Gentlemani článek úvodní

Feministky a slečny, co berou rande jako večeři zdarma. Má pak smysl být gentleman?

Žijeme v době, kdy si podání kabátu nebo podržení dveří mohou emancipované ženy vyložit špatně. Ocitli jsme se ve světě, kde chlapa může i za obyčejný projev zdvořilosti čekat slovní bitva. Na druhou stranu, také jsme součástí společnosti, ve které až každá třetí žena vyrazí na večeři s mužem kvůli jídlu zdarma. Co si o tom mají gentlemani myslet?

Je gentleman feminista?

Gentleman a feministka - kdo vlastně jsou zástupci těchto dvou zdánlivě protilehlých táborů? Gentleman se chová uctivě ke každému s kým přijde do styku a drží se nějakých společenských mantinelů. Feministkou, nebo také feministou, nazýváme člověka, který věří ve finanční, politickou a sociální rovnost pohlaví. Websterův slovník definuje feminismus i jako organizovanou aktivitu, která podporuje práva a zájmy žen. Z toho ale mimo jiné taky vyplývá: gentleman je vlastně feministka!

I přesto se setkáváme s tím, že se ženy při myšlence nabídnutého rámě bouří. Možná to berou jako osobní prohru, protože jsou přece emancipované a silné. Samostatná žena se přece dokáže bez pomoci udržet na podpatcích a chlapa nepotřebuje. Jenže nejsou okamžiky, kdy by mělo jít ego přece jen stranou?

Tereza Cvingerová
work
Kickboxerka Tereza Cvingerová: "Obětovat osobní život je daň za úspěch"
9. 9. 2019
3 bojové minuty

Feminismus je za určitých okolností zajímavý, ale nebezpečný stejně jako každá jiná ideologie praktikovaná doslovně. S galantností je to podobné. Základem všeho je si uvědomit, že ženy nebyly stvořeny, aby nahradily muže a muži se neobejdou bez žen. Obě pohlaví mají stejná práva. Ale ať se nám to líbí nebo ne, pro řadu věcí máme úplně rozdílné předpoklady. Žena bude vždy ta, která rodí děti a muž ten, co loví zvěř. Jsou to stereotypy, které máme v sobě hluboce zakořeněné. Naštěstí už dneska žijeme ve světě, kde i žena může ulovit velkého mamuta. Muži oproti tomu za normálních okolností děti nerodí, ani kdyby se na hlavu postavili. Vykládání feminismu jako boje proti mužům je tedy trochu zcestné.

Ženy jsou od přírody praktická stvoření

Pak je tu druhá strana mince v podobě žen, které berou chození na rande jako večeři zdarma s žoviální konverzací s opačným pohlavím jako bonusem. Říkáte si, že to byste nikdy neudělali? Až se pokřižujete, pomodlíte a vykoupete se ve svěcené vodě, zamyslete se nad tím znovu. Jste mladá hladová studentka. Máte možnost se fakt dobře najíst. Někdo vám to chce umožnit a ještě mu tím uděláte radost. Tomu, že si větou "to bych nikdy neudělala" možná lžete, by mohl nasvědčovat i fakt, že nakonec na rande kvůli večeři vyrazí, podle studie, kterou zveřejnila organizace Society for Personality and Social Psychology (SPSP), až každá třetí žena.

Afrika
life
3 rozhovory s holkami, co samy cestovaly po Africe a Jižní Americe. Je čeho se bát?
6. 2. 2021
3 africké minuty

Organizace zkoumala názor žen na genderové role v závislosti na společenskou přijatelnost takzvaného "foodie call". Jinými slovy, zkoumali fenomén toho, že některé ženy bez jakýchkoliv skrupulí kývnou na rande s večeří jen kvůli jídlu. Z odpovědí vyplynulo to, že až 33 procent dotázaných žen nemá problém s večeří zadarmo, ačkoliv už dopředu vědí, že vztah dál než ke stolu v restauraci nepovede. 

Gentlemani, ruce pryč!

Vědci také na ženách, které jsou schopné jít na večeři s mužem jenom kvůli jídlu, vypozorovali, že mají sklony k takzvané temné triádě. Tento psychologický pojem označuje spojení tří rozměrů osobnosti. Jedná se o narcismus, machiavelismus (manipulování) a psychopatii. Podle dalšího výzkumu z kalifornské Azusa Pacific University mají ženy, kterým večeře zdarma nevadí, zkušenosti s krátkodobými známostmi, předstíráním orgasmu či posíláním lechtivých fotografií. Tyto ženy vnímají genderové role "klasicky". Gentleman tedy má alespoň jistotu, že si s velkou pravděpodobností nevyšel s feministkou. Nicméně na druhou stranu je dost možné, že nakrmil psychopatku…

Samotní výzkumníci však upozorňují taky na fakt, že se popsané chování může týkat všech typů vztahů, nejen modelu muž a žena, a zároveň není možné generalizovat výsledky na světovou populaci. Long story short - večeře zdarma je lákavá pro každou bytost, i když ne nutně kdekoliv na světě.

Platím, platíš, platíme

První rande je první rande, jenomže co třeba takové páté? Podnikla jsem vlastní průzkum a až jedenáct z deseti gentlemanů je rádo, když jim holka nabídne placení napůl. A je jim jedno, jestli drahá polovička povečeří půlku vola a zapije to Chateauneuf de Pape. Zkrátka ve chvíli, kdy čelíte placení po pátém rande, je fér se o účet dělit stejným dílem. Na druhou stranu je pravda, že žiji v sociální bublině devatenáctileté studentky. A v mé realitě jsou studenti chudí bez ohledu na pohlaví.

Jenom holky
life
Páteční bizár: v polské vesnici se přestali rodit muži
30. 8. 2019
2 bizarní minutky

Pokud ale zůstaneme u bontonu - správně by žena neměla v restauraci vytahovat peněženku vůbec. Úplně nejhorší je pak dohadování o tom, kdo teda zaplatí. Podle společenských pravidel byste si měli nechat řešení účtů na doma. Svou roli hraje i prostředí - pokud se budete "dohadovat" u stánku s pivem, je to trošku něco jiného než v michelinské restauraci.

Vyplatí se být galantní?

Většina obyvatel naší planety jsou tvorové společenští. Když se k sobě budeme chovat bez úcty, asi to nic moc hezkého nebude. Protože, co je lepší, než letmý úsměv ženy, kterou jste pustili před sebe, nebo stařenky, které jste přenechali místo k sezení? A upřímně, muž, který pustí ženu první do dveří, bude v kurzu vždycky.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější