Hrníčková bábovka
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru moučka
1 hrnek mléka (polotučného)
1 hrnek oleje (slunečnicového)
3 vejce
1 prášek do pečiva
kousek másla na vymazání formy
trocha polohrubé mouky na vysypání formy
Tento recept na bábovku je jednoduchý v tom, že nemusíte suroviny vážit - všechny suroviny totiž "odměříte" v jednom a tom samém hrnku. Hrnek vyberte střední velikosti (půllitr nebo tuplák není dobrý nápad). Kromě hrnku si připravte i bábovkovou formu - prodávají se za pár korun a nabídka je opravdu široká.
Připravenou bábovkovou formu vymažeme kouskem obyčejného másla, nebo másla "na pečení" (Hera, atp.). Formu vymazávejte pečlivě, ať se vám bábovka při pečení nikde nepřilepí!
Vymazanou bábovkovou formu vysypeme trochou polohrubé mouky. Děláme to rovněž pečlivě, nezapomeňte i na vykukující část! Pokud jste nešikovní, doporučujeme vysypávat formu nad dřezem. :-) Nestyďte se, že u této činnnosti vypadáte jako dicso fanoušci, rozmanité pohyby a vrtění jsou při vysypávání formy normální.
Vymazanou a vysypanou formu odložíme stranou. Nyní smícháme všechny ingredience ve větší míse a těsto pořádně a pečlivě promícháme vařečkou. Pokud vám to nejde, nebo nemáte příliš vyvinuté bicáky, použijte elektrický mixér. V těstě by neměly zůstat hrudky, nebo aspoň větši množství hrudek...
Hotové těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pokud jste fajnšmekři, můžete do formy nalít pouze polovinu těsta a druhou polovinu smíchat s kakaem. Bábovka pak bude dvoubarevná a své hosty překvapíte hotovým uměleckým dílem! :-) Ujídání těsta a olizování vařečky dovoleno! Těsto ve formě pak dáme do předehřáte trouby a pečeme na 160 stupňu přibližně půl hodiny. Bábovku pravidelně kontrolujeme zapíchnutím špejle do těsta. Když bude špejle suchá, bábovka je hotová!
Po vyjmutí bábovky z trouby ji vyklepněte na talíř. Čiňte tak opatrně - nejlepší je na formu položit talíř a i s talířem formu otočit vzhůru nohama. Pokud se bábovce z formy nehce, vezměte mokrou utěrku a na chvíli ji přiložte na dno formy - bábovka pak vyskočí sama. :-)
Dobrou chuť! Příště: brunetčiny knedlíky s vajíčkem.
Markéta Ježková
foto: Marie Bauerová