IT uvodni

Kinovýhled na září: klauni, války i návrat Ramba

Po lehce okurkovém létě se v září dočkáme hned několika velkých pokračování i originálních filmů, na které se vyplatí mrknout v kině. A prim tentokrát překvapivě hraje české želízko!

Klaun bude zase děsit

Fanoušci hororů si mohli přijít na své u nedávného Slunovratu, ale přece jen ještě jedna očekávaná hitovka se v dalších dnech objeví v kinech. Druhá a závěrečná část velkorozpočtové lekačky To podle Stephena Kinga patří mezi nejvzývanější tituly letošního roku. Režisér Andy Muschietti před dvěma lety touto adaptací zaujal a vzbudil velké naděje, že hororový žánr by na tom nemusel být zas tak špatně.

Ve druhé části jsou děti vystřídány dospělými, kteří se opět opět utkají s démonickým klaunem Pennywisem. Do dospělých rolí se navíc podařilo sehnat hvězdy typu Jamese McAvoye či Jessicy Chastain, takže tohle pokoukání bude stát za to. Jediné obavy budí šílená stopáž - 165 minut je pořádná porce i na jiné žánry, natož horor. Příznivci červených balonků by si ale měli kroužkovat datum 5. září v kalendáři.

Video: Youtube.com

Ptáče letí do kin

12. září do kin přiletí Nabarvené ptáče. Tou dobou už za sebou bude mít premiéru na benátském festivalu, kam se český zástupce dostal po čtvrtstoletí a tak dále a tak dále - pokud filmovou scénu aspoň trochu sledujete, určitě vás zprávy kolem tohoto nečekaného českého úspěchu neminuly. Však i u nás na Studentě se o tomhle velmi neortodoxním snímku ještě dočtete, zatím však musíme upozornit, že každý náročnější fanoušek našeho oblíbeného média by u této události neměl chybět. Přestože bude Nabarvené ptáče náročnou podívanou, Václavu Marhoulovi se podařilo otevřít dveře do Evropy, což je v našich končinách vážně fascinující. Takže se obrňte pevnými nervy a ochotou ponořit se na tři hodiny do černobílé bezútěšnosti druhé světové války - bude to stát za to.

Video: Youtube.com

Drsné i křehké hity

Třetí zářijový čtvrtek přijdou hned dva masivní hity, o nichž toho zatím moc nevíme, ale hladina očekávání je proklatě vysoko. Rambo: Poslední krev už v názvu prozrazuje hned dvě zásadní fakta: opět se setkáme s jednou z nejslavnějších ikon akčního žánru, jelikož se Sylvester Stallone rozhodl po deseti letech oprášit postavu nedobrovolné továrny na smrt Johna Ramba; a zadruhé, Poslední krev v podnázvu jasně odkazuje na první film série jménem První krev. Příběh válečného veterána, jehož okolí neustále nutí vykopávat válečné sekyry (a množství dalších zbraní), se tímto pátým dílem uzavře a těžko říct, jak náš dětský hrdina dopadne…

Video: Youtube.com

Sci-fi Ad Astra dává vzpomenout na fascinující Interstellar nejen díky kameře Hoyte van Hoytemy. Režisér James Gray před třemi lety zaujal dobrodružným Ztraceným městem Z, pro svůj intimní výlet do vesmíru dal dohromady zajímavou sestavu - hvězdného Brada Pitta, který si tak po nedávném Tenkrát v Hollywoodu může připsat další zásadní herecký zářez, výrazného hudebního skladatele Maxe Richtera a již zmíněného Hoytemu. Audiovizuál této kosmické básně je tak v nejlepších rukou a uvidíme, jestli se v souladu s ním bude odvíjet i příběh nadějného astronauta, jenž se snaží dopátrat příčinám selhání svého otce. Komorně a rozmáchle zároveň, přesně tak zatím Ad Astra vypadá. A to se nám líbí.

Video: Youtube.com

Menší, ale ne horší

Vedle opěvovaného Nabarveného ptáčete také poněkud zanikají další tuzemské produkce, od nichž máme značně rozdílná očekávání. 19. září se v kinech objeví Román pro pokročilé, který slibuje vpravdě děsivou podívanou - názvem i hlavním hrdinou v podání Marka Vašuta odkazuje na vieweghovské divácké hity, avšak režíruje ho autorka nepovedené Sezn@mky. Takže nečekejme nic extra. O týden později se však budeme těšit na nový dokument Olgy Sommerové o významném umělci s názvem Jiří Suchý - lehce s životem se prát. A v tentýž den bude v kinech i Národní třída, černohumorné drama od talentovaného Štěpána Altrichtera. Prostě všechny chutě českého filmu.

Video: Youtube.com

I spousta menších produkcí si však zaslouží alespoň čestné zmínky. Hned začátkem měsíce se v kinech objeví řada evropských titulů, především z Chorvatska. Mezi nimi ale dominuje srbské drama Stehy, které zaujalo už tuzemské festivalové diváky, a totéž platí i pro hororový bizárek britského šílence Petera Stricklanda s názvem Takové krásné šaty. Fanoušky historického seriálu Panství Downton zase potěší převedení příběhu snobské rodiny na velké plátno a po roční odmlce se dočkají i fanoušci trochu odepisované hollywoodské legendy - Woody Allen představuje Deštivý den v New Yorku, další svižnou romantickou konverzačku, jaké umí nejlíp. Takže vybírat bude z čeho!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější