Studentky u plotny: snadná domácí rajčatová polévka!

Studentky u plotny: snadná domácí rajčatová polévka!

Nevíte, co a jak si uvařit? Naše studentky u plotny vám poradí! Pravidelná  rubrika o vaření je tady! Přinášíme vám recepty na levná, jednoduchá a rychlá studentská jídla!

Rajčatová polévka

Ingredience:

500 g čerstvých oloupaných rajčat

1 cibule

3 stroužky česneku

zeleninový vývar v kostce

olivový olej

pepř

sůl

3 bobkové listy

nové koření

Foto: Studenta

Tentokrát vám přinášíme recept na rychlou, jednoduchou a výbornou domácí bio rajčatovou polévku. Základem jsou rajčata - kupte jich více než 500 g, protože po oloupání se jejich váha lehce sníží. Doporučujeme tedy koupit zhruba 700 g (maximálně vám pak zbydou v lednici). Celá rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme.Oloupaná rajčata vážíme tak, abychom jich měli přesně půl kila.

Foto: Studenta

Když máme rajčata hotová, nakrájíme na kostičky cibuli a česnek. Připravíme si i vývar - do půl litru vroucí vody rozdrobíme kostku zeleninového vývaru. Pokud v obchodě neseženete zeleninový, můžete použít i kuřecí.

Foto: Studenta

Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej a nakrájenou cibuli s česnekem na něm lehce osmahneme. Na druhé ploténce stále pozvolna vaříme vývar.

Foto: Studenta

Když máme cibulku s česnekem osmahnuté, přidáme oloupaná rajčata - ta před tím rozkrájíme na menší kousky. Pozor! Do hrnce přidejte i šťávu z rajčat, ne že jí vylijete. :-)

Foto: Studenta

Rajčata s cibulí a česnekem krátce povaříme, pak přilijeme horký vývar. Osolíme, opepříme a přidáme 3 bobkové listy a 4 kuličky nového koření. Přikryjeme pokličkou a pozvolna vaříme zhruba 15 minut.

Foto: Studenta

Po patnácti minutách polévku odstavíme z plotny. Vyndáme všechny kuličky nového koření i všechny bobkové listy! Na tohle nezapomeňte, protože jinak by se vám polévka špatně mixovala. :-) Hrnec s polévkou ještě horký přikryjeme utěrkou a tyčovým mixérem rozmixujeme. Dávejte pozor, abyste neměli celou kuchyň červenou...

Foto: Studenta

Polévku podáváme horkou, lehce posypanou bazalkou (kořením či čerstvou). Polévka vydží i pár dnů v lednici, nebo si ji můžete zamrazit.

Foto: Studenta

Dobrou chuť! :-)

Příště se můžete těšit na Tortilly s kuřecím masem a zeleninou.

Markéta Ježková

Foto: Marie Bauerová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější