Letní čtení? Kultovní komiksové romány bez superhrdinů - uvodni

Letní čtení? Kultovní komiksové romány bez superhrdinů

Komiksy se superhrdiny se vryly do srdcí mnoha čtenářů. Točí se podle nich blockbustery, seriály, indie filmy, objevují se na tričkách i botách a dokonce se jim podařilo proniknout i do kreativního průmyslu pro dospělé. Kromě superhrdinovských eskapád ale hýří komiksové světy i příběhy lidí (zvířat a věcí) bez vylepšených vlastností…

Jimmy Corrigan: nejchytřejší kluk na světě

Jimmy Corrigan je průměrný osamělý muž ve věku 36 let a tak trochu dost závislý na své matce. Na stránkách komiksového opus magnum z pera a tužky Chrise Warea tak ožívá Jimmyho očekávání z prvního setkání s otcem. Zápletka sice zní banálně…Jenomže! Román pracuje s flashbacky, rozvádí paralelní dějové linky postav i věcí a sem tam využívá různé vizuální triky a optické iluze. Wareův mišmaš tak dává dohromady komplexní mozaiku jednoho života (i když vlastně několika životů) nakreslený fascinující kresbou s notně hloubavým obsahem. 

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Persepolis 

Persepolis je grafickým vyjádřením života samotné autorky Marjane Satrapi. Černobíle nakreslený příběh zachycuje postupně autorčino dětství v Íránu během i po islámské revoluci v roce 1979, vysokoškolské trable v rakouské emigraci i těžkou kocovinu dospělosti. Komiks se navíc dočkal i filmového zpracování a obě verze jsou vizuální pastvou pro oči i bránici. 

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Maus

Myši jako Židé, kočky jako náckové a Poláci jako prasata. Grafický román amerického karikaturisty Art Spiegelmana (původně vycházel jako seriál) "postmoderně" zobrazuje vyprávění Spiegelmanova otce o Holocaustu. Maus je ověnčen desítkami cen. V roce 1992 se ale dokonce stal prvním grafickým románem, který získal Pulitzerovu cenu. 

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Mrtvej svět

Mrtvej svět (známý i pod anglickým názvem Ghost World) odráží obecnou prudérnost každodenního života nejlepších kámošek Enid Coleslaw a Rebeccy Doppelmeyer. Obě kámošky jsou cynické, (pseudo)intelektuální a dospívající. Dny tráví bezcílným putováním po městě a kritizováním všeho - od popkultury k lidem ve městě. Pro popkulturní maniaky a milovníky intelektuálních stěrů je Mrtvej svět povinnou jednohubkou. 

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Y: Poslední z mužů

Planeta bez mužů? Tuhle možnou variantu budoucnosti ilustruje majstrštyk z pera Briana K. Vaugha a barev Pii Guerry. Ve světě plném žen přežije "překvapivě" pouze jeden mladý umělec Yorick Brown a jeho opice mužského pohlaví Ampersand. Globální společnost plná žen se tak trochu vrhá do chaosu, ne kvůli genderu, ale prostě kvůli apokalypse (padají letadla, bouchají jaderné elektrárny, ženské gangy plenící města, atd, atd). Takže pokud milujete vymírání mužů i postapo, tak nezbývá než vřele doporučit. 

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Z pekla

Z pekla je grafický román krále komiksových psavců Alana Moora a umělce Eddieho Campbella (původně seriál vycházející od roku 1989 do roku 1998). Z pekla je zasazeno do viktoriánské éry a na téměř 600 stránkách pátrá po identitě a motivech slavného a nikdy neusvědčeného vraha Jacka Rozparovače

Bonus: Jak rozumět komiksu?

Pokud cestu ke komiksu teprve hledáte, chcete ho psát, nebo se mu věnovat akademicky, nelze nedoporučit knihu teoretika komiksu i úspěšného komiksového autora Scotta McClouda Jak rozumět komiksu?. Dozvíte se třeba, že smrt v komiksech někdy vlastně probíhá jen ve vaší fantazii… 

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější