GOOD MOOD SPOON: Supersnadný jáhelník pro každé roční období

GOOD MOOD SPOON: Supersnadný jáhelník pro každé roční období

Jahelník vždy patřil k mým oblíbeným dětským jídlům, ale kvůli otravné přípravě (spařování, vaření jáhel, nakonec pečení) jsem se do něj nikdy sama nepouštěla. Ovšem tenhle recept, který jsem nedávno dostala od maminky, je win-win. Až za sobotního rána vstanete, jednoduše všechny ingredience smícháte dohromady, strčíte do trouby a na hodinu si jdete po svých. Ono se to totiž udělá celý samo. Vhodné pro: studenty, lemry, vegany i nevegany, malé děti, zaměstnané matky. Recept je navíc super-variabilní, takže ve stylu pejska a kočičky můžete přidat vše, co máte rádi nebo co nabízí sezóna.

Potřebujeme:

1 hrnek jáhel

2 hrnky studené vody

2 hrnky rostlinného mléka (sójové, ovesné, rýžové, mandlové, či jiné oříškové)

2 velká jablka

50ml rostlinného oleje (+ trochu na vymazání formy)

malá hrst sušených brusinek

100g nesířených sušených meruněk (nebo nahraďte rozinkami, popř. jiným oblíbeným ovocem)

1 lžíce skořice

javorový sirup

Foto: Studenta

Postup:

1. Jáhly propereme v sítku a dvakrát spaříme horkou vodou. Vsypeme na hlubší, olejem vymazaný plech. Já používám kulatou skleněnou formu 25x25cm.

2. Přilijeme vodu a všechny ostatní ingredience kromě medu a jablek. Promícháme lžičkou.

3. Nepanikaříme a neděsíme se té prapodivné kejdy, která z toho vznikla. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a navrstvíme nahoru.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C hodinu až hodinu a půl, podle výšky formy. Skleněná je pro tento druh pečení ideální. Když uvidíte, že uvnitř formy po stěnách už neunikají bublinky v horké tekutině, je dílo dokonáno. Tekutá složka se vstřebala a jáhly jsou již měkké.

5. Po vytažení z trouby necháme chvíli odpočinout, ideálně 20 minut. Jahelník pak má akurátní teplotu ke konzumaci, ovšem i studený je skvělý. Podávejte bohatě zalité javorovým sirupem!

TIP:  V sezóně rozhodně vyzkoušejte kombinaci s jahodami nebo jiným čerstvým ovocem, popřípadě oblíbeným džemem. Pro super-wow-efekt podávejte s jedlými květy. Spásat můžete třeba macešku nebo orchidej, ale volte rostliny doma pěstované. Ty z květinářství jsou stříkány hnojivy a insekticidy, na kterých byste si zrovna nepochutnali.

GOOD MOOD SPOON je blog o čistě rostlinném vaření, který ukazuje, že veganská strava je rozmanitá, chuťově skvělá a na pohled krásná. Píše, fotí i vaří Daniela Pešová, studentka medicíny, kterou přátele stále přemlouvají, aby si namísto ordinace otevřela kavárnu. Recepty snadné i pro náročnější, ze surovin základních i těch, které jste možná dosud neznali, vždy sezónní a zdravé.Pro aktuality mrkněte na Facebook, nebo GMS sledujte třeba na Instagramu (@dania_cz).

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější