Joker upr

#komentář: Proč nepřišel Joker na Letnou?

Můj kámoš nedávno při hospodské debatě nadhodil, že Joker je tuze nebezpečný film pro tuhle dobu. Symbol chaosu, rozkladu, revolty a hořkosladkého anarchismu magnetizuje své fanynky a fanoušky na celém světě. Jokeři a Jokerky se objevují na demonstracích proti “režimům” a politikům po celém světě (Libanon, Chile, Hong Kong i Barcelona). Je tak na místě se ptát, proč Joker nepřišel i na Letnou?

https://twitter.com/cnnphilippines/status/1191414809176297472

Gotham jako symbol pádu demokracií

Globální vliv batmanovské mytologie ukazuje své zoubky (obdobně jako komiks/film V jako Vendetta zprofanoval v 00s masku Guye Fawkese tak, až si ji trochu "přivlastnila" třeba i hackerská skupina Anonymous). "Obyčejní" lidé se tak nechávají Jokerem inspirovat a hledají v něm skrze nošení masky neutichající symbol revolty proti systému, který z nějakého důvodu není správný.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

A není taky divu. Ze světových demokracií se postupně stává jedno velké globalizované Gotham City, nechvalně proslulé korupcí, ohybáním zákonů, superpadouchy a podsvětím temným jako barva Sněhurčiných vlasů. Oligarchie, řeklo by se za starých dobrých řeckých časů. "Obyčejní" lidé tak sice volají po superhrdinovi stále hlasitěji, Batman ale chybí a zřejmě se ani nehodlá dostavit (ve hře sice je banda milionářů se zálibou v technologiích podobná Bruci Waynovi jako třeba Elon Musk, Mark Zuckenberg, případně Jeff Bezos, ale to asi není to pravé batmanovské).

Bez peněz do politiky nelez 

Pokud se totiž chcete v současném politickém světě dostat na výsluní, není to vůbec jednoduché. Na politickou kampaň potřebujete peníze, pokud chcete peníze, musíte se zavázat kapitálu, pokud se zavážete kapitálu, stáváte se obrazně řečeno součástí "prohnilého" Gothamu (zároveň bojovat s tímhle kolotočem dokážete pouze tehdy, alespoň podle komiksové mytologie, pokud jste Batman, tedy dědic impéria Wayne Enterprises v netopýří masce). A nebo Joker…

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Ani hrdina, ani padouch?

Postavu Jokera (tak jak je vyobrazena v letošním filmu) není lehké vyhodnotit. Nepřináší naději, nedisponuje téměř žádným řešením situace a skrz na skrz je rozporuplná. Co je v ní ale obsaženo nad míru, je hněv na "systém quo" a touha po nějaké univerzální změně, k něčemu možná lepšímu (jenže bacha, o lepších zítřcích by mohli Středoevropané vyprávět). Pokud by se na Letné Joker objevil, co by to vlastně znamenalo? Ultimátní vyjádření touhy po změně? Konec Andreje? Nebo co jako vlastně?

Joker vs. Andrej

Zřejmě by se nestalo nic, ale vůbec nic. Parlamentní listy a MAFRA by z demonstrantů udělaly anarchisty, Ovčáček by si googloval slovo Joker, aby hodil něco vtipného na svůj lifestyle blog a Andreje by stále dle nikdy nekončících volebních průzkumů volilo znova cca 27 až 33 % českých spoluobčanů (prostě taková neprostupná volební zeď nářků). 

Pokud by tak Joker opravdu chtěl něco změnit, mohl by se spíše od Andreje naučit, že demokracie je tak pomalá, jak nejpomalejší jsou její články. A že těmhle nejpomalejším článkům demokracie byste asi raději měli vycházet vstříc, protože pokud jim vyjdete naproti a budete jim naslouchat (třeba v otázce nedůstojně nízkých důchodů, DPH na pivko, slev na vlak a zvýšení rodičovského příspěvku), ale zároveň jim potichu budete zvyšovat jiné odvody státu, tak se díky populismu můžete obrnit na krásných 30 % mandátů v Poslanecké sněmovně a "vlastnit" celou republiku. Joker vs. systém Andrej 0:1. 

Co myslíte, měl se Joker dostavit i na Letnou?

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější