Manifesto Prohlédni si galerii

Místo odpadků street food a kultura. V centru Prahy vznikl kontejnerový market Manifesto

Ještě nedávno to byl nevyužívaný, zanedbaný kout pod magistrálou u ulice Na Florenci a Masarykova nádraží. Povalovaly se tu odpadky, prostor zarůstal plevelem. Teď, když vcházím kolem nápisu „Manifesto“ dovnitř kulturně-gastronomického pop-up marketu, nestačím se divit. Celkem sedmadvacet přepravních kontejnerů s různorodými bistry, kavárnami, obchody se zdravou výživou, designovými butiky, knihkupectví, spousta židlí, stolků, lavic a květináče s rostlinami kultivuje doposud zanedbávané místo.

"Snažíme se oživit zapomenuté místo, nabídnout inovativní a ekonomicky udržitelnou náplň s kulturním významem a vytvořit tak hodnotu, z níž vytěží místní obyvatelé, malé podniky i turisté. To, že koncept vytváříme všichni společně a dočasně je součástí jeho půvabu," řekl jeden z organizátorů a newyorský architekt Martin Barry. Provoz byl zahájen 8. června. Koncept vzniknul dočasně díky iniciativě Barryho neziskové organizace reSITE na pozemku, kde Penta Real Estate plánuje v budoucnu vystavět byznys čtvrť. "Poté plánujeme přesun na jiné místo. Už teď jsme dostali různé nabídky i ze zahraničí, pravděpodobně ale zůstaneme v Praze," řekla mluvčí reSITERadka Ondráčková serveru IDnes.cz.

Ne hotovosti

Spolu s reSITE se na projektu podílí i společnost Aerofilms (provozovatel kin Aero či Světozor), která zde zajišťuje kulturní program. Jedním ze sponzorů je i firma Mastercard, která tu propaguje moderní platební metody a ve všech stáncích je tak možné platit jen kartou, takzvaně "cashless". "Můžu tady platit hotově? Ne, vítejte v budoucnosti. V Manifesto Marketu přijímáme platební karty Mastercard, mobilní platební aplikace i všechny ostatní kreditní a debetní karty. Vítejte v bezhotovnostním světě," hlásá hned první pravidlo celé instalace. Pravidel je celkem 14 a všechna jsou vypsaná na jednom z kontejnerů.

Procházím mezi jednotlivými bistry. Nabídka je široká, od klasických pizz, sandwichů, přes grilované maso, české klasiky až po skvěle vypadající dorty a kávu. V nabídce najdete i alkoholické a nealkoholické drinky, či stánek s pivem. Pobočky tu mají například pražská restaurace Wine Food, pražírna Doubleshot, hranolkárna Feancy Fries, obchod Sklizeno nebo mimopražská cukrárna Ollies. Prakticky vše, co potřebujete ať už pro rychlý pracovní oběd, nebo posezení s rodinou a kamarády. "Já musím říct, že sem asi nejvíc chodí turisti, cizinci. Pražáci o tom podle mě zatím moc ještě neví," řekla prodávající z jednoho stánku se zákusky.

Místa k sezení jsou dokonce i na střechách některých kontejnerů, takže výhled na okolí Florence i celý market je zajištěn. Otevřeno mají každý všední den od 8 do 22 hodin a krom jídla sem můžete přijít například i na pravidelné projekce filmů, večerní akce s DJs, Garden Party nebo brunche se zajímavými osobnostmi.

"Manifesto je experiment, jak vrátit život tam, kde nebyl. Ukázalo se, že něco takového se vytvořit dá, prakticky ze dne na den," okomentovala pro Studentu Ondráčková samotnou instalaci, která proběhla během pouhých 9 dnů.

Podívejte se v úvodní galerii, jak to v Manifesto vypadá.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější