Stávka za klima 2 Prohlédni si galerii

#galerie a #komentář: páteční stávka připomněla, že planetě zvoní hrana

Celý svět v pátek uvědoměle stávkoval za klima. Umělci, vědci, studenti, lékaři, odbory, kulturní instituce i společnosti jako Amazon nebo Google si udělali čas, aby připomněli, že naše planeta neunese všechno a pod tíhnou toho, co jsme na ni naložili, půjde brzy ke dnu. A my s ní.

Co na tom vyřeší jedna stávka, říkají někteří. Taková zbytečnost! Jenže ono právě to, že vyskočíte ze zaběhnutých stereotypů znamená, že si tuto tristní situaci uvědomujete. A nejen to. Upozorňujete na to ty, kteří si pořád myslí, že je všechno v pořádku. Že se nic neděje. Že v létě je přece sucho a odpadky jsme produkovali odjakživa a to, jestli bude jeden člověk navíc házet nesnězené jídlo do koše nebo do kompostu na tom zas tolik nezmění. Jenomže…

Je hrozně jednoduché mít růžové brýle. Tak se pojďme podívat, co uvidíte, pokud si je sundáte. Jedna půlka planety odpadky nesváží, ta druhá jich vyprodukuje tak moc, že se jich nezvládá zbavovat. Sečteno podtrženo, to máme cca jednu a půl miliard tun odpadu za rok a nejde o číslo, který by mělo klesající tendenci. Jelikož je planeta přelidněná, roste geometrickou řadou.

Udržitelna? Ne, neni uvodni fotka
life
4 věci, které považujete za ekologické, ale ony planetu naopak ničí
22. 8. 2019
2 ekologické minutky

Z lesů, polí, moří i řek mizí zvířata. A taky zdaleka nejde o pozvolné tempo.. Zpráva Spojených národů hovoří o tom, že na ničení planety pracujeme tak urputně, že je v ohrožení  jeden milion druhů zvířat a rostlin. Opět se najdou chytráci, kteří namítnou, že vymírání je přirozené. Proto se přece mezi letadly neprohánějí pterodaktylové! Jenomže to, že každý den zmizí z naší planety desítky druhů, si příroda nepůsobí sama. Dávno to není otázkou přirozeného výběru. Smrt všech těch zvířat spojuje to údajně nejkultivovanější zvíře - člověk.

My jsme totiž vskutku rozumově nadřazený druh! Co neulovíme, nestáhneme z kůže nebo nevyženeme z domova, to zabijeme plasty, systematickým pracováním na oteplování planety nebo necháme shořet. Pak si o tom přečteme na Facebooku, lajkneme to, jakože nám na tom jako záleží, a jedeme si na druhý konec republiky koupit další věc zabalenou ve třech různých plastových obalech. Stávky a demonstrace jsou proto potřeba. Připomínejme si to všechno co nejčastěji. Připomínejme to i těm, kteří před tím zavírají oči.

příroda, les
life
Ekosexualita: Znásilňování nebohé přírody, nebo způsob, jak zachránit planetu?
20. 3. 2019
4 minuty eko tématu

Vždy, když mi někdo vyčítá, že jsem hysterická kvůli změnám klimatu, vyvstane mi na mysl text Michala Horáčka: Obzor se naklonil. V paprscích luny vidím, že ukradli záchranné čluny. Přesto se flirtuje, začíná z kraje… Parník se potápí, kapela hraje.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější