Gemini uvodni

Blíženec s Willem Smithem je zbytečným technologickým výkřikem

Technologie se stále zlepšuje a filmové rozpočty se astronomicky zvyšují. Akční vizionář Ang Lee to samozřejmě nemohl opomenout, ale… není to nakonec docela zbytečné?

Do kin se dostává akční thriller Blíženec, který vzbudil pozornost už dávno před samotným uvedením. V dubnu zveřejněný trailer totiž zchladil do té doby vysoká očekávání, když představil nepříliš povedené omlazení hvězdného Willa Smithe. Na poměry pěkně vypadající videohry byla digitální úprava oblíbeného herce samozřejmě zcela v pořádku, ovšem na velkém plátně tohle úplně vidět nechceme. A slavný režisér Ang Lee, ověnčený Oscary za filmy Tygr a drak, Zkrocená hora nebo Pí a jeho život, začal mít problémy.

Video: Youtube.com

Složitá historie

Lee přitom k projektu přišel jak slepý k houslím. Scénář k Blíženci totiž po hollywoodských šuplících koloval zhruba dvě dekády! Režie se měl svého času ujmout Tony Scott (Poslední skaut, Pravdivá romance), Joe Carnahan (A-Team) či Curtis Hanson (L. A. - Přísně tajné, 8. míle); čili rozhodně žádná ořezávátka, která by se nedokázala v minulosti chopit akčních scén. Obdobně i do hlavní role se uvažovalo o jménech, nad nimiž se tají dech - Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Sean Connery, Sylvester Stallone, Clint Eastwood, Harrison Ford, Brad Pitt, Tom Cruise - a samozřejmě v přehlídce nejzvučnějších hollywoodských jmen nechybí ani Nicolas Cage. Prostě na koho si vzpomenete, ten se měl se svým digitálně omlazeným já utkat v nekompromisním souboji.

Jak to ale v podobných případech bývá, stokrát přepisovanému scénáři poněkud ujel vlak. Z výsledku je znát, že vychází z devadesátkových tradic, kdy jsme na logiku příběhů přece jen tak nároční nebyli. Jenže doba se poněkud posunula, dokonce se před sedmi lety objevil povedený akčňák Looper, jenž řadu nápadů Blíženci převzal. Takže se konečně podívejme na to, co od novinky vlastně čekat.

joket uvodni socky
life
Joker je dechberoucí one-man show a ambiciózní studií rozkladu
2. 10. 2019
2 antibatmanovské minuty

Devadesátky, nebo budoucnost?

Will Smith představuje elitního zabijáka, který má na prahu padesátky už všeho tak nějak dost a chce odejít do důchodu. Shodou okolností se však dozví víc, než by měl, a tak se ho jeho šéfové rozhodnou zlikvidovat. Jenže koho poslat na nejlepšího z nejlepších? Přece… jeho samého! Z důvodů, které nebudeme prozrazovat, se stárnoucí stroj na smrt musí utkat se svým mladším já. Pomáhá mu sexy agentka v podání charismatické Mary Elizabeth Winstead, antagonistou je technokratický fanatik Clive Owen; prostě takhle vypadala poctivá béčka před dvěma dekádami!

Technologie se však konečně dostala na takovou úroveň, aby digitální omlazení Willa Smithe vypadalo dobře, což se oproti prvním zveřejněným vizuálům v traileru opravdu podařilo. Faceliftem však neprošel jen ústřední hrdina, nýbrž i navštívené lokace a vůbec celý film, jenž je řemeslně vypulírovaný do posledního detailu. Jenže chceme právě tohle vidět od drsné akce, která by prostě trochu zašpiněná být měla? Já tedy ne. Na Blížence se bude vzpomínat jako na jeden z oněch předlouho odkládaných projektů, jež se sice nakonec podařilo dotáhnout do konce, ale žádnou slávu čekat nemůžeme. A taky se jedná o důležitou připomínku toho, že film by hlavně měl být dělán poctivě; srdíčko totiž diváci pořád ocení spíš než umělost.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější