Experimentální divadlo

Tipy na letní tripy: Vychytejte ty nejlepší divadlení zážitky!

Léto je v plném proudu, takže už za sebou máte minimálně jednu grilovačku na chatě, piknik v parku, nějaký ten hudební fesťák nebo jste stihli sjet Vltavu. Přidejte ale do itineráře zážitků ještě něco nevšedního, a třeba i tak trochu ujetého. Připravili jsme pro vás pár divadelních akciček, díky kterým si tuto metu splníte.

Něco pro (inter)aktivní Pražáky 

Další se série imerzivních projektů divadla Pomezí s názvem Lístky, prosím tentokrát připravili studenti DAMU. Tento druh divadla je vystavěný na tom, že vás nenechá jen sedět a pasivně sledovat děj. Projekt je postavený na tom, že nejvíc si divadlo užijete, pokud se stanete součástí ansámblu, budete chodit, zajímat se, ptát a posouvat kupředu. Napínavé dobrodružství je navíc situováno do jinak nepřístupného karlínského pavlačového domu, kam byste se normálně nedostali. Pozor, v létě proběhne jen 15 repríz a lístky na tuhle divadelní lahůdku mizí závratným tempem. 

  • Lístky, prosím - 24. 7. - 14. 8., Karlín

Zárukou perfektního zážitku, který ve vás navodí pocit té pravé pohody, je tradiční festival nového cirkusu Letní Letná, který každoročně překvapí nejen úvodní show, ale celkovým výběrem jednotlivých vystoupení. V části Letenských sadů letos znovu vyroste šapitó a stage, na nichž se představí kolem třiceti artistů a dalších umělců z celého světa. Letošním "otvírákem" bude francouzská provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga. Ta si tentokrát nastavila laťku, nebo spíš provaz, hodně vysoko! Chystá se přejít přes Vltavu od Právnické fakulty až do Letenských sadů. 

  • Letní Letná - 14. 8. - 1. 9., Letná 

Na jihu to umí roztočit

Léto si přímo říká o návštěvu open air divadel. I těch otáčecích. V Čechách máme dvě otáčivé hlediště, obě na jihu Čech. Na tom v Českém Krumlově působí profi herci Jihočeského divadla. Můžete vyrazit na klasiku typu Dekameron. Nebo zkusit Ztracený svět a vydat se po stopách krumlovského pterodaktyla a dalších prehistorických potvor. Druhé zmiňované představení doporučujeme navštívit spíš večer. Obří loutky dinosaurů jsou totiž v záři reflektorů naprosto fantastické a celý zážitek je tak díky hře světla a stínů ještě o level výš. 

Vltavotýnské miniotáčko si postavili vlastníma rukama místní ochotníci. Jde tak  o naprostou středoevropskou raritu. Letošním hitem je Jiráskova Lucerna, na kterou navazují Rebelové. Za návštěvu stojí ale prakticky každý kus, který místní nazkoušeli. Všechno totiž dělají zadarmo ve svém volném čase, čistě proto, že je to baví. Herecké nedostatky tak vyváží vtípky a hlavně nadšením, které se jim daří rychle přenášet i na diváky. 

  • Otáčivé hlediště Český Krumlov a Týn nad Vltavou - program probíhá celé léto
Otáčivé hlediště Český Krumlov, Ztracený svět
Otáčivé hlediště Český Krumlov, Ztracený svět Foto: Petr Zikmund

Divadelní festivaly - ochotnický reunion a baroko s nádechem moderny 

Jiráskův Hronov je něco jako slavná Filmovka v Hradišti, akorát pro fandy amatérského divadla. Jde o osm dní plných představení a nocí strávených hledáním pravdy ve víně z obskurního podniku jménem Triton. Ti intelektuálně odhodlanější si k tomu ještě přidají dopolední divadelní semináře a diskusní kluby. Doporučujeme se zastavit třeba jen na pár dní a zažít to. Letos bude jedním z čestných hostů a zlatých hřebů festivalu držitel Thálie Radim Vizváry se svým Sólem. A kdyby vás nebavilo péct se v srpnovém vedru v divadle, můžete si zaskočit na offprogram do parku, kde si zároveň smočíte nohy v Metuji, nebo se připojit k pověstné hronovské vodní bitvě.

  • Jiráskův Hronov - 2. - 10. 8., Hronov u Náchoda 

Na sestřih z té minulé se mrkněte tady:

HRONOV 2018 - VODNÍ BITVA | Video: Youtube.com

Ujíždíte na baroku? Nebo si naopak říkáte, že historie je nuda a potřebovala by trochu oživit? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ano, pak je Theatrum Kuks tou nejvíc top akcí právě pro vás. Divadelní skupina Geisslers Hofcomoedianten, která fesťák organizuje, přesně ví, jak vám baroko naservírovat v naprosto stravitelné podobě, po které se vám budou dělat boule za ušima. Čeká na vás divadlo, koncerty, diskuse nebo výlet na Sněžku. Střihnout si můžete i jeden z kreativních workshopů. 

  • Theatrum Kuks - 21. - 25. 8., Kuks a okolí 
Prezentace workshopu
Prezentace workshopu Foto: Theatrum Kuks

Do vodárny, do Písku… 

Divadlo Continuo je pojem, a to zejména pro ty, kteří mají rádi site specific projekty a sem tam se nebojí nějakého toho bizárku. V praxi to vypadá tak, že se každé léto sejde skupina divadelníků z celého světa, vytipuje si neobvyklou lokalitu na jihu Čech a tam tvoří. Návštěvníci tak měli v minulých letech možnost vydat se na psychedelickou jízdu vesnickou lokálkou nebo se projít po břehu rybníka a sledovat různě poschovávané a zavěšené recitující herce. S čím přijde tvůrčí tým letos v rámci nového kusu s názvem V břiše velryby, to nikdo netuší. Rozhodně to ale bude stát za to. 

  • V břiše velryby - 8. - 15. 8., Stará vodárna Písek

Kempování s ufony 

Kdybyste měli málo divadelních divnozážitků, můžete si v půlce září vyrazit do Budějovic mezi mimozemšťany na CAMP Q. Projekt, na kterém makaly hned tři divadelní soubory, a jenž má za sebou úspěšnou pražskou štaci, vás přenese do mimozemského adaptačního tábora. Čeká na vás hned několik kmenů z jiných planet, které můžete prozkoumat skrz naskrz. Možná se u vás dostaví počáteční frustrace z toho, že nestíháte sledovat všechny skupinky ufounů najednou. A ani to nezkoušejte! Doporučujeme se chytit jedné a vytrvat s ní až do konce, aby vám do sebe všechno zapadlo. Ještě jedno malé upozornění na závěr: projekt trvá šest hodin, a přestože děj ubíhá tak, že se nezvládnete nudit, nemusíte to dát na jeden zátah. Nebojte, po vyřčení tajného hesla můžete kdykoli odejít zpátky mezi pozemšťany.

PS: Možná přijde i Alzák!

CAMPQ - 13. a 14. 9., České Budějovice | Video: Youtube.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější