Nakládaný hermelín
Ingredience (na 2 kusy heremelínu):
nakládané feferonky (seženete v každém supermarketu ve sklenici)
3 bobkové listy
půlka cibule
1 stroužek česneku (podle chuti možno i víc)
6 kuliček nového koření
6 kuliček celého pepře
olej (olivový, nebo slunečnicový)
Jednoduchý recept oceníte především, pokud se chystáte udělat party na chatě, nebo jen chcete připravit jednoduchou pochoutku k pivu. Důležitou věcí, bez které se neobejdete je (kromě hermelínu) vhodná uzavíratelná krabička. Velikost zvolte podle počtu nakládaných hermelínu. My přinášíme recept na dva kusy, ale množství všech ingrediencí můžete v podstatě libovolně měnit podle chuti.
Existuje mnoho receptů, jak nakládaný hermelín připravit. Většina z nich jsou složitější v tom, že z koření a česneku připravíte jakousi pastu, kterou pomažete podélně překrojený hermelín. Náš recept je však úplně základní - hermelíny jen překrojíte napůl, aby se chuť a aroma koření dostalo přímo dovnitř sýru.
Překrojené hermelíny složte do připravené krabičky, pak přidejte všechny ingredience. Cibuli stačí nakrájet na plátky, česnek také. Feferonky není potřeba nějak dál upravovat, stejně jako kuličky koření. Jde o nejzábavnější část receptu, tak si to užijte a plácejte páte přes deváté! :-)
Když máte hotovo, zalijte vše dostatečným množstvím oleje. Je vcelku jedno, jestli použijete olivový nebo slunečnicový, ale my doporučujeme olivový. Je zdravější a chutnější! Olej nalijte až po okraj krabičky, aby v něm vše pěkně plavalo.
Pokud máte hotovo, stačí krabičku zavřít (opatrně, ať vám olej nevyteče!) a uložit do chladu (lednice nebo spíže) zhruba na 7 dnů. Čím déle hermelín necháte naložený, tím víc se vám bude rozplývat na jazyku! Hlavně na něj, na chudáka, nezapoměňte!
Hermelíny můžete podávat s plátky chleba. Podle chuti můžete dosolit, nebo dopepřit. Na ozdobu klademe na talíř i feferonky - nejen že jsou dobré, ale dokonce i dobře vypadají! :-)
Teď už jen stačí otevřít lahváče, dát si nohy na stůl a konzumovat!
Dobrou chuť!
Markéta Ježková
Foto: Marie Bauerová