Kariérní tip: Potravinářství má šmrnc

Kariérní tip: Potravinářství má šmrnc

Petr Jansa nikdy neměl přesné plány, čeho by chtěl dosáhnout a v kolika letech. Řídil se hlavně tím, co ho bavilo, a bral příležitosti tak, jak přicházely. A tak tu máme teprve třicetiletého čerstvého manažera kvality v lovosické továrně mezinárodní společnosti Mondelēz International. Zaujal nás specifický obor, který Petr vystudoval, a nahlédli jsme i do fungování továrny v Lovosicích. 

Na vysoké škole jste si vybral obor výroby chuťových a vonných látek. Čím vás zaujal?

Když jsem se ve druhém ročníku na vysoké rozhodoval, jaké specializaci bych se chtěl věnovat v dalším studiu, věděl jsem, že mě příliš neoslovuje velkotonážní chemie, kam patří třeba zpracování ropy. Zajímaly mě spíše chemické speciality. Vonné a chuťové látky měly šmrnc, lákala mě výroba voňavek.

V čem je podle vás specifikum studia technických oborů?

Jedna moje profesorka na VŠCHT nám tehdy v prváku říkala, že studenti této školy najdou uplatnění prakticky všude, a to hlavně proto, že studium na VŠCHT nás naučí analyticky myslet. Tenkrát mi to přišlo jako blbost. Až postupem času jsem si potvrdil, jak hluboká pravda to byla.

Jak jste se do Mondelēz nakonec dostal?

Po škole jsem nastoupil do jedné malé české firmy, která se zabývala tím, co jsem vystudoval – výrobou vonných a chuťových látek. Po čtyřech letech jsem se rozhodl, že bych už chtěl změnit zaměstnání. V jeden červnový den jsem šel jako obvykle z práce kolem Mondelēz a řekl si, že už bych to mohl konečně zkusit. Po několikakolovém výběrovém řízení si mě vybrali.

Jaká je tam atmosféra?

Řekl bych, že je velmi přátelská. Od nového zaměstnání jsem očekával dvě věci – dobrého šéfa a fajn kolegy. A obojí jsem tam dostal. Atmosféru vystihuje jedno z našich firemních hesel – enjoy your delicious work. Jde nám o společný cíl – vyrábět chutné a bezpečné potraviny – a příjemné pracovní prostředí je milým benefitem.

Jaké byly vaše začátky rovnou na tak odpovědné pozici?

Nikdy jsem pod sebou neměl tolik lidí. Musel jsem řídit linku, která dělá úplně něco jiného, než na co jsem byl zvyklý. Časem jsem dostal ještě druhou linku, celkem jsem měl asi 130 podřízených.

Povýšil jste na manažera za necelé dva roky. Šel jste si za tím cíleně?

Práce vedoucího linky mě bavila, měl jsem dobré výsledky a myslím, že bych tam vydržel pracovat třeba ještě pár let. Když přišla tato nabídka, hodně jsem přemýšlel. Znamenalo to plno změn a určitě více času stráveného v práci… Argumenty „pro“ ale výrazně převážily.

Co se vlastně vyrábí v továrně v Lovosicích?

V lovosické továrně vyrábíme sušenky a oplatky. Hlavním výrobkem jsou snídaňové sušenky BeBe Dobré ráno, z oplatek pro český trh jsou to Tatranky, Horalky nebo Miňonky a nelze opomenout tradiční edici výrobků „Zlaté“, ze které se v Lovosicích vyrábí Koka, Derby a Esíčka. Plus ještě řada v česku neznámých výrobků pro zahraniční trhy.

JuMPni do toho s Mondelēz

Využij trainee programu JuMP (Junior Management Program), který otevírá dveře absolventům do výrobního závodu Mondelez v Lovosicích.  Jako absolvent můžeš přijít do výrobního úseku, tvým guru se stane výrobní manažer a budeš mít prostor vše diskutovat s mentorem. Postupně (v průběhu dvou až tří let) projdeš klíčovými odděleními jako je výroba, logistika, kvalita, business development, continuous improvement. Získáš povědomí o tom, co se v závodě dělá a jaké by mohlo být tvé uplatnění. Navíc v továrně kromě zkušeností získáš také možnost rozvoje, vzdělávání, pravidelné a konstruktivní zpětné vazby. A pokud se osvědčíš, nabídnou ti pracovní pozici!

Jak probíhá výběrové řízení do programu JuMP?

  1. Pošli životopis na příslušné kontakty
  2. Pokud tě personalisté vyberou, čeká tě telefonický pohovor, kde se poprvé otestují tvoje reakce, dále pak kompetenční pohovor a testování z angličtiny.
  3. Pokud to zvládneš až sem, pozvou si tě na jeden den do assessment centra, kde projdeš osobnostními a dovednostními testy, kde budeš například řešit určité úkoly, modelové a nenadálé situace či pracovat v týmu.

Text: Jekatěrina Tkačenko

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější