reklama
 
Čím se nejlépe zchladíte aneb jak lehká je lehká limonáda?

Čím se nejlépe zchladíte aneb jak lehká je lehká limonáda?

Vedra jsou třeskutá a výběr toho, čím je možné se zchladit, je široký. Mnoho z nás raději sáhne po „light“ verzi nějakého nápoje, než po její verzi „cukrové“. Celá léta se totiž tvrdilo, že cukr je tělu škodlivý a být bez cukru je „in“. Není to ale spíš „out“? Tak schválně – kolik toho o doslazovaných limonádách víte?
reklama

Složení mnoha limonád, které se tváří ovocně, bývá často komplikovaným chemickým vzorcem. Kromě vody a cukru totiž v těchto limonádách mnohdy nenajdeme nic, co by nám alespoň vzdáleně připomínalo něco přírodního. Celá desetina colového nápoje například představuje jednoduché rafinované cukry a velmi podobné je to i u dalších limonád, které se vyrábějí v obrovských nákladech a prodávají se za pár korun. Pro diabetiky, dietáře a pro lidi, co prostě nechtějí cukr ani vidět, jsou tyto limonády tabu. Co když ale sáhnete po láhvi, kde svítí kromě „ovocná“ taky „0 % cukru“? A co když ta láhev slibuje, že po litru jejího obsahu nepřiberete ani gram?

Žárlivá mozková centra

Láhev má rozhodně pravdu – jen po ní nepřiberete nic. Jenomže jenom jí samotnou to nekončí. V těle probíhá po konzumaci uměle doslazované limonády mnoho pochodů, jak fyzických, tak zejména psychických.

Foto: Studenta

V zásadě jde o to, že v mozku zaznamenávají uspokojení ze sladké chuti hned dvě centra a výzkumy ukázaly, že chceme-li je ošálit sladkostí syntetickou, zaznamená tento vjem pouze jedno z center, zatímco to druhé se začne ze všech sil snažit navodit si stejné uspokojení jako jeho kolega. Začne proto vysílat signály, které nás podvědomě nutí hledat další potravu, která by uspokojila chuť na sladké, a ve výsledku tak zkonzumujeme mnohem větší energetickou nálož, než kdybychom si dopřáli skleničku obyčejně cukrem slazené limonády.

Hladoví doslazovaní

Jako důkaz tohoto tvrzení posloužily dvě pokusné skupiny lidí, u kterých byly dokumentovány reakce mozku na přísun nápojů s přírodním nebo umělým cukrem – již po prvním doušku dokázal mozek rozeznat rozdíl. První skupina pila během sportovního výkonu cukrem slazený nápoj, druhá skupina popíjela nápoj s umělými sladidly.

Foto: Studenta

Po utkání měly obě tyto skupiny možnost občerstvit se rozličnými jídly a rozdíl byl okamžitě patrný: skupina, která pila uměle doslazované nápoje zkonzumovala mnohem více jídla, které bylo navíc energeticky vydatnější, než skupina popíjející „cukrovou“ limonádu.

Zkuste to raději přírodně

Na závěr můžeme ještě zmínit, že aspartam, tedy umělé sladidlo, byl kdysi zapsán na americkém seznamu chemických bojových látek a jak je to s dopady stévie, na kterou se dnes při doslazování nápojů nejčastěji přechází, na lidský organismus, zatím není zcela známo.

A proto rada na závěr: Namíchejte si vlastní domácí limonádu. Stačí vám k tomu pouze přírodní ovocná šťáva, můžete přidat citrusy a mátu, smícháte s vodou a pár kostkami ledu a máte originální drink, který vás rozhodně osvěží i při těch největších letních vedrech.

Text: Martina Lancingerová

reklama

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější