Mikolas Josef

Věnujte se fanouškům, vzkazuje Mikolas Josef letošním účastníkům Eurovize

Skupina Lake Malawi pojede letos reprezentovat Českou republiku na Eurovision Song Contest do izraelského Tel Avivu. Výsledky národního kola oznámila koncem ledna Česká televize, Lake Malawi v čele se zpěvákem Albertem Černým postoupila s písní Friend of a Friend. Navázat se pokusí na skvělý výsledek Mikolase Josefa, který loni ve finále obsadil šesté místo, což je doposud nejlepší české umístění v této soutěži. I o tom, jaká to byla zkušenost, jsme si s Mikolasem povídali.

Minulý rok jste pro iRozhlas řekl, že jste Eurovizi před vaším úspěchem moc nesledoval. Co vás tedy vedlo k tomu se přihlásit?

Přišlo mi to jako zajímavá nabídka od České televize - zkusit si, jak budou na moji tvorbu reagovat posluchači z celé Evropy. Byla to jedinečná šance. Každý národ je jiný a každý má jiný vkus.

Když jste vyhrál národní kolo, napadlo vás, že byste se mohl dostat až do finále?

Šel jsem do celé soutěže naplno. Od výhry v národním kole jsem se nevěnoval ničemu jinému, jen přípravám na Eurovizi. Nevystupoval jsem za sebe, ale za celou Českou republiku, takže ano, doufali jsme s týmem, že uspějeme a dělali jsme proto doslova maximum každý den.

Mikolas Josef s písní Lie To Me na finále Eurosongu

Radil vám nějaký předchozí účastník Eurovize, jak se co nejlépe prosadit?

Neměli jsme čas se potkat. Nesledoval jsem ale příliš ani ostatní zpěváky z jiných zemí, aby mne to neovlivnilo. Chtěli jsme si zachovat osobitý typ vystoupení.

Jaká tam byla vůbec atmosféra?

Atmosféra byla úžasná. Už před Eurovizí absolvujete několik pre-party, které pořádají různé země, což je vystoupení pro asi tisíc diváků. Fanoušci jsou totálně zapálení a fandí a čekají všude a pomáhají Vám.

Když jste se účastnil tolika akcí před samotným finále, určitě jste spoustu času trávil s dalšími soutěžícími. Spřátelili jste se nebo převládalo soupeření?

Tam se seznámíte s ostatními a navážete kontakty. Bylo tam spousta milých lidí, s některými z nich jsem stále v kontaktu přes Instagram. Vzájemně si fandíme v naší práci.

Foto: archiv Mikolase Josefa

Hlasy diváků vás vynesly na šestou příčku z původního patnáctého místa od odborných porotců. Udělal jste pro to něco cíleně?

Upřímně, to čtvrté místo od diváků mne potěšilo ze všeho nejvíc a ukázalo, že několik měsíců příprav a tréninků nebylo zbytečných - stál jsem na podiu hlavně pro ně.

Jak na vás působili letošní finalisté národního kola?

Bohužel jsem teď pryč v Kanadě a v USA, kde skládáme nové songy. Neměl jsem tedy čas si poslechnout všechny písničky.

Takže je asi zbytečné ptát se, kdo byl váš favorit.

Přesně. Tím, že jsem je neviděl, tak to neumím posoudit…

Umělcům z Východu hudební svět nevěří, sázím na autentičnost, český Bieber nejsem, říká zpěvák, který skončil šestý v Eurovision Song Contest 2018 | Video: DVTV, Daniela Drtinová |  20:26

Myslíte si, že bude letošní ročník odlišný od minulého?

Každý rok je úplně jiný i podle toho, která země daný rok soutěž pořádá. Finální výběr toho nejlepšího může ovlivnit spousta okolností, takže se musíme nechat překvapit. Je ale určitě zábava sledovat, jak je v relativně malé Evropě každý stát úplně jiný a tím zůstává i soutěž neuvěřitelně barevná.

Máte nějakou radu pro českého zástupce?

Určitě. Dejte do vašeho vystoupení všechno, ať o nás v Evropě ví, že děláme dobrou muziku. A věnujte čas fanouškům, protože ti jsou, co jsem zatím poznal, ti nejvěrnější a nejlepší fanoušci, kteří na Vás budou čekat v dešti i v pařáku kdekoliv, kdykoliv a jakkoliv dlouho. Udělají pro vás všechno, když jim dáte svojí energii.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější