silvestrovské tradice

11 nejbláznivějších silvestrovských tradic

Máte spojený konec roku s rachejtlemi a předsevzetími? Jsou i země, kde to tak není. Stejně jako u spousty dalších tradic i na silvestra platí - jiný kraj, jiný mrav. Pro některé možná zvláštní tradice, pro jiné staletý zvyk. Pálení strašáků, soutěž v jezení hroznů či puntíkatá party. Kterým zemím se tak při plánování nezapomenutelného Silvestra (ne)vyhnout?

1. Španělských dvanáct hroznů štěstí

Jakmile se v některých latinskoamerických zemích, ale hlavně ve Španělsku, chýlí rok ke konci, připravují se obyvatelé na docela náročnou jedlíkovskou výzvu. Je totiž tradicí sníst na Nový rok 12 hroznů za každý měsíc v nadcházejícím roce, abychom prosperovali. Háček je ale v tom, že je potřeba sníst jeden hrozen s každým úderem o půlnoci. Pokud by vás zajímalo, jak taková tradice započne, nehledejte v tom nic jiného než mazané prodejce. V roce 1909 totiž pěstitelé vinné révy s tímto nápadem přišli, aby prodali co nejvíce hroznů po sklizni.

2. Silvestr na hřbitově

Zní to jako scénář z hororu, ale není. Za nejpodivnější novoroční zvyk je dle průzkumu, který uskutečnil server Badoo.com a jehož se účastnilo 18 zemí, chilská tradice v městečku Talca, kdy se lidé na Nový rok shromažďují na hřbitově, aby byli s mrtvými příbuznými.

3. Čarodějnice po ekvádorsku

V Ekvádoru pak mají na Silvestra takové naše čarodějnice. Postaví totiž strašidelné panáky politiků nebo populárních lidí, které následně zapálí. Měli by tak zničit všechno špatné z loňského roku. Stejně jako u nás jsou strašáci vyrobeni ze starého oblečení, novin a pilin. Tradice se datuje do roku 1895, kdy ve městě Guayaquila řádila žlutá zimnice a rakve plné oblečení zesnulých byly spáleny pro očištění.

Pelisky
life
Jak vypadala vánoční idylka za socialismu AKA jak Ježíšek přežil opravdu všechno
20. 12. 2019

4. Barevná Amerika

Země jako Mexiko, Brazílie či Bolívie si vybavíte především jako jednu velkou barevnou mandalu. Není tedy divu, že barva spodního prádla, které si na Nový rok vezmete na sebe, odpovídá tomu, jaký budete mít příští rok. Červená přinese samozřejmě lásku, žluté spoďáry pak bohatství a úspěch. Bílá mír a harmonii a zelená pohodu a přírodu.

5. Talířová bitva

Přestože na vás Dánové mohou působit jako tichý národ, na Silvestra bychom je mohli nazvat výtržníky. Silvestrovskou tradicí je tady totiž házet talíře a nádobí na vchodové dveře souseda či kamaráda. Čím více tedy ráno naleznete pode dveřmi rozbitého nádobí, tím více jste populární a máte více přátel. Ale bacha na svatební servis, to by vám asi drahá polovička neodpustila! Tím ale dánská zábava nekončí. O půlnoci se dle tradice skáče ze židlí, což má symbolizovat skok do Nového roku.

6. Strýček Skrblík na Filipínách

Na Filipínách myslí s příchodem dalšího roku hlavně na peníze. Žádné očištění, ale hlavně se obklopit dostatkem kulatých věcí, což symbolizuje mince. Nejde jen o předměty, ale i o puntíkaté šaty nebo pojídání pouze kulatého jídla, takže třeba takové banány nakrájené na kolečka!

Vánoční reklamy
life
Reklamy, které dělají ty pravé české Vánoce. Čivavy, Trojan i mluvící stromky
19. 12. 2019
3 nostalgické minuty

7. Africký krok k minimalismu

V Johannesburgu se všeho špatného snaží zbavit tím, že vyhazují nábytek a ostatní domácí spotřebiče ven z oken. V posledních letech se ale tradice trochu vymkla z rukou, jelikož obyvatelé házejí nábytek i z výškových budov, a tak se oslavy neobejdou bez zranění. Pro tento jedinečný zážitek ale nemusíte jezdit tak daleko. Tradice se ujala i v italské Neapoli.

8. Romantická Itálie

Když už jsme v té Itálii, tak Benátky by se daly považovat za romantické za každých okolností. Stejně tak i na Nový rok, kdy se lidé snaží překonat rekord v nejpočetnějším hromadném polibku.

9. Taneční maškarní v Rumunsku

V Rumunsku pak na Nový rok tancují v dřevěných maskách, které zobrazují kozy, koně anebo medvědy v kožešině, a provádějí různé ceremonie o smrti a znovuzrození. Společně pak tančí od domu k domu, aby odradili zlé duchy.

Zničené Vánoce
life
Páteční bizár: Pusťte si playlist, který vám zničí Vánoce
18. 12. 2020
3 ničivé minuty

10. Novoroční ponor na Sibiři

Ač byste si na oslavu na Sibiři nejspíše vzali deset vrstev, v rámci vánoční tradice tak nečiňte. Místní totiž slaví Nový rok skokem do jezera, společně se stromem, který se na dně snaží zasadit. Ti, co se společně se stromem potopili, pak okolo něj zatančí a vrací se zpět. Ti, co se nepotápí a nezasazují strom si pak alespoň zaplavou.

11. Spouštění vačice nad rozjařeným davem

V Severní Karolíně v USA mají při odpočítávání velice netradiční zvyk. Koukají u toho totiž na klesající vačici z výšky v průhledném boxu. Tzv. The Possum Drop je zde tradicí, přičemž se používá opravdu živé zvíře.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější