meme

Zpátky do historie: Dějiny internetových memů. Kde se vzaly?

Známe ji všichni - vtipné obrázky nebo GIFy, které pomocí internetu obletí svět. Memy dnes vznikají hlavně na sociálních sítích - například na Facebooku existuje velká "memová subkultura", celosvětově čítající tisíce stránek a miliony fanoušků. Jaká je ale historie memů? To si předtavíme v prvním díle z dějin memů.

Bude to znít neuvěřitelně, ale na začátku fenoménu meme byl slavný biolog a militantní ateista - Richards Dawkins. Dawkins přivedl na světlo světa pojem meme už v roce 1976. O memu, ale uvažoval nikoliv jako o hýbajících se kočičkách, nýbrž jako o kulturní obdobě genu předávajícího tradice z generace na generaci. Z části se tak jeho ušlechtilá vize naplnila. Až na to, že se z čistě vědeckého pojmu stal snad nejpodivnější komunikační prostředek 21. století. A to nečekal nikdo. Fakt nikdo. Ani Dawkins.

Kdy vzniklo první meme?

Memelogové, tedy experti na dějiny memů, se v identifikaci prvních memů rozcházejí. Někteří považují za první meme screen z japonské video hry Zero Wing (1989), ve které jako sólo hrdina zachraňujete svět střílením všech možných ďáblů a mimozemšťanů. Popularitu tomuhle screenu zajistila kromě podivného androida také naprosto špatně přeložená anglická věta - "All your base are belong to us."

Foto: Aybabtu

Varianta druhá - tančící dítě

O několik málo let později, když byl Mark Zuckerberg i iPhone ještě v plenkách, došlo i na vznik prvního dynamického memu. Všechno způsobil Michael Girard, vývojář z firmy Autodesk, který chtěl v roce 1996 vytvořit něco, co by umožnilo skrze internet zasílat i mini videa. Rozhodl se, že v 3D animaci roztančí kojence v plenkách. Internety začaly šílet a zrodil se fenomén zvaný - the Dancing Baby.

Na jaké meme rádi vzpomínáte?

SLEDUJ! V příštím díle se podíváme na fenomén demotivátorů.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější