kinovyhled řijen uvodni upr

Kinovýhled na říjen: Joker, Terminátor i česká vlna

Po několika měsících s menším počtem filmů se pomalu sbírá na oscarovou sezónu, takže se můžeme těšit na příval hitů! Které určitě chcete vidět?

Joker vykouzlí úsměv

Hollywoodu bude vládnout Joker. Hlavní Batmanův soupeř se tentokrát představuje ve vlastním filmu, který batmanovskou historii úspěšně opomíjí a zaměřuje se jen na zrod sociopatického zločince. Film stojí zcela mimo ostatní tvorbu ze stáje DC, takže nehledejte spojitosti ani s trilogií o Temném rytíři, ani existujícími kousky z DC univerza (jako Sebevražedný oddíl či Batman vs. Superman). Režisér Pařby ve Vegas Todd Phillips si jede zcela po vlastní ose a představuje psychologicko-sociologický thriller, jenž táhne výtečný herecký chameleon Joaquin Phoenix v titulní úloze. Zajímá vás víc? Mrkněte na náš článek, ve kterém se věnujeme jenom Jokerovi.

Video: Youtube.com

Nechte na sobě parazitovat

Začátek měsíce je hodně silný. Od 3. října bude vedle Jokera v kině i Parazit, asi největší letošní hit z festivalů. V Cannes vyhrál hlavní cenu, nadšených ovací se dočkal i ve Varech, nyní ho uvidí všichni. Jihokorejský žánrový mix od bourače stereotypů Pon Džun-ha totiž pobaví nejen náročné festivalové publikum, nýbrž zaujme i běžné návštěvníky kin. Nabízí kombinaci černé komedie, akčního thrilleru i sociálního dramatu a nechává diváka neustále napjatého, co se stane v dalších minutách. Skvělá podívaná, na kterou určitě vyrazte.

Video: Youtube.com

(Znovu)oživení klasiky

Úplně na konci října naopak přijde velký otazník. Opravdu nikdo neví, co může od nového Terminátora s podtitulem Temný osud čekat. Poslední filmy této série, především velmi nepovedený Genisys, totiž renomé značky notně pošramotily. Jenže zase je zpátky legendárdní Arnold Schwarzenegger, tentokrát i s dvojicí parťáků z nejslavnějšího druhého dílu - Lindou Hamilton jako Sarah Connor a Edwardem Furlongem v úloze Johna. Režie se ujal Tim Miller, šikula stojící za prvním Deadpoolem. To nejsou špatně rozdané karty, navíc nový díl zaštiťuje sám duchovní otec série James Cameron, takže moc chceme věřit, že to tentokrát dobře dopadne…

Video: Youtube.com

Plno českých úlovků

Hned několik tuzemských kousků se bude hlásit o diváckou pozornost a řadě z nich se to nejspíše povede - a v tuto chvíli musíme říct, že bohužel. Uvidíme, jak to nakonec dopadne, ale vypadá na přehršel nekvality a zbytečného sexismu, což je v našich luzích poslední roky smutným standardem. To platí pro Poslední aristokratku, nenáročnou komedii hitmakera Jiřího Vejdělka, i Pražské orgie Ireny Pavláskové. Oba filmy zatím představily vcelku tragické trailery, ale třeba se z nich nakonec něco vyklube…

Video: Youtube.com

O poznání podnětnější podívané nabídne Hra chilského režiséra Alejandra Fernándeze Almendrase s Jiřím Mádlem v hlavní roli. Sexualitou a hledáním sebe sama nabité umělecké drama zatím rozdělilo festivalové diváky, což ostatní platí i pro další nezvyklý tuzemský počin - Tiché doteky. Minimalisticky uchopená témata sektářství a manipulace však jistě leckoho zaujmou.

Největší pozornost si však zaslouží povedení Staříci, kteří se po úspěšné karlovarské premiéře dostanou do kin. Pomalé drama o stárnutí je mnohem zábavnější a napínavější, než by se na první pohled mohlo zdát, tak se nebojte mu dát šanci. A podobně je na tom i slovenské společenské drama Budiž světlo, jež je nám tématy xenofobie a nedůvěry mezi lidmi mnohem bližší, než bychom vlastně chtěli.

Video: Youtube.com

Menší, ale důležité

Z menších produkcí zaujme pokračování populárního Zombielandu, v němž se původní parta po dekádě vrací a opět se bude muset zábavně i krvavě prokosit davy zombíků. Tvůrci slavného francouzského hitu Nedotknutelní tentokrát přicházejí s komedií Výjimeční a opět se bude jednat o vyvážený mix humoru a citečků. Turecko-německý ždímač emocí Fatih Akin tentokrát sleduje zrod sériového vraha ve filmu U Zlaté rukavice. A vracíme se na začátek - jako poslední zmíníme německé drama Narušitel systému, které se do kin dostane hned začátkem měsíce, tedy stejně jako první dva zmíněné filmy. Syrová sociální výpověď o nepřizpůsobivém dítěti kombinuje filmařskou poetiku s realistickým vykreslením reálií a nabízí hodně intenzivní zážitek. Suma sumárum, je toho opravdu hodně. Tak si zpříjemněte začátek semestru a vyrazte párkrát do přítmí kinosálů!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější