Chystáte se na přijímačky? Poradíme, jak se připravit na ekonomické, technické a humanitní školy

Chystáte se na přijímačky? Poradíme, jak se připravit na ekonomické, technické a humanitní školy

Období přijímacích zkoušek na vysoké školy už klepe na dveře a je nejvyšší čas se začít připravovat. Další šanci budete mít až za rok, tak ji nepromarněte! Všem budoucím vysokoškolákům přinášíme základní informace, s čím se můžete setkat u přijímaček na ekonomické, technické a humanitní obory VŠ. Věnováním několika hodin přípravě můžete zvýšit svoje šance na přijetí, ale také snížit stres v průběhu prvního semestru na nové škole.

Ekonomické školy

Přijímačky na ekonomku to je nejčastěji matematika, cizí jazyk a někdy všeobecný přehled. Některé školy využívají testy obecných studijních předpokladů od společnosti Scio. Ať už to jsou vlastní testy dané školy, nebo Scio testy, můžete si snadno najít dostatek podkladů a dobře se připravit. Školy se snaží zjistit vaše matematické znalosti a schopnost numerického, logického a strukturálního myšlení, porozumění textu atd. Jestli nemáte tušení, co si pod tím představit, příprava na přijímačky vám jednoznačně pomůže. Některé testy jsou velmi specifické a bez přípravy je zvládne málokdo. Když si ale lehce prostudujete doporučenou studijní literaturu, můžete zjistit, že to není až takový problém.

4 obecné tipy k přijímačkám

1. Pořádně si prostudujte webovky školy, na kterou se hlásíte. Dozvíte se tam přesně, jak bude zkouška vypadat. Vyhnete se tak překvapení, že jdete k ústní zkoušce, když jste si mysleli, že bude písemná.

2. Zkuste si cvičné testy z minulých let, většina škol je zveřejňuje na webových stránkách. Nepřekvapí vás pak struktura otázek.

3. Nastudujte si systém vyhodnocování. Někdy se vyplatí otázky, na které odpověď neznáte, raději nevyplňovat. Některé školy za špatné odpovědi body odečítají.

4. Pořádně si přečtěte zadání otázky. Zkoušející do nich rádi schovávají chytáky. U některých otázek musíte vybírat, které slovo do řady patří, u některých naopak, které nepatří. Tak ať zbytečně neztratíte body.

Technické školy

U přijímaček na technické školy vás téměř vždy čeká matematika, případně fyzika. Tak není od věci z těchto předmětů i maturovat. Výhodou je, že některé školy mají techniků takový nedostatek, že vás přijmou téměř s jakýmkoliv výsledkem, či úplně bez přijímaček. Tam je ale jasné, že většinu studentů čeká vyhazov hned v prvním semestru. Proto ani v tomhle případě neuškodí menší příprava na dané obory. Obecně se zaměřte hlavně na matiku, ta bývá největší kámen úrazu. Zvlášť u technických škol má smysl chodit na přípravné kurzy přímo na dané univerzitě. Připraví vás přesně na to, co se od vás bude očekávat, a tím vám usnadní první semestr. Právě v něm zjistí většina čerstvých studentů, že na tohle nemají. Kvalitní přípravou se této situaci můžete s přehledem vyhnout.

Humanitní školy

Dostat se na humanitní fakulty je oříšek nejen kvůli náročnosti samotných přijímaček, ale i vysokému zájmu o tyto obory. Ten dalece převyšuje kapacitní možnosti škol, takže svoje šance na přijetí nějak zvýšit musíte. Znalosti požadované u přijímacích zkoušek jsou často velmi rozsáhlé. A to ať se jedná o všeobecný přehled, nebo znalosti konkrétního oboru. U humanitních oborů jsou také velmi oblíbené dlouhé seznamy přečtené literatury k danému oboru. Spoustě čtení se u těchto oborů asi nevyhnete ani v průběhu studia.

Text: Petr Plachký

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější