kinovýhled leden

Kinovýhled na únor: oscarové hity, české legendy i špetka bizáru

Únor není jen nejkratším měsícem, nýbrž i jeho kinonabídka je obvykle o několik kusů menší než v případě jiných měsíců. Nemusíme však truchlit, blížící se předávání Oscarů nás může ve výběru hodně inspirovat.

Oscarové jistoty

Stejně jako každý rok, i nyní se k nám na přelomu zimy a jara dostane několik zámořských hitů, nad nimiž mohou američtí diváci plesat už teď. Týká se to hlavně válečného dramatu 1917, které je jedním ze žhavých kandidátů na zisk těch nejprestižnějších oscarových sošek. Před pár týdny si film z předávání Zlatých glóbů odnesl jak nejcennější sošku pro nejlepší film, tak i výhru režiséra Sama Mendese. Před kamerou legendárního Rogera Deakinse sledujeme v téměř reálném čase putování dvou mladých vojáků skrze zákopy první světové války - musejí totiž v omezeném čase doručit důležitou depeši, která (snad) zachrání množství životů. Tuhle hodně drsnou a vtahující podívanou uvidíme 27. února.

Video: Youtube.com

O dva týdny dříve přijde Judy, klasický hollywoodský životopisný snímek pojednávající o jedné z hvězd továrny na sny. Kariéra i osobní život Judy Garland byly hodně dramatické, což se pokusila přetavit v další chválený výkon Renée Zellweger. Přestože se tato diva na několik let stáhla a zabývala se hlavně nepříliš povedenými plastickými operacemi, nyní je zpět v plné parádě a její snahu o vystižení hollywoodské legendy ocenila Akademie zatím jen nominací - za pár dní možná i ziskem sošky pro nejlepší herečku.

Video: Youtube.com

Pozor na kreslené ženy!

Pokud se spokojíte i s kusy bez ambic na prestižní ocenění a dáte přednost nepokryté zábavnosti, může vás uspokojit ženskou silou prošpikovaná komiksová novinka s nezapamatovatelným názvem. Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn), jak zní celý tuzemský distribuční název, je dalším kouskem velmi zmatené skládačky komiksového světa stáje DC. V tomto případě se však zatím z prvních amerických projekcí nese hlavně spokojenost, a to i díky zajímavému castingu - ústřední roli šílené psychiatričky Harley Quinn, která se po rozchodu s Jokerem rozhodne utvořit tým silných žen-padoušek, si střihla oblíbená Margot Robbie. Tu jste mohli v téhle úloze vidět už v Sebevražedném oddílu před pár lety, teď ji doplní třeba oceňovaná Mary Elizabeth Winstead. A úkol hlavního záporáka si užije Ewan McGregor - to nezní špatně, že? Uvidíme už od 6. února.

Video: Youtube.com

Netradiční romantika

Symbolicky den po Valentýnu si můžete tento komerční svátek zpestřit sado-maso komedií Psi nenosí kalhoty. Ve finském filmu, který zaujal už diváky na loňském karlovarském festivalu, má malou roli také Ester Geislerová, především vás však zaujme prostředí sado-maso salónu a na první pohled perverzních, ve skutečnosti však velmi citlivých událostí, jež se mezi jeho zdmi odehrávají. Je to opravdu netradiční romantika, která se nebojí hodně explicitních scén, zároveň však vypráví hluboce lidský příběh. Jen se nechte překvapit.

Video: Youtube.com

Rozmanitá česká stopa

Vynechat nemůžeme ani trio tuzemských zástupců, kteří od sebe snad ani nemohou být odlišnější. Od 6. února můžete vyrazit na psychologický thriller krále české mystifikace Petra Zelenky. Pod názvem Modelář se tentokrát odehrává vážnější příběh, než jsme u originálního autora zvyklí, zároveň nečekejte tolik zmatků jako v jeho předchozích kusech Ztraceni v Mnichově nebo Rok ďábla. Na konci roku se však bude jednat o jeden z těch výraznějších domácích snímků.

Video: Youtube.com

To však pravděpodobně neplatí pro Chlapa na střídačku, údajně poslední rolí Jiřího Langmajera v romantických komediích. Ivana Chýlková a Lucie Žáčková se v této zjevně sexistické řachandě podělí o jednoho muže, a přestože jim to zpočátku přijde jako dobrý nápad, brzy se samozřejmě situace začne komplikovat. O tomhle filmu pravděpodobně ještě hodně uslyšíme, jistě se bude jednat o divácký hit; ale že bychom se těšili, to tedy opravdu ne.

Video: Youtube.com

A poslední čtvrtek v měsíci se objeví film, o kterém se už bezmála rok poměrně intenzivně mluví. Vít Klusák odjistil další bombu, když ve stylizovaném dokumentu V síti zachycuje počínání sexuálních predátorů, kteří na internetu obepisují dívky hluboko pod hranicí dospělosti; a u chatování se rozhodně nezastaví. Ve spolupráci s Barborou Chalupovou tak Klusák otevírá další téma, o němž se moc nemluví - ale teď už jistě bude.

Video: Youtube.com

Co si z únorové nabídky vyberete vy?

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější