáte ve firmě potkávat první kolegy. Buďte přátelští, zajímejte se, ptejte se a choďte na všechny nepovinné prezentace a after office drinky. Budujte si síť kontaktů, pilujte své znalosti a vtiskujte se krůček po krůčku hlouběji do vědomí a paměti lidí kolem.

Buďte vždy absolutně profesionální, protože už nejde jen o vás jako o osobnost, ale také o vás jako o obchodní značku. Zbavte se kompromitujících fotek na Facebooku. Kolegové a vedení z vás musí mít pocit, že jste dospělí a vyrovnaní, že jste schopní a zvládnete cokoliv, co na vás delegují. Jen tak vás budou chtít mít kolem sebe i poté, co doba vaší stáže vyprší.

Pět maličkostí, které vám pomohou se do vysněné firmy vrátit

Studentské stáže bývají časově omezené, přesto můžete udělat pár maličkostí pro to, abyste se do vysněné firmy mohli po skončení školy vrátit. Hlavní je zanechat dojem, aby si vás ve firmě zapamatovali jako člověka, kterému na ní záleží. Na koho si pak vzpomenou, až budou hledat zaměstnance nastálo?

1. Naplánujte si schůzky s lidmi, se kterými jste byli v kontaktu

Zkuste poprosit pár lidí, se kterými jste byli nejčastěji v kontaktu, jestli by si s vámi na chvilku nesedli a nepopovídali si o vašem pracovním výkonu. Dozvíte se, jak jste si vedli, i od někoho jiného než od svého nadřízeného, ale hlavně si vás zapamatují. Nezapomeňte jim poděkovat za zkušenosti, které vám během stáže předali.

2. Nezapomeňte na sociální sítě

Propojte se se svými bývalými kolegy i s lidmi z jiných firem, se kterými jste byli v kontaktu, na sociálních sítích. Nejvhodnější je určitě LinkedIn, kde si můžete vytvořit svůj profesionální profil. K žádosti připojte krátkou zmínku, že byste rádi zůstali v kontaktu i po skončení stáže a že se těšíte na případnou spolupráci do budoucna. Zeptejte se svých kolegů, jestli používají třeba Twitter – můžete tam sledovat, co je u nich nebo ve firmě nového.

3. Předejte svoje kontakty a všem poděkujte

Určitě nebude od věci poslat všem svým kolegům i nadřízeným krátký e-mail se soukromými kontakty na sebe a zmínkou, že se na vás můžou kdykoliv v budoucnu obrátit. Dejte najevo, že máte zájem s firmou spolupracovat i dál. Nejbližším kolegům se hodí napsat i poděkování s vytyčením konkrétních věcí, s nimiž vám nejvíc pomohli. A pokud vzkaz napíšete rukou, získáte další body a místo na nástěnce.

4. Sepište svoje zkušenosti

Máte blog nebo přispíváte do školních novin? Určitě o svých zkušenostech na stáži napište! Jak letní stáž probíhala a co jste se tam nového naučili, bude určitě zajímat i ostatní studenty. Odkaz pak nezapomeňte poslat i do firmy, zpětnou vazbu určitě ocení.

5. Prohlédněte si firemní kalendář

Pořádá „vaše“ společnost nějaké pravidelné akce nebo se objevuje na veletrzích? Ukažte se tam a připomeňte se jim. Určitě si budete mít se svými bývalými kolegy nebo šéfy o čem povídat. Zeptejte se na recepci nebo na personálním, jaké akce jsou v plánu po zbytek roku, a hned si je uložte do kalendáře.

Text: Markéta Paráčková

Foto: Fotolia

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější