Kultury Proměny: 100 Prohlédni si galerii

#galerie: Sto let historie v jednom večeru? Studentům Arts Managementu se to podařilo

Kultury Proměny: 100 se konaly v úterý večer v prostoru DriveHouse. Tento projekt připravili studenti Arts Managementu na Vysoké škole ekonomické v rámci předmětu Animace kulturního dědictví. Akce se inspirovala stoletým výročím vzniku Československa a připomínala zásadní milníky, které se za dobu existence státu udály.

Projekt studentů Arts Managementu se nacházel ve dvou patrech kulturně zařízeného činžovního domu DriveHouse na Praze 2. Akci zahájila v 19:45 jedna z hlavních organizátorek Kristina Kindrátová. "Dostala jsem za úkol nějakým způsobem animovat kulturní dědictví. Dala jsem projektu název Kulturní proměny: 100, od kterého jsme se odrazili. Doplňovali jsme se a vytvořili to, co můžete vidět," uvedla Kristina. Poté byly otevřeny pokoje, které představovaly jednotlivá období československých dějin.

Skrze taneční, hudební, audiovizuální a herecká vystoupení přiblížili studenti posledních sto let. V prvním patře se nacházela prvorepubliková tančírna za doprovodu živé hudby, vzpomínka na protektorát, místnost, kde probíhala spartakiáda a retro pokoj, zařízený v socialistickém stylu. V něm v časových intervalech probíhal i autentický výslech StB.

Druhé patro bylo věnováno nedávné historii. První pokoj představoval "devadesátky". Návštěvníci si mohli pustit kazeťák, přečíst dívčí časopisy nebo se podívat na vtipná videa související s poslední dobou. Expozice byla symbolicky zakončena sametovou revolucí a pádem komunismu, zobrazenými pomocí audiovizuálního záznamu a charakteristických klíčů.

Klaus ukradl propisku. (Jedno z videí promítaných v pokoji „devadesátek“)

Kultury Proměny ovšem nebyly jen o historii. Byly pravou studentskou kulturní akcí. Při příchodu každý dostal panáka Jägermeistera, na každém patře se nacházel bar a nakonec si mohli hosté užít i afterparty.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější