Dvouměsíční anketu, která byla spuštěna 27. ledna, vyhlásil Expats.cz – největší internetový portál pro anglicky mluvící komunitu v ČR. „Spouštíme letos řadu anket a chtěli jsme začít něčím, co je přístupné všem – každý přece miluje pizzu!“ říká kreativní ředitel Expats.cz Dominic Bignall. Tímto web úspěšně navázal na žebříček burgerů, který byl sestaven v obdobné anketě v roce 2012.
HLASOVAT MŮŽETE AŽ DO 27. BŘEZNA ZDE
Peklo jménem „česká pizza“
Expats.cz věří, že se do České republiky dostala gastronomická revoluce (food bloggerů a kulinářských pořadů s profesionálními kuchaři je opravdu stále víc), a těmito anketami ji chtějí podpořit. „Chceme dát lidem šanci podpořit jejich oblíbené podniky tím, že pro ně mohou hlasovat. Také očekáváme otevření diskuze o tom, jak má dobrá pizza vypadat/chutnat a kde se dá v Praze sehnat,“ dodává Bignall.
A co si o pizze, jak ji děláme my, Češi, myslí samotní Italové? „Česká pizza je na rozdíl od té italské hodně přeplácaná. Pravá pizza nemá mít hodně surovin. Nejvíc legrační je pizza Hawai. V Itálii se navíc k pizze jí hranolky a pije pivo, nikdy víno,“ svěřila se se svými zkušenostmi s českou pizzou italská studentka Kristina Pedaletti, která Česko často navštěvuje.
Podle šéfkuchaře a moderátora Pekla na talíři Romana Vaňka, který projekt podporuje, největší „pizzové zvěrstvo“ najdeme v jedné pizzerii na Petřinách. „Nabízejí tam například Valašskou pizzu s balkánským sýrem. Je úplně jedno, jakou pizzu si tam dáte. V této restauraci nepochopili základní principy gastronomie, natož něco tak půvabného a esoterického, čím může být pizza,“ říká Vaněk.
Hlasujte a vyhrajte ceny pro svá bříška
Mimochodem, s Expats.cz spolupracují ještě dva neméně významné internetové portály – DámeJídlo.cz, který je hlavním partnerem akce, a Restu.cz. Přes ten první objednáte jídlo odkudkoliv snadno až domů a díky druhému vyřídíte během minutky rezervaci stolu ve vámi zvoleném podniku. Takže si v žebříčku najdete restauraci, která vám padla nejvíc do oka, a potom už jenom kliknete na „objednejte jídlo“ nebo hned vedle na „rezervujte stůl“. Zkrátka tyto tři projekty pracují v absolutní harmonii, a kdo se naučí toho využívat, rozhodně nebude ničeho (vyjma nově vzniklé závislosti) litovat.
Soutěže se účastní přes šedesát vybraných restaurací a pizzerií. Každý uživatel, který přiDhodí svůj hlas, bude automaticky zařazen do slosování o ceny v hodnotě více než 30 000 Kč. Mezi nimi například roční dovoz jídla od DámeJídlo.cz, večeři pro dva v restauraci skupiny Zátiší nebo tři poukazy v hodnotě tisíc korun od Restu.cz. Pokud si v seznamu vybraných podniků nevyberete, můžete přes krátký formulář zažádat o přidání nové restaurace do žebříčku.
Hlasování podpořily přední české gastronomické osobnosti, mezi nimi bloggerka Veronika Koko Kokešová, šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfredaktorka magazínu F.O.O.D. Jana Vašáková nebo šéfkuchař Emanuel Ridi.
Hlasujte a čtěte rozhovory o „problematice“ pizzy s výše zmíněnými osobnostmi na www.nejvpraze.cz.
Text: Káťa Tkachenko
Foto: Expats.cz