Vítěz Ceny Emila Škody dostal za diplomku 80 000 korun
poweredbyexperts

Vítěz Ceny Emila Škody dostal za diplomku 80 000 korun

V prostorách plzeňského Techmania science center proběhlo v úterý 18. listopadu předávání Ceny Emila Škody. Studenti technických oborů si zde převzali ocenění za nejlepší diplomové práce. Soutěž již podvanácté vyhlašovala společnost Škoda Transportation ve spolupráci s Nadací ČVUT Media Lab. Celkem bylo rozdáno pět cen v celkové hodnotě 170 tisíc korun. Letos se v rámci udělování cen rovněž předávaly studentům absolventské listy za úspěšné ukončení dvouletého trainee programu. 

V jedné z místností plzeňského Techmania science center vládla 18. listopadu slavnostní atmosféra. Aby taky ne, ten den se předávala ocenění a studenti byli po tvrdé dřině právem odměněni. Nejdříve přišla na řadu gratulace a předání cen úspěšným absolventům trainee programu. Ti obdrželi absolventský list a peněžní odměnu z rukou ředitele pro lidské zdroje Lumíra Tesaře, který studenty odměňoval spolu se zástupcem Nadace ČVUT Media Lab Vladimírem Maříkem. Letos tento program ukončili tři studenti ze ZČU a ČVUT a získali odměnu v celkové výši 270 tisíc korun, což je silná finanční motivace.

Poté se již gratulovalo nejlepším pěti autorům diplomových prací. Do soutěže jich bylo letos přihlášeno osmnáct. Mezi vítěze se jako pátá probojovala sympatická studentka ZČU v Plzni Veronika Havlíčková. Čtvrtý Pavel Hříbal z pražského ČVUT byl oceněn dokonce dvakrát – je totiž jedním z absolventů trainee programu, a zároveň obdržel peněžní odměnu za diplomovou práci. Vítězem Ceny Emila Škody se letos stal Jan Plomer, čerstvý absolvent ČVUT.  Za svou práci si odnesl 80 000 Kč.

Na závěr oficiální části vyhlášení Lumír Tesař popřál všem oceněným hodně úspěchů a štěstí v profesním i osobním životě. Všichni pak zamířili na show Cesta vesmírem do expozičních prostor Techmania science center.

Foto: Studenta

Všichni přítomni měli po celou dobu vyhlášení volný vstup do všech prostor Techmanie a navečer na všechny zájemce čekalo v planetáriu promítání 3D filmu Hluboký vesmír. A samozřejmě nesmíme zapomenout na raut, kde si určitě každý našel něco dobrého .

Přes diplomku k plnému úvazku

Jedním z důvodů, proč Škoda Transportation spolu s Nadací ČVUT Media Lab Cenu Emila Škody a trainee program pořádá, je motivace studentů. „Když jsme se ve Škodovce zamýšleli, jak ještě více rozšířit spolupráci se studenty, tak jsme se ptali přímo jich, co jim chybí, co by pro ně bylo přínosem. A z těchto diskusí před 8 lety vznikl trainee program. Je určen pro ty, kteří chtějí pracovat na zajímavých projektech souvisejících s vývojem a výzkumem ve společnosti Škoda Transportation a mají zájem se vzdělávat a rozvíjet nad rámec svého běžného studia. Získají tím nejen náskok v odborném růstu, ale také konkurenční výhodu na trhu práce. A když si k tomu přidáte zajímavou finanční odměnu, kterou úspěšní absolventi mohou získat, tak je to určitě silná motivace proč do toho jít,“ říká Lumír Tesař.

A motivace je to skutečně velká. Vždyť kromě štědré finanční odměny mohou studenti, pokud jsou šikovní, dostat i nabídku spolupráce. Všichni tři ocenění účastníci trainee programu už jsou u Škody Transportation zaměstnaní. Co se pak týče kritérií při vyhodnocování nejlepší diplomové práce, jsou odborná a vyhodnocují je členové nezávislé komise jmenovaní Nadací ČVUT Media Lab. Letošní vítěz skončil u všech na prvním místě.

A proč si myslí, že vyhrál? „Tématu jsem věnoval docela dost času, protože mě to bavilo. Alespoň dvě hodiny volného času denně po dobu jednoho roku,“ říká Jan Plomer.  Jeho motivací bylo dokázat něco ještě při studiu, protože ví, že na projekt podobného rozsahu už při práci nebude čas. Svoji výhru dá zčásti do nového bydlení, a z části do patentu, který nedávno přihlašoval.

Projekty společnosti Škoda Transportation podle něj rozhodně stojí za to. „Pokud mají studenti píli a správnou motivaci, určitě stojí za to se přihlásit a zkusit to. Možná i bez toho. Také hodně záleží na jejich vedoucích, kolik jim dají prostoru k tomu, aby se realizovali, a pak to tady ukázali.“ Škodu Transportation si Jan vybral kvůli tomu, že to je podle něj jediná česká společnost s podobným širokým záběrem v oboru.

Na závěr Tesař vzkazuje všem studentům technických oborů: „Nebojte se, pojďte do toho. Není to jen o cenách nebo trainee programu, ale o tom, aby se studenti zamysleli nad tím, co je čeká v budoucnu. Není tolik společností v našem oboru, které by nabízely takovou perspektivu jako my. Jsme firma, která je dlouhodobě v zisku, má obrovské zahraniční zakázky, bude vstupovat na nové trhy, čeká nás spousta nových výzev. Jsme schopni zaměstnávat odborníky napříč všemi odbornostmi. Proto, jestli mohu něčím motivovat, je to budoucnost. Nejlépe u nás.“

Pokud se chcete zapojit do programů pro studenty, stačí si na webu společnosti přečíst podrobnosti a přihlásit se.

Škoda Transportation, ráj všech techniků

Tato společnost, která čítá přes 4 000 zaměstnanců, je jednou z předních evropských firem v oboru dopravního strojírenství. Mezi její výrobky spadají elektrické lokomotivy, nízkopodlažní tramvaje, trolejbusy, soupravy metra atd. Nejen v České republice, ale i např. v Číně, Polsku či Německu má firma několik dceřiných společností. Se svými novými a moderními produkty vstupuje pravidelně na zahraniční trh a produkty si tam úspěšně nacházejí místo. Do výzkumu a vývoje investovala společnost za poslední 3 roky přes 3 miliardy korun, tržby se pohybují okolo 15 miliard korun.

Pokud chcete v této společnosti nastartovat svoji kariéru a nechcete čekat na absolvování trainee programu, můžete na webu sledovat aktuální seznam volných pozic.

Výsledky letošního ročníku Ceny Emila Škody

  1. Místo: Jan Plomer, ČVUT, práce: Dvoupodlažní dvoučlánkový osobní vůz, odměna 80 000 Kč
  2. Místo: Jiří Štěno, ZČU, práce Studie podvozku pro regionální vozidlo, odměna 30 000 Kč
  3. Místo: Milan Šíp, ČVUT, práce Návrh skříně pro nízkopodlažní kolejový autobus, odměna 20 000 Kč
  4. Místo: Pavel Hříbal, ČVUT, práce Hybridní pohon pro nízkopodlažní kolejový autobus, odměna 30 000 Kč
  5. Místo: Veronika Havlíčková, ZČU, práce Návrh obecného trubkového svazku axiálního kondenzátoru, odměna 10 000 Kč

Text: Michaela Bůnová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější