Díky, že můžem Prohlédni si galerii

Společný nepřítel Babiš. Spojuje zdánlivě nespojitelné politické tábory

Co má společného mladý socialista, konzervativec a klimatický aktivista? Všichni se sešli v sobotu na Letenské pláni na demonstraci iniciativy Milionu chvilek pro demokracii. Proč se rozhodli demonstrovat proti Babišovi a jeho vládě? Co jim nejvíce vadí na současné politické situaci? Podívejte se na demonstraci ze zcela odlišných úhlů pohledu.

Na sobotní demonstraci v den před oslavou výročí 30 let od začátku sametové revoluce zavítal Petr Doubravský. Jeden z mluvčích českého hnutí za klima Fridays for Future věří, že politika se nedělá jen za zavřenými dveřmi, ale i v každodenním životě. "Občanskou společnost a různé formy protestů, od stávek, přes demonstrace až po akce občanské neposlušnosti považuji za přirozenou a nedílnou součást demokratické společnosti."

Petru Doubravskému nejvíce na současné politické situaci vadí, jak moc ovlivňuje byznys politiku. "Dochází k popření základní hodnoty demokracie - tedy rovnost. V politice si lidé nejsou rovni." Politika se podle něj smrskává na marketing a PR a přebíjí politické činy a myšlenky.

Petr Doubravský
Petr Doubravský Foto: Hana Grohová

Jako největší problém vidí klimatickou krizi, protože na mrtvé planetě nezbyde nic. Podle Doubravského je potřeba omezit vliv peněz na politiku. Není to však jen o Babišovi. "Místo něj by tam mohl sedět kdokoliv jiný z těch, kteří mohli po roce 89 neúměrně zbohatnou. Kellner, Radovan Vítek, Křetínský, Tykač… Klimatickou krizi pak můžeme řešit celkem snadno. Česká republika musí skončit s těžbou a spalování uhlí. Už teď můžeme zavřít nejhorší elektrárny jako jsou Počerady nebo Chvaletice. To se ale nestane, jsou to zisky některých výše jmenovaných," dodává.

Představitel F4F si myslí, že každá demonstrace má v historii svůj smysl a dopad, ale můžeme to hodnotit až s odstupem času. Proto se prý nesmí rezignovat na aktivitě. "Stále jsme jako společnost rozdělení, lidsky i ekonomicky. Žijeme si své životy a málo kdy bereme ohled na lidi kolem nás - na své sousedy, spolužáky, kolegy, na lidi v nouzi, nebo třeba na budoucí generace. Lidé se neorganizují a společenská debata je značně omezená," hodnotí Petr Doubravský polistopadový vývoj.

Pravda je jen jedna

Damián Koch koordinuje dobrovolníky iniciativy Milion chvilek pro demokracii, bez kterých by se demonstrace neobešla. Nejvíce mu vadí, že se rozmělňuje koncept pravdy: "Pozoruji ve společnosti tendence, že mám pocit, že se rozmělňuje koncept pravdy. Každý má právo na svůj názor, ale některé názory jsou podložené fakty a jiné ne. Myslím si, že pravda je opravdu jen jedna a je potřeba za ni bojovat." Jako příklad udává Janu Filipovou, která žalovala Andreje Babiše kvůli jeho výroku, že jsou demonstranti placení a vyhrála.

Podle Kocha je potřeba změnit vnitřní nastavení občanů. Nezajímat se jen o svůj vlastní prospěch, ale i o jiné věci, například o politickou situaci a jak ji můžeme kontrolovat: "Ty nástroje k tomu jsou a není to tak těžké, jak si lidi myslí. Každý může dělat spoustu věcí, kterými tuto situaci mohou zlepšovat. Například i tím, že se pořádají demonstrace."

Damián Koch
Damián Koch Foto: Hana Grohová

Jako riziko vidí možnost, že by nedemokratické strany mohly získat ústavní většinu. Milion chvilek se snaží pracovat s lidmi, kteří v sobě mají zakotvené nějaké hodnoty a motivovat je prostřednictvím demonstrací: "Ve chvíli kdy člověk vidí, že má vedle sebe tři sta tisíc lidí, kteří mají podobné hodnoty, tak najednou může člověk zjistit, že ta cesta existuje, že si můžeme navzájem pomáhat a něco se situací udělat."

Demonstraci si nenechal ujít ani Petr Pávek ze Skutečné levice. Na Letnou přišel, aby zazněla kritika i zleva: "Babišovu vládu nemají rádi nejen pravice a lidi, kteří ho kritizují za to, že moc rozhazuje nebo že je údajně komunista, ale i za to, že nepracuje pro lidi téhle země." 

Petr Pávek
Petr Pávek Foto: Hana Grohová

Babiš je podle Pávka jen symptom toho, co se tu po revoluci odehrálo. Současný premiér shromáždil jeho slovy majetek i politickou moc kvůli tomu, jak se zde chovaly pravicové vlády. "Pravicová vláda mezi roky 2010 a 2013 naprosto zruinovala lidi a ti jsou z toho tak frustrovaní, že volili Babiše," dodává Pávek

Představitel Skutečné levice zároveň jedním dechem dodává, že nesympatizuje s minulým režimem a je rád za jeho pád. Zároveň si však myslí, že bychom měli poukazovat i na problémy systému současného.

Milion chvilek pro demokracii vyzývalo, aby lidé zakládali politické strany, což bylo inspirací i pro Petra Pávka a spolu s dalšími má v plánu založit levicovou stranu, která bude podle jeho slov hájit zájmy běžných lidí: "Chceme poukazovat na to, že stoupají ceny bydlení, že lidi oproti západu mají stále nízké mzdy. Myšlenka sametové revoluce podle mě byla spravedlivější společnost než ta, která zde byla předtím a nebyla taková, že se celý státní, ale i veřejný majetek dostane do rukou úzké skupiny lidí."

Pávek poukazuje na problém, že bez sociálních jistot lidi nezajímá demokracie: "Mně přijde, že sociální jistoty jsou základem, aby vůbec lidi mysleli na to, čemu se tady říká demokracie. Ve chvíli, kdy jste v exekuci, což je v ČR skoro milion lidí, kdy vám stoupá nájem a nemáte z čeho zaplatit, máte základní problémy, tak pak vás bohužel tolik nezajímá, že zde Babiš vládne skoro autoritářsky. Proto by lidé, kteří zde dnes jsou, měli protestovat i za to, aby společnost byla zajištěna jak ekonomicky, tak i sociálně, aby se tito lidé mohli konečně zajímat o politiku víc a zjistit, kdo jejich zájmy hájí a kdo ne." 

Pravice podle Pávka řeší důsledky, ne příčinu. Po pádu Babiše hrozí, že by tu mohl vzniknout Babiš nový: "Je tady úzká skupina obyvatel shromažďující majetek i ekonomickou moc. To není jen Babiš. Viděli jsme to na příkladu Bakaly, jak ovlivňuje politiku, vidíme to na příkladu Kellnera. Tyhle lidi mají také vliv na politiku," dodává.

Je potřeba generační obměna

Pro Jakuba Fialu z Mladých konzervativců je účast na demonstraci symbolická, jelikož v roce 1989 byl na demonstracích na Letné jeho tatínek. Účast vnímá jako občanskou povinnost, kterou vyjádří svůj názor.

Jakub Fiala
Jakub Fiala Foto: Hana Grohová

Vadí mu hlavně atmosféra na politické scéně, která ovlivňuje i vztahy mezi lidmi. "V politice v současné době působí lidé bez jakékoliv morální integrity, kteří evidentně lžou, manipulují, překrucují fakta a realitu. Pro spoustu lidí jsou tito politici vzory. A tohle rozhodně nejsou ty vzory, které by tato společnost měla mít," vysvětluje svůj pohled.

Řešení vidí v generační obměně politiků: "Je třeba se odstřihnout od minulosti a lidí, kteří jsou v politice už od "devadesátek" a podle mě už nemají téhle zemi co nabídnout. Naše země potřebuje nový vítr, slušné, schopné a pracovité lidi, kteří nás posunou dál a ne zpátky. Plácáme se už deset let na jednom místě," vysvětluje Fiala.

Porevoluční vývoj vnímá pozitivně, člověk má podle mladého konzervativce v dnešní době spoustu možností. Ideály roku 1989 jako svoboda jednotlivce, až po možnost podnikat, studovat a cestovat se však slovy Fialy pomalu vzdalují a od příchodu Babiše do politiky ještě víc: "Vývoj po roce 1989 plný přešlapů, ale i pozitivních věcí - vstup do NATO a EU. Je ale na čase se posunout dál. Stojíme na jednom místě a jako kdybychom nevěděli, co chceme."

Na otázku, proč se zúčastnil demonstrace, odpovídá Pavel Hryzlík z TOP týmu jasně: "Venku je hezky!" Od poslední demonstrace se podle něj příliš nezměnilo a důvodů k obavám spíše přibylo.

Pavel Hryzlík
Pavel Hryzlík Foto: Hana Grohová

Hryzlík je toho názoru, že v politickém boji by měla být stanovená jasná pravidla: "Politika není procházka růžovou zahradou, je to tvrdé řemeslo. Můžeme se hádat, argumentačně válčit, ale vše by mělo probíhat na hřišti, kde platí jasná demokratická pravidla."

Řešení vidí v tom, že demokratická opozice upustí od osobních pří a uvědomí si, že ohrožení demokracie je reálná věc: "Přál by si, aby se pod společným projektem v příštích parlamentních volbách podařilo porazit pána koblih," dodává.

Milion chvilek pro demokracii Hryzlík chválí za to, že své myšlenky dokázala tato iniciativa dostat do všech koutů republiky: "Pokud v každé vesnici bude někdo, kdo byl v Praze na demonstraci a bude o tom vyprávět v hospodě, tak vidím naději. Naději na změnu, odspodu. Přímá, osobní zkušenost je nezaměnitelná.

17. listopad je pro člena TOP týmu ukázkou toho, že demokracie není samozřejmost a je třeba o ní pečovat. "Máme svobodné volby, politické strany zastupující různé skupiny obyvatel, naše geopolitická orientace je naštěstí stále prozápadní," hodnotí polistopadový vývoj. "Bohužel, po 30 letech ale opět zažíváme určité snahy o podkopávání občanské společnosti, dehonestaci demokratických institucí, překrucování historie a pošlapávání naší ústavy."

Kristýna
Kristýna Foto: Hana Grohová

Na demonstraci se dostavili i ti, kteří ještě svůj názor nemohou vyjádřit prostřednictvím voleb. Středoškolačka Kristýna si myslí, že politika ovlivňuje naši budoucnost a na budoucnosti by mělo záležet všem: "Nezáleží na věku. My jsme ti, co tvoříme tu budoucnost."

Věří, že demonstrace bude mít dopad: "Je nás tady tolik. Jsme demokracie, vláda lidu a lidí je tu hodně, takže to pro ně asi něco znamená."

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější