Studentský Majáles 2018

Ten pravý Majáles přijde z rukou studentů

Pod pojmem majáles si dnes řada z nás představí komerční festival s plastovými kelímky a zástupem sponzorů. Akce pod záštitou spolku Studentský Majáles takové ale nikdy nebyly. Události zmíněného spolku jsou totiž plně v rukou studentů a svou aktivitou navazují na mnohem hlubší kořeny. Nepropásněte nadcházející oslavy, které si na vás připravili.

Jak je to vlastně s tou tradicí

V českých zemích se tradice majálesu jako jsou studentské oslavy radosti a jara datuje do 18. století, některé prameny ale odkazují na původ ještě daleko starší. Asi si také z hodin literatury pamatujete, že v roce 1965 byl králem majálesu zvolen Allan Ginsberg. O devět let dříve, v roce 1956, si zase studenti vymohli nepřehrání sovětské hymny při zahájení oslav. S nimi je spojen i každoroční zvyk studentského pochodu ulicemi velkoměsta, který i letos zaštiťuje zmíněný spolek.

Ten se dušuje za to, že 1. květen vrátí studentům jako den, který je víc než jen pouhou oslavou jara. Měl by být dnem sebeuvědomění studentů, možností prezentace studentského vědomí, kreativity a života. Na rozdíl od koncertů na velkých stagích, Studentský Majáles má být zdrojem autenticity, a to nejenom pro svou neziskovost. Organizátoři jsou tvořeni z dobrovolníků z různých vysokých škol, které pro příští rok můžete doplnit i vy.

Co se dělo a bude dít?

Součástí oslav je i tak zvaný Předmajáles. Tedy události od března až po květen, které mohou, podobně jako předskokani, postupně studenty po tuhé zimě rozehřívat. Plejádu událostí zahájilo 1. března rétoricko-recesistické Soudružské mluvení do větru, ve kterém soutěžící hovořili 7 minut jen tak - do větru, aniž by ale cokoliv skutečně sdělili. Letos bylo tématem, už jen podle názvu, imitování komunistické dikce.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Před samotnou akci 1. května se ale můžete ještě vydat na Workshop Studentského Majálesu, který se koná 26. dubna. Nejen že se seznámíte, ale bude zábava s hlavním cílem výroby transparentů a všemožných dalších věcí, kterými se vybavíte na průvod.

Hlavní akce pak vypukne 1. května 2018 se v areálu Karolina. Součástí bude tradiční alegorický průvod, volba krále nebo královny Majálesu, prezentace studentských spolků a mladé kultury prostřednictvím koncertů, divadelních vystoupení, promítání filmů a dalších aktivit.

Tak si Studentský Majáles nenechte ujít a dorazte!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější