Knedlíky s vajíčkem
Ingredience:
4 knedlíky (houskový, bramborový)
3 vejce
olej/máslo
pepř
sůl
kečup
kyselá okurka
Knedlíky s vajíčkem jsou opravdu nestároucí klasika české kuchyně. Recept oceníte především, pokud vám babička zabalí zbylé knedlíky od oběda, nebo prostě jen potřebujete rychlé, jednoduché a nenáročné jídlo.
Knedlíky s vajíčkem jsou nejlepší domácí houskové, ale pokud máte zbytek bramborových, nevadí. Houskový knedlík seženete běžně v obchodech, s bramborovým je to horší. Ať tak či tak, zhruba 4 knedlíky nakrájíme na kostičky (množství záleží na tom, jak velký máte hlad).
Připravíme pánvičku, na kterou dáme rozpustit kousek másla, nebo trochu oleje. Pokud knedlíky usmažíte na másle, budou křupavější a vláčnější, ale ani obyčejným olejem nic nezkazíte. Na rozpálenou pánvičku vysypte knedlíky a smažte, dokud nebudu mít zlatavou kůrku. :-)
Na osmažené knedlíky nalijte připravená rozmíchaná vajíčka a rychle míchejte! Osolte, opepřete sporák vypněte. Nesmažte už knedlíky moc dlouho, protože pak jsou vysušené a špatně klouzají do krku. :-)
Hotové knedlíky můžete dochutit kečupem, nebo chilli omáčkou. Rozhodně nezapomeňte na kyselé okurky!!!
Dobrou chuť! :-) Příště: blonďatý nakládaný hermelín!
Markéta Ježková
Foto: Marie Bauerová