Youth, Speak Up

Nebuďme Tuponi. I tak k nám mluví současná česká hudební scéna

Aktivismus začíná hýbat českým hudebním průmyslem. Umělci už nezpívají jen o lásce. Stále více kritizují současnou společnost nebo politickou reprezentaci. Nezůstávají ale jen u hudby. Své postoje často podpírají i činy – nechtějí hrát na festivalech sponzorovaných určitou firmou, účastní se demonstrací, o tom, co se jim nelíbí, mluví s médii či napřímo přes sociální sítě s fanoušky - a právě ty tomu zřejmě napomohly. Artisté si uvědomují výhod těchto sítí pro komunikaci s publikem. Stále častěji se rozhodují potenciál svého zásahu využít k šíření myšlenek, které se jim zdají důležité. Dnes už tak nemluvíme o pouhých zpěvácích, ale o osobnostech zasahujících do více sfér veřejného prostoru.
Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

"Pravda je tu žezlem v rukou lháře, on jediný jí tady může mít," zpívá Tomáš Klus v písni Nedá se nic dělat, kterou vydal po mnohých doporučeních, aby se raději věnoval jen hudbě a "nekecal" do politiky. "V mase cosi hnije a já si myslím, že je to její vztah k Pravdě. Dokud se za ní nepostavíme, nebudeme stát za nic a za co bude stát stát, nebude stát za řeč," řekl později ve svém přání pro Českou republiku na doprovodné akci Fora 2000 Youth Speak Up.

Youth, Speak Up
life
 
#fotoreport: Mladí a úspěšní promluvili o vizi naší země. Hlavně pravdu, říká Klus
9. 10. 2018
2 minuty fotoreportu

Přestože Klusovo nejnovější album Spolu obsahuje hned několik aktivistických kousků (třeba Tuponi, kde kritizuje také to, že "jdeme dál jak tuponi, živíme žal a nevoní nám slova, která něco znamenaj"), není to dávno, co i on zpíval především o lásce - připomeňme si třeba stále chytlavý song Nina z roku 2011.

Tomáš Klus - Nedá se nic dělat

Do jiných, ale podobně nepříjemný témat se pouští rapper Marpo. "Ze všech problémů, co v životě mám, se potřebuji vymluvit. Nejsem rapper, který by mlel o tom, jak vydělává prachy, jak kalí po klubech a rozhazuje miliony… takový prostě nejsem. Ventiluju textem svoje problémy, protože se s nimi hodně lidí může ztotožnit," řekl serveru iReport.cz. Často v textech ventiluje i své osobní postoje a kariéru. V písni Synové anarchie naráží na dnešní umělé celebrity: "Zavolat bulvár, udělat fotky a z nuly vytvořit nějakou story. Dejte mi všichni lidi kázeň, vytvořit pro děti umělý vzory."

Marpo - Synové Anarchie

Éterem začínají rezonovat i potíže, s kterými se potýkají samotní interpreti, což doposud bývalo tabu nebo minimálně něco, o čemž se nevědělo. "Význam skladby vnímám jako výpověď o zbytečném soupeření v hudební branži, o egu a celkově o mém pocitu, že je zpravidla v entertainmentu větší poptávka po prototypu bezchybné hvězdy nežli autentického člověka," řekla pro musicserver.cz o své nové písni Enemy Lenka Filipová, známá pod jménem Lenny.

The SIlver Spoons
life
Zatím jsme relativně malí, říká frontman The Silver Spoons. V dubnu ale natáčeli v Hollywoodu
21. 5. 2018
3 minuty o hudební naději

Na další překážku upozorňuje objev několika posledních týdnů, indie-rocková kapela The Silver Spoons. V singlu He’s Got My Money Now, na kterém spolupracovali s producentem Rolling Stones či U2 Dannym Saberem, vyprávějí o tom, jak je těžké živit se hudbou. "Hudba zadarmo je takový nový věk, milion zhlédnutí za minimální mzdu," zpívají.

The Silver Spoons - He's Got My Money Now

Naproti tomu jsou tu stále tací, kteří ve svých tématech cílí zejména na mladší mainstreamové posluchače nebo jdou primárně za ziskem a velkým počtem followerů. K těmto záměrům nadále figurují motivy lásky, s nimiž se téměř každý může ztotožnit. O lásce zpívá kupříkladu hlavně mezi teenagerkami populární Sebastian nebo nejúspěšnější Čech soutěže Eurovize Mikoláš Josef, který s písní o svých nepovedených vztazích Lie To Me figuruje nejen v českých, ale i evropských hitparádách. Stále je tedy třeba podotýkat, že střední proud české hudební scény nemá sklony přinést něco více než city a hudební zážitek.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Zda bude místní populární scéna i nadále pokračovat ve vybízení fanoušků k jakémukoliv zamyšlení, můžeme jen spekulovat. Vezmeme-li ale v úvahu, že přeci jen některé provokativní texty nezůstaly pouze u věrného publika a staly se virálními - taková Nafrněná Barbory Polákové z roku 2016 je zářným příkladem - můžeme čekat alespoň částečný odklon od hlavní linie.

Podobný trend se dá vysledovat i v zahraničích, vždyť se loňskou skladbou roku podle magazínu The New York Times stala Love It If We Made It (Bylo by skvělé, kdybychom to zvládli) od The 1975 s textem nabitým jednou špatnou politickou nebo společenskou událostí za druhou - od hrozby klimatických změn, přes uprchlickou krizi, brexit, až po doslovné citáty tweetů prezidenta USA Donalda Trumpa.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější