Ženy chtějí hubnout, muži zase svaly, říká osobní trenérka Míša

Ženy chtějí hubnout, muži zase svaly, říká osobní trenérka Míša

Pokud chodíte do posilovny, asi to sami znáte. Ženy chtějí hubnout a zpevňovat tělo, muži zase touží nabírat svalovou hmotu. Stále více lidí ale chodí do posilovny také kvůli zdravotním problémům, například kvůli bolesti páteře. O tom, jaké cvičení je pro koho nejvhodnější a jaké fitness trendy zrovna frčí, jsme se bavili s osobní trenérkou Míšou z Factory Pro.

Míšo, jaký typ cvičení je podle tebe nejúčinnější, posilování na strojích, nebo cvičení s vlastní vahou, které je teď dost populární?

Jedno bez druhého nefunguje, proto se vždycky snažím při tréninku kombinovat oba typy. V jakém poměru, to vždy záleží na konkrétním cíli klienta. Až 80 % mých klientů má například sedavé zaměstnání a prosedí až 1/3 dne v práci u počítače, což se logicky na těle projevuje negativně. V takových případech doporučuji, aby převažovalo cvičení s vlastní vahou těla s použitím různých pomůcek, jako je bosu, míče, TRX nebo Power plate, které si s odstraněním těchto dysbalancí těla hezky poradí. Bez pořádné dřiny v posilovně to ale taky nejde.

Jak moc je důležité posilovat s trenérem?

Spolupráce s trenérem je velmi důležitá, jednak abyste si nesprávným cvičením neublížili, a jednak, aby vaše snaha třeba nevyšla naprázdno. Před tím, než se do cvičení pustíte, bych určitě doporučovala konzultaci s trenérem, který vám na základě vstupního vyšetření a informací z něj zjištěných sestaví správný tréninkový plán tak, abyste byli v bezpečí a dosáhli těch výsledků, o které stojíte.

Michaela Hrušková

Míša vystudovala Fakultu tělovýchovy a sportu UK se zaměřením na tělesnou výchovu, sport a trenérství a hned po dokončení se stala trenérkou ve smíchovské pobočce Factory Pro. Dnes je obklopena velkou skupinou svých klientů, kteří na ni a její pomoc nedají dopustit.

Jaké trendy cvičení nyní nejvíce frčí?

Módní trendy se objevují ve všem a každý rok přibývají nové typy cvičení. V našem smíchovském Factory Pro jsou velmi oblíbené skupinové lekce Les Mills, které jsou velmi populární i ve světě, zejména proto, že si v nich každý může vybrat to „své“. Velmi oblíbené jsou zejména hodiny Body Pump a Body Balance. Současně si ale myslím, že je pro každého klienta velmi důležitý i individuální přístup k jeho potřebám, který mu může poskytnout pouze osobní trenér.

Foto: Studenta

Jak je to s relaxací, kdy je potřeba a jak nám pomáhá?

V našem klubu teď máme zbrusu novou relaxační zónu, kterou si já osobně i moji klienti nemůžeme vynachválit. Člověk tam může po náročném tréninku nebo třeba jen po šíleném dni v práci krásně zregenerovat tělo, na což já třeba jak osobně, tak profesně kladu velký důraz. Bez regenerace těla totiž přichází progres v tréninku jen velmi pomalu. A tělo bez správné regenerace sil nefunguje tak, jak má.

Mezi výborné způsoby odpočinku patří třeba saunovaní, kdy při střídání vysokých teplot v sauně a nízkých teplot při ochlazování dochází k rychlé regeneraci svalového systému. Relax zónu bych proto doporučovala všem. Nejlépe bych ji volila po tréninku, nebo třeba jen tak po náročném dni pro obnovení nejen fyzických, ale i psychických sil. A to zejména na podzim nebo v zimě, kdy bývá naše nálada zejména v souvislosti s počasím občas tak trochu pod psa.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější