Tomáš Vovsík

#rozhovor: Jak je důležité míti skauta. O technologiích, totalitě i novém komiksu

“Slibuji na svou čest, jak dovedu nejlépe: sloužit Nejvyšší Pravdě a Lásce věrně v každé době,” zní první slova slibu, který má v živé paměti každý, kdo chodil do skauta. O tom, co ale býti skautem znamená dnes, kam se (nejen) mládežnická organizace od roku 1989 posunula i o chystaném komiksu jsem hodil řeč s kreativním skautem Tomášem Vovsíkem...

Je tomu 30 let, kdy se skauti a skautky mohli svobodně nadechnout. Co se za tu dobu pro skauta změnilo? Mají děti o skauta stále zájem? 

Po revoluci začalo zatím vůbec nejdelší období svobodného skautingu u nás. Nejdřív to vypadalo, že skauting naváže na své zlaté časy, ale pak začal zájem o skautování strmě klesat. Skauting byl často považovaný za něco staromódního. Pamatuju si jako dítě, že jsem se cítil za chození do skauta před ostatními spolužáky trapně. Frčelo spíš karate nebo počítačové kroužky. V novém tisíciletí se to ale zase otočilo a o skauting je teď takový zájem, že spousta oddílů už je na maximu a nemohou dál přijímat nové děti. 

Proč myslíte, že se zájem zvětšuje? Působí skaut ve společnosti jako synonymum pro férovost, sebedůvěru a spolupráci v kolektivu? Nebo se skaut spíše pojí s přírodou, výlety do hor, atd…? 

Myslím, že je to součást obecnější trendu. Dnešní svět nabízí čím dál víc odosobněných pozlátek a v protikladu k tomu mnozí lidé více touží po opravdových prožitcích. Právě to skauting nabízí. Vždycky mě nadchlo, když jsem třeba na táboře už jako vedoucí viděl, jakou radost může mít dítě jen z toho, že poprvé samo zatluče hřebík, rozdělá oheň nebo přespí v přírodě pod širákem. Překvapuje mě, kolika dětem takové přirozené zážitky chybí.

rozhovor s umělcem 21
life
 
#Honzikovacesta do ateliéru Jakuba Hubálka: Namalovat větší obraz je sportovní výkon
12. 11. 2019
2 vymalované minuty

A jak skaut reaguje na technologický pokrok? Přijímá ho? Organizace disponuje účty na Instagramu i Facebooku, počet followerů narůstá a dostupnost dat dětem je všudypřítomná i na horách a v přírodě…

Jsme moderní hnutí, pokrok nás baví a technologie nám pomáhají. Je užitečné používat na výpravě online mapy, mít u sebe v mobilu aplikaci Záchranka nebo sledovat na táboře předpověď počasí v meteoradaru. Dokonce znám třeba skauty, kteří mají drona a natáčí s ním skvělá skautská videa. Z hlediska výchovy dětí je ale důležité, aby práce s technologiemi nebyla samoúčelná. Musí to mít smysl.

Smysl určitě má i věnovat se problematice hoaxů a fake news. Nebo kyberšikaně… 

Prvním bodem skautského zákona je pravdomluvnost a sloužit nejvyšší Pravdě s velkým P je i v začátku skautského slibu. Pravda je pro nás důležitá. Skauting ale neříká, co si má kdo myslet. Je to spíš o výchově ke kritickému myšlení. Konkrétně mediální výchova pak do skautského programu určitě patří a s tímto tématem pracujeme. Ostatně, sami skauti jsou občas jakožto hnutí prosazující demokratické a humanistické hodnoty terčem hoaxů a fake news.

Foto: Petr Cieslar

Můžete uvést nějaký příklad hoaxu/fake news o skautech? 

Kolovalo toho na takzvaných alternativních webech a sociálních sítích víc. O skautech už se psalo jako o neomarxistech, sluníčkářích, vítačích, organizaci, která je napojená na levicové extremisty a která vymývá mozky dětem… Když letos skupinka mladých skautů a skautek vyzvala ve videu ostatní, aby šli volit k eurovolbám, že to má smysl, zaútočil na skauty za pomoci nálepek sluníčkářů a neomarxistů i Tomio Okamura na svém Facebooku. Přijde mi smutné, když takto reaguje vysoký ústavní činitel.

Pro prosazování demokratických hodnot byt skaut v českých končinách terčem obou totalitních režimů. V roce 1940 ho nechali rozpustit nacisté, o pár let později komunisté. Dalo by se tedy říci, že členové skauta jsou obdobně jako novináři "hlídacími psy" demokracie, trnem v oku totalitním principům? 

Troufám si říct, že ano. Skauting je sice apolitický, zároveň ale vede k občanské angažovanosti v duchu skautských hodnot. Známý citát zakladatele českého skautingu A. B. Svojsíka pak říká, že totalita vylučuje skauting, skauting vylučuje totalitu. Demokracie je pro nás nezbytnou podmínkou k přežití. Dobře si to uvědomujeme a demokracii budeme vždy bránit.

Kdo je Tomáš Vovsík?

Tomáš Vovsík je srdcem skaut a prací kreativec. Na magistru úspěšně vystudoval mediální studia na Univerzitě Palackého v Olomouci. Aktuálně řídí mimo jiné projekt Scout Leather v Brašnářství Tlustý a pomáhá českému skautu s kreativou. Nepřekvapivě má rád skauting a výtvarno.

O tom, jakou roli hrál v českých dějinách skaut, se chystáte vydat komiks. Proč komiks? A o čem vlastně bude?

Nepíšeme historii, dějiny skautingu už jsou skvěle sepsané. Chceme vyprávět pravděpodobné příběhy běžných lidí, skautů a skautek, v různých přelomových dějinných obdobích od počátků skautingu až do současnosti. Chceme ukázat, že lidské osudy nejsou černobílé, že každá doba přináší své velké výzvy i těžké okamžiky, které prověřují náš charakter. Je to vlastně pohled do minulosti, který nás má přivést k zamyšlení v současnosti. A proč komiks? Rádi bychom zaujali také mladou generaci, která už nefrčí na foglarovkách. Obliba komiksu obecně roste a je to formát, který nabízí jedinečné možnosti vyprávění písmem i obrazem. Komiks má ve skautu také velkou tradici, vždy to byly ale spíš krátké formáty, různé stripy nebo seriály na pokračování. Výpravná skautská komiksová kniha tak bude první svého druhu.

Jaké příběhy tedy zahrnuje? 

Například povídka, která se odehrává v době vzniku Československa, se dotkne tématu svržení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Inspirovali jsme se skutečnými událostmi. Málo se ví, že jeden skaut při této příležitosti zaujal docela zajímavou roli. Nebyl rozhodně tím, kdo by sloup ničil, naopak, udělal něco šlechetného. Ale nechci dál prozrazovat.

Doktor Spánek
life
Kinovýhled na listopad: auta, strach i led aneb hollywoodská sezóna je tu
5. 11. 2019
2 kinematografické minuty

Chápu. A co grafická stránka komiksu? Spolupracujete na ní s esy současné české kresby, třeba Štěpánkou Jíslovou, Lazybastardem nebo Slakinglizardem…

S autorem scénáře Markem Steiningerem pro nás bylo od začátku naprosto zásadní, abychom pracovali s kvalitními kreslíři, kteří umí mluvit současným jazykem a oslovit i mladé lidi. Každou kapitolu bude kreslit někdo jiný, takže by mělo vzniknout po výtvarné stránce pestré dílo. Moc bych si přál, aby pak byla kniha pro čtenáře i něčím pěkným na pohled. A aby byli kreslíři, kteří do toho šli s námi, hrdí, že na knize mohli spolupracovat.

Vraťme se ještě na chvíli k současným tendencím ve společnosti spojených s nacionalismem a populismem. Ikonickou fotografií se v roce 2017 stal snímek z Brna, který zřejmě dokonale ilustruje vztah skautů k některým současným tendencím. Fotografii pak dokonce na Facebooku vyvěsila i Světová organizace skautského hnutí…

Zmíněná fotografie získala obrovskou pozornost, protože v mnoha různých ohledech trefně představuje nečekaný střet dvou odlišných světonázorů. Nacionalismus a populismus jsou v rozporu s hodnotami skautingu. Jejich nárůst je zneklidňující. Jako společnost i v rámci skautingu se musíme ptát, proč se něco takového děje a co můžeme udělat víc, aby se to nedělo.

Foto: Twitter

Proč vy osobně jste stále ve skautu? Co vám to dává?

Říká se, že jednou skautem, navždy skautem. Skautství je vlastně na celý život, stejně tak jako závazek složený skautským slibem. Na skautingu je úžasné právě to, že si tam každý může najít své místo a způsob, jak se realizovat, aby vás to naplňovalo. Osobně jsem nejvíc vděčný za to, že jsem mohl pracovat jako vedoucí s partou skvělých dětí, protože jsem po střední zvažoval studium učitelství, ale nakonec jsem se vydal jiným směrem. Takhle jsem si to zpětně splnil. Teď mi zase skaut nabízí možnost pracovat na kreativních projektech, jako je právě komiksová kniha o skautingu.

Doporučil byste stát se skautem i v odrostlejším věku? Třeba mně (28 let)?

Stoprocentně. Skaut je mnohovrstevnatý, nabízí atraktivní náplň pro všechny věkové kategorie a dá se s ním začít kdykoliv. Sám jsem se vrátil ke skautu až jako dospělý a začínal znovu v jiném městě, jiném oddíle a s novými lidmi. Pokud má člověk zájem o nová dobrodružství a přátelství, není nic lehčího, než se zeptat známých skautů nebo oslovit přímo nějaký oddíl a jít do toho. Nemusíte se hned stát skautem, ale můžete jet třeba pomoct do kuchyně na skautský tábor a uvidíte, jestli vás skautské prostředí chytne.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější