Vydejte se studovat do královské Kodaně

Vydejte se studovat do královské Kodaně

Kodaň je hlavní a největší město Dánská a patří mezi královské město, plné kultury a především vzdělání. Kodaň nabízí studentům z EU možnost zdarma studování univerzit v Kodani, která vás obohatí natolik, že si Kodaň prostě zamilujete.

1. Copenhagen Business Academy

Copenhagen Business Academy je největší "business academy" školou v Dánsku. Škola sestává z pěti kampusů  a nabízí profesionální vysokoškolské vzdělávání.  A jelikož Kodaň dýchá doslova historie kolem dokola, není divu, že škola má přes stoletou tradici. Kodaňská business akademie je jediněčná ve svém individuálním přístupu ke studentům, což je ve světe businessu velice důležité. A nejen to, učitelé jsou velice přáteltští a jako správní dánové preferují neformální přístup.Cphbusiness je i místem, kde často studenti tráví i svůj volný čas.

Foto: Studenta

Jak už bylo řečeno, univerzita se skládá z 5 kampusů,z čehož Mezinárodní programy jsou vyučované na 3 kampusech, a to v Lyngby, Valby a v Nørrebro. Co se týče lokalita, nemusíte se bát, že bude na okraji města, univerzita leží přímo v centru, kde je spousta obchodů, restaurací a tím pádem i možnost brigád pro studenty, což je pro kodaňské studenty typpické.

Na Cphbusiness si mohou studenti vybrat ze čtyř oborů na úrovni AP degree a šesti na úrovni Bachelor Top-up. Studenti mohou začít své studium vyššího vzdělání tzv. AP degree stupňem, po ukončení kterého získají diplom. Studium AP degree odpovídá studiu prvních dvou let bakalářského stupně, a tak mohou poté studenti tohoto stupně pokračovat ve 1,5letým studiem na stupni "Bachelor Top-up" a získat tak bakalářský titul.

Studijní programy v angličtině, pro mezinárodní studenty

AP degree:

  • Marketing Management
  • Service, Hospitality and Tourism Management
  • Multimedia Design and Communication
  • Computer Science

Bachelor Top-Up:

  • Innovation and Entrepreneurship
  • International Sales and Marketing Management
  • International Hospitality Management
  • Software Development
  • Sports Management
  • Web Development

2. Copenhagen school of Design and Technology

Copenhagen School of Design and Technology se orientuje na design a business. Tato škola vám nabízí kvalitní vzdělání potřebné k úspěšnému působení  v oblasti profesionálního designu, komunikací a technologií v mezinárodním kontextu. Povinnou součástí každého programu je praxe (minimálně 10 týdnů), během které si vyzkoušíš svoje znalosti v autentickém pracovním prostředí.

Foto: Studenta

Copenhagen School of Design and Technology nabízí až 30 studijních programů (vysokoškolské studium 1. stupně) s orientací na design a business. Jedná se o tyto čtyři zaměření: Media/IT, Design/Business, Building/Production a Management/Leadership.

Budovy školy se nachází na 12 různých místech v Kodani. Ve čtvrtích Hellerup, Nørrebro a v severozápadním distriktu. Můžeš začít své studium vyššího vzdělání tzv. AP degree, po ukončení získáš diplom. Studium AP degree odpovídá studiu prvních dvou let bakalářského stupně, a tak mohou poté můžeš pokračovat ve 1,5letým studiem na stupni "Bachelor Top-up" a získat tak bakalářský titul. Nebo studovat 3, 5 roku přímo na bakalářský titul.

Studijní programy v angličtině, pro mezinárodní studenty

AP degree:

Bachelor Top-Up:

  • Computer Science
  • Design Technology and Business
  • IT Technology
  • Multimedia Design & Communication
  • E - concept Development
  • Design & Business
  • Software Development
  • Web Development
  • Product Development and Integrative Technology

Co potřebuji k přijetí na školu?

Vyplněná přihláška ke studiu - ke studiu se přihlašuje v rámci společného registračního systému KOT (Coordinated Enrolment System); nová podoba těchto přihlášek na další rok je připravená vždy v únoru, do té doby se mohou podávat přihlášky z roku předchozího

Úspěšně složená maturitní zkouška - kopie maturitního vysvědčení musí být ověřena notářem a přeložena oficiálním překladatelem do angličtiny

Znalost jazyka - pro studijní obory vyučované v anglickém jazyce, musíte doložit znalost angličtiny

Motivační dopis - dopis, ve kterém popíšete, proč jste si vybrali ke svému studiu Dánsko, dané město, školu a obor a proč jste zrovna vy vhodným kandidátem

Jak a kdy se mám přihlásit?

Přihlášky ke studiu na dánských univerzitách se podávají prostřednictvím centralizovaného systému přihlášek KOT, ale každá škola má svoje další specifické požadavky a podmínky přijetí, a tak se způsob podání přihlášek liší.Všechno si můžeš ověřit na jejich webovkách, avšak orientační termín pro odevzdání přihlášek je:

  • 1. prosince pro nástup do letního semestru (začátek v únoru)
  • 15. března pro nástup do zimního semestru (začátek v září)
Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Jakou znalost angličtiny musím mít?

Znalost angličtiny můřeš doložit certifikátem., v případě, že žádný nemáš bude stačit známka z maturitního vysvědčení.

Co dělat, když chci přestoupit z české školy?

Chceš-li přestoupit z české univerzity na dánskou, můžete si zažádat o uznání některých předmětů a kreditů za ně. Pokud škola uzná dostatečný počet kreditů, budete moci přestoupit do dalšího ročníku bakalářského studia v Dánsku. Pokud už jste bakaláři, budeš muset doložit transkript známek ze státních závěrečných zkoušek a také oficiální překlad diplomu.

Jak je to s náklady na studium?

Jelikož studium v Dánsku je pro občany EU bezplatné, neplatí tito studenti žádné školné ani registrační poplatky, avšak počítejte s tím, že Dánsko je země s vysokou životní úrovní, proto se Dánsko považuje za nejšťastnější zemi světa.

V průměru za ubytování dáte kolem 300 EUR, za dopravu 50 EUR a třeba za studijní materiály dáte 100 EUR, avšak většina studentů je zvyklá si běhzem studia přivydělávat, nezapomeňte že jako student máte i v Dánsku řadu slev. A pokud budeten hodně šikovní, máte možnost získat jako občan EU stipendium. Samozřejmě škola vám se vším pom pomůže.

Ubytování pro studenty

Ubytováni můžete být buď na koleji či v soukromém bytě. Bydlení na školní koleji je ideální pro zahraniční studenty, kteří do Dánska právě přijeli a zatím zde nikoho neznají. Nájemné je kolem 300 EUR, ale stojí to za to. Pokud preferuje soukromé bydlení, počítejte, že cena bude kolem 500 EUR.

Zaujalo vás to? Více informací naleznete na stránkách Studiumvdansku, Scandinavian study a Information Planet.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější