Lake Malawi - Albert Černý

Cením si autentičnosti, ale zpěvák na pódiu musí občas být hercem, říká Albert Černý

Kapela Lake Malawi skončila v jedenáctá v Eurovize, přestože podle hlasování odborníků obsadila sedmé místo. Vyzpovídali jsme frontmana kapely Alberta Černého nejen ohledně toho, proč si myslí, že zaujali diváky, jaké jsou jeho hudební idoly a co čeká kapelu v budoucnosti.

Před třemi lety jste řekl, že je otázkou času, než se nějaká česká kapela stane stejně známou jako například švédská ABBA (která kdysi vyhrála Eurovizi). Myslíte si, že jedenácté místo v soutěži vám pomohla stát se tou českou známou kapelou?

Jestli se to podaří nám, nebo někomu jinému třeba až za pár let, to pořád nevím. Každopádně pokud to máme být my, tak jsme tomu teď rozhodně blíž, než před Eurovizí.

Mikolas Josef
life
Věnujte se fanouškům, vzkazuje Mikolas Josef letošním účastníkům Eurovize
8. 2. 2019
3 minuty nejen o Eurovizi

Co je tím, co vás dělá jinými a zajímavými? Co vám pomohlo dostat se až do finále Eurovize?

Dostat se až do finále nám pomohli především naši fanoušci a odborná porota. Není ale lehké odhalit, čím přesně jsme je zaujali. Já se snažím psát písničky co nejupřímněji a osobně. Jestli je ale tohle ten faktor, těžko říct.

Často se zmiňujete o tom, jak je pro vás důležitá dobrá angličtina. Myslíte si, že to je také něco, co vám pomáhá být úspěšným?

Rozhodně to pomáhá více než špatná angličtina :). Já mám ten jazyk rád, vystudoval jsem obor tlumočnictví z angličtiny na Univerzitě Palackého v Olomouci, odjakživa mě jazyky bavily. V zahraničí je to určitě plus. Na české scéně si to ale zase děláme těžší. Každopádně my nad jazykem nepřemýšlíme jako nad "nástrojem k úspěchu". Pro nás je přirozené zpívat v angličtině a k našemu stylu hudby se to hodí, nic víc v tom není.

Albert Černý

Albert Černý je frontman indie-popové skupiny Lake Malawi, která obsadila jedenáctou příčku v letošním ročníku soutěže Eurovize. Dříve zpíval také v kapele Charlie Straight. Pochází z Třince a vystudoval překlad z angličtiny a tlumočnictví na Univerzitě Palackého v Olomouci. Jeho zájem o anglický jazyk přetrvává do teď, někteří fanoušci Eurovize si díky jeho výborné angličtině mysleli, že je Brit.

Coldplay na mě měli velký vliv

Čím si myslíte, že nejvíce ovlivňujete českou, a teď už i zahraniční, hudební scénu?

Vliv na zahraniční scénu bych zatím asi moc nepřeceňoval. Důrazem na dobrou angličtinu, melodii, styl hudby apod. jsem možná někoho u nás ovlivnil, ale nerad bych si připisoval cizí zásluhy. Dnes jsou interpreti po celém světě tak propojení, že lze těžko určit, kdo přesně ovlivnil koho.

Kdo jsou vaše hudební vzory?

Jako teenagera mě hodně ovlivnili Coldplay a pořád se k tomu hrdě hlásím, i když někomu už to dnes nepřijde dost "cool". Jinak máme s Lake Malawi rádi interprety jako Foals, Bombay Bicycle Club, Vampire Weekend, Ben Howard, Japanese House a třeba na název Lake Malawi jsem přišel při poslechu písně Calgary od Bon Iver.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Pro Radiožurnál jste v dubnu řekl, že jste se v hudební branži nic nenaučil. Změnila to nějak Eurovize?

To jsem řekl s troškou nadsázky :). Každopádně s tak ohromnou akcí jako je Eurovize jsme se jako kapela ještě nesetkali, takže to pro nás byla skvělá zkušenost. A Eurovize není jen jedno vystoupení v televizi. V rámci tzv. pre-parties jsme objeli s naší písničkou Friend of a Friend města jako Londýn, Amsterdam, Madrid nebo Moskva. Přímo na místě v Tel-Avivu jsme strávili více než dva týdny. Člověku najednou dojde mnoho věcí okolo - například vědět na co se soustředit a na co už naopak ne, aby se příliš nerozhodil hodinu před tím, než má vystupovat před plnou halu a miliony lidí u televize.

Foto: Petr Klapper

Zpěvák musí občas být i hercem

Kdo vymýšlí, jak budou vypadat vaše klipy? Jsou často točené v zahraničí a zajímavě umělecky ztvárněné.

S kapelou si prvně vybereme režiséra, jehož tvorba se nám líbí. Pak mu představíme nějaký základní koncept a nápad. Pak už vždy záleží na režisérovi, jak to pojme - někdy se od prvotní myšlenky dostaneme někam úplně jinam. Poté to společně upravujeme dokud nejsme všichni spokojení, někdy si to víc řídíme sami, někdy necháme režisérovi volnější ruku. Také rádi cestujeme a spousta našich skladeb je spojena i s konkrétními místy, takže natáčet v zahraničí se občas přímo nabízí. V jednu chvíli jsme ale za sebou vydali snad hned tři klipy z různých míst - Kuba, Madeira, Paříž - až jsme si říkali, jestli už spíš neděláme Cestománii. Proto jsme teď hodně vděční za klip k Friend of a Friend, který je zas úplně jiný než ty předchozí. A ten zahraniční prvek stejně má, protože režiséři Jordan Haj a Givinar Kříž jsou původem z Izraele.

Video: Youtube.com

Říkáte, že nejste dobrý herec. Je určitá míra herectví podle vás pro hudbu potřeba?

Já si většinou právě cením autentičnosti. Nějaké pózy a manýry mě v hudbě nebaví, ale určitá dávka herectví se asi hodí, obzvlášť pokud chce interpret vystupovat v klipu. Pak je tady věčná otázka, co má zpěvák dělat, když se před koncertem necítí dobře a radši by vůbec nehrál. Asi by nebylo fér přijít mezi lidi s nějakým splínem a odfňukat jim tam koncert, takže malinko "hrát" občas musí. Na mě to ale skalní fanoušci stejně vždycky poznají, že nejsem ve své kůži. Ideální scénář asi je, když publikum kapelu natolik nahecuje, že už se pak člověk ani nijak přetvařovat nemusí.

Vaše vystoupení na Eurovizi bylo ve srovnání s většinou soutěžících poměrně jednoduché, neměli jste žádné komplikované kostýmy ani tým tanečníků. Nemyslíte si, že to byla vaše nevýhoda? Že jste diváky dostatečně nezaujali?

Nám naopak přišlo, že jsme mezi tím vším tou naší civilností mohli spíš vyniknout. Navíc když se podíváme na vítězné vystoupení, tak je jasné, že žádní tanečníci ani kostýmy letos k úspěchu nevedli.

Semifinálové vystoupení kapely Lake Malawi na Eurovizi 2019 | Video: Youtube.com

Jak ovlivní Eurovize hudební dráhu skupiny Lake Malawi? Dostali jste nějaké nabídky za zahraničí?

Nějaké nabídky jsme opravdu dostali jak z Evropy, tak USA, ale zatím je předčasné cokoliv zveřejňovat, protože to všechno ještě může dopadnout jakkoliv. Vliv Eurovize je ale ohromný. Díky tomu byla třeba naše písnička Friend of a Friend na Spotify mezi Top 20 virálními skladbami celosvětově. Teď už je na nás, jestli té pozornosti dokážeme využít.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější