Trápí vás výběr lyží? Žádný problém!

Trápí vás výběr lyží? Žádný problém!

Nakupovat je čím dál obtížnější, neboť nabídka ve všech oblastech se rozšiřuje každým rokem. A co teprve v sezonní výbavě. Jak trefit nejlepší, myšleno mně pasující, lyže sjezdovky? Jak být trendy na sjezdovkách? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší modely letošní zimy!

Zkuste se najít: Jste nejvíc skorozávodník, rychlík pro dlouhý oblouk na upravené sjezdovce, freerider vyhledávající často volný terén s nedotčeným sněhem, vyznavač krátkých lážo plážo kristiánek na mírném kopečku, a navíc ke všemu ještě žena? Pro každého se na trhu objevuje ten jeho nejlepší kousek. A přesto, pakliže se nechystáte nakoupit několik různých párů, zvažte ještě „zápůjčkový model“, o němž píšeme více v druhé části textu.

Ve sportovních řetězcích se nejvíce prodávají lyže do 10 000 Kč. Jsou určené pro širokou a přece jen méně náročnou veřejnost, byť od známých značek. Máte–li vyšší ambice, pak doporučujeme navštívit specializovaný lyžařský obchod, nabízející více značek a poradit se s proškolenými odborníky.

Prodlužujeme, jedeme ve středním oblouku

Ti se shodují: Délky lyží se prodlužují, na špatně vybraných krátkých lyžích nemáte správnou stabilitu, dochází k horšímu vedení lyže. Nejvíc se prodává lyže určená pro střední oblouk, to je okolo třinácti až patnácti metrů. Taková lyže se dá označit za nejuniverzálnější v rámci délky oblouku. Doporučuje se mínus 10 centimetrů k výšce postavy.

Foto: Studenta

Podle výsledků tradičního Czech ski testu je například Atomic Nomad Smoke TI ARC XTO 12 za 13 490 Kč, kvalitní celosezonní lyže tvrdší konstrukce. Dynastar Chrome 74 Pro (18 990 Kč) zase zaujme silovější jezdce v rychlejších přechodech na strmějších svazích. A typickým představitelem je i Rossignol Expe rience 84 CA (16 990 Kč), která vede krásně i v neupraveném sněhu.

„U nás máme pár tipů na slalomky, které se prodávají ve verzích 165/170 cm unisexová a 155 cm dámská“, říká David Fejgl z pražského Harfasportu. Špičková lyže je Atomic Redster Doubledeck 3.0 SL pomáhající i slabšímu lyžaři zbavit se záklonu při přechodu mezi oblouky. Salomon XRace + Race plate XX je vysoce hodnocená pro stabilitu a vedení při agresívní jízdě. A ještě oblíbené obřačky, které by měly být stejně dlouhé jako je lyžař. Výtečná lyže, která podporuje zlepšení techniky je Rossignol Hero Elite Lt Ti. Opět stabilitu dává Salomon, tentokrát model XRace Lab + Race Plate XX za 21 990 Kč.

Dánská speciálka určená pro všestrannou allmountain jízdu je Atomic Affinity Pure E Lithium 10, sportovnější lyžařky potěší Rossingnol Unique 8.

Rocker a půjčovna, řeší se stále víc

Teoreticky poučenější lyžaři hodně řeší také tzv. rocker, což je zjednodušeně zvednutí špičky popř. (patky) napomáhající hlavně rekreačnímu lyžaři v carvingovém oblouku. Na tvrdém povrchu zkracuje efektivní délku lyže, lépe zvládnete i výrazně náročnější lyže, u lyží pro prašan se délka rockeru dotkne až 50 centimetrů.

Foto: Studenta

Další důležitou informací je „trvanlivost“ lyže. Za jak dlouho se lyže „vymlátí“, kolik vydrží materiál? U slušných lyží nad 10 000 Kč by sportovně založenému lyžaři, který stráví na kopci asi tři týdny za zimu, měly odvádět plnohodnotné služby jistě aspoň tři roky. Pak navzdory kvalitní péči „odumírají“, měknou. Lyže byste si měli nechat odborně seřídit každý rok, jelikož váha lyžaře se může měnit a pružiny ve vázání postupem času také měknou. Spíše rekreační lyžaři nepoznají měknutí lyží. Lyže jim vydrží klidně pět, šest let.

V předsezonních materiálových plánech je důležité stále víc zhodnotit formu investice. Anebo i kombinovat obě její podoby. Pokud lyžuji hodně a navíc se o výjezdech často rozhoduji podle aktuálního počasí na poslední chvíli, pak asi o pořízení kompletního vlastního vybavení není pochyb.

Pokud dávám přednost méně častým, o to pak fajnovějším výpravám, pak stojí za to, zamyslet se nad půjčovnou. A nejlépe si vybrat tu s co nejširší kvalitní nabídkou. Každý sjezdařský víkend/pobyt můžete jezdit na jiných špičkových lyžích! Odpadne vám starost o ně a pak i prvotní vyšší cena za jeden model.

Harfasport nabízí top modely osmi značek. Můžete si je jednou vyzkoušet, a pokud se pro ně rozhodnete, zápůjčka na jeden den vyjde od 350 Kč. Pokud si lyže po vypůjčení zakoupíte, až dva dny půjčovného vám bude odečteno z prodejní ceny. „Nabízíme také úschovnu lyží přes léto a navíc chystáme pick up službu,“ doplňuje David Fejgl. Vedle obchodu jejich půjčovna nabízí okolo 90 párů testovacích lyží aktuální sezony, přibližně 200 loňských a 100 párů dětských lyží.

Za kolik kaček

Řadový špičkový pár známých značek pořídíte mezi 17 a 25 tisíci korunami, ale najdou se i klenoty typu švýcarské Zai Bentley za čtvrt milionu. Sáhnout na ně v prodejně vám asi dovolí, s půjčením to bude patrně složitější…

Stále nevíš, jaké lyže vybrat? Koukni na nabídku www.harfasport.cz

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější