modelka_uvodni_upravena

11 otázek, které jsme za vás položili profesionální modelce

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se věnoval udržitelnosti, my se zamysleli nad tím, co skutečně obnáší práce krásek a krasavců, kteří tu předvádějí oblečení. Na naše zvídavé otázky odpověděla modelka s desetiletou praxí Kristýna Tulachová.

1. Co běží modelkám hlavou, když jdou po mole?

Když jsem začínala, tak mi hlavou neběželo vůbec nic. Černo. Vrátila jsem se z mola a nic si nepamatovala. Jakmile si na to ale zvyknete, dostanete spoustu prostoru pro přemýšlení. Když je nějaká složitější choreografie nebo vám nesednou boty, myšlenky se ubírají tam. Každopádně jsou i dlouhá rovná mola, kde můžete zvažovat celou svou existenci nebo poslouchat, co si lidé kolem vás šeptají a jestli náhodou nehodnotí vaši chůzi. Nejhorší jsou myšlenky na smích, záchod a divnou chůzi!

2. Často vídáme na přehlídkách modelky, které mají co dělat, aby zvládly chodit. Bývá to kvůli nepadnoucím botám, dlouhým šatům apod. Čím to je? A to to nikomu z fashion branže nepřijde divné?

To je bohužel fakt. Hodně často se stává, že nemáte svou velikost bot. Když se k tomu navíc přidá nějaký model, ve kterém se špatně chodí, je to náročné. Občas je i samotný povrch mola výzvou. Své dělá i nervozita a malá zkušenost ze strany některých modelek. Řekla bych, že všem to bude připadat stejně divné, ale ti, kdo mají větší vhled do situace, budou mít možná větší pochopení.

Foto: Nikol Mudrová

3. Většinou se modelky na molu tváří vážně. Proč? Nebo chce každý klient jiný výraz obličeje?

Protože prezentujeme to, co máme na sobě, ne sebe. Každopádně vždy záleží na klientovi. Před každou přehlídkou nám je řečeno, jak se máme tvářit. 

4. Co je na práci modelky nejnáročnější? Přece jen nám, obyčejným smrtelníkům, to může přijít jako snadná práce, při které se jen převlékáte a chodíte tam a zpátky.

Mít trpělivost, výdrž a nebrat si všechno moc k srdci. Tak bych to asi shrnula. Modeling obnáší spoustu čekání na castinzích, před přehlídkou, po přehlídce, během make-upu a vlasů a tak dále. Často se začíná brzy ráno a končí pozdě v noci. Musíte občas zkousnout bolest, když máte nepohodlné boty, kousavý model, anebo když vás klient vyřadí z přehlídky, protože se mu prostě nelíbíte nebo se do jeho oblečení v horším případě nevejdete.

5. Jsou modelky kámošky, nebo v oboru panuje spíš rivalita?

S žádnou velkou rivalitou jsem se určitě nesetkala. Většinou se bez problému bavíme.

FashionWeek_uvodni
work
Stejnokroje olympioniků působí těžkopádně, říká studentka TUL. Navrhla proto vlastní
4. 9. 2019
3 stylové minuty

6. Vnímají se modelky jako celebrity?

Rozhodně ne. Myslím.

7. Jak vypadá kariérní žebříček modelky? Kam a jak se může vyšvihnout? (Jde jen o krásu a tělo? Nám se může chození pro Chanel a chození v nákupáku v Pardubicích zdát dost podobné).

Kariérní žebříček může být různý a záleží i na modelce, co očekává, a hlavně na co se hodí. Někdo je spíše komerční typ, tak pro něj budou nejvíc velké reklamy pro známé značky. Pro high fashion typ bude vysněná práce třeba právě přehlídka pro Chanel v Paříži na Fashion Weeku. Nejtěžší je ale udržet se tam, kam se vám podařilo dostat. Konkurence je obrovská. Nejde jen o krásu a tělo, i když tam to začíná. Člověk rozhodně musí obětovat mnohem víc, jestliže chce něčeho v tomhle průmyslu dosáhnout.

8. Jí modelky vůbec? Mnoho z nás má představu, že kvůli postavě musí modelky držet drastické diety a cvičit od rána do večera.

Co tak vidím kolem sebe, tak modelky jí normálně. Většinou takovou postavu zkrátka mají od přírody. Pro holku, která by měla s jídlem nějaký problém, by tohle prostředí mohlo být dost zhoubné. V tomhle ohledu je zásadní, aby modelka byla sama se sebou spokojená a nenechala se rozhodit nějakou poznámkou na své tělo.

Foto: Nikol Mudrová

9. Kdy je modelka stará?

Po 25? Vůbec nevím. Někdo končí v 18, někdo pracuje i po 30. Já osobně už teď pociťuji své stáří, když jdu přehlídku s modelkou, která je o 10 let mladší než já.

10. Co dokáže modelky nejvíc namíchnout?

Čekání na to, než se hosté usadí, když je v backstage úmorné vedro! Taky dlouhé zkoušky oblečení a nekonečné trénování choreografií.

11. Co se děje, když se modelka v něčem necítí? Může to dát najevo a je na to brán ohled?

Může to dát najevo, ale nikdo jí nezaručí, že na to bude brán ohled. Někteří klienti dokáží být dost nekompromisní, ale jsou tu i takoví, co udělají všechno pro to, aby byli všichni spokojeni.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější