studenti oslava

Majáles není jen drahé pivo a přeceňované české kapely. Kam zajít na ten studentský?

Považujete majáles za obyčejný květnový fesťák? Tak to vás musíme vyvést z omylu. Majálesy se už cca od 18. století odjakživa pořádaly především jako studentské oslavy jara. Studenti na uspořádání této akce makají sami a má pro ně stěžejní význam. Tak například v roce 1956 si vymohli, že na něm nezazní sovětská hymna.

Je to tedy něco, co opravdu patří jim. Proto doporučujeme spíš podpořit tyto původní jarní akce než komerční fesťáky, které si na majáles jen hrají. Typická pro ně je volba krále majálesu, slavnostní a pěkně veselý průvod a super kapely. Kde se studenty oslavit příchod jara?

Budějovický Majáles - 19. - 25. května

Tento majáles má na svědomí více než sedmdesát studentů. Zkouší si tu své organizační schopnosti na realizaci projektů, které měli štěstí zaopatřit pro tak velké publikum jen při opravdu velkém štěstí. Na pětidenním programu pracují, aniž by je za to někdo platil, a není zdaleka určený jen studentům.

USE-IT mapy - České Budějovice
work
 
#fotoprůvodce: Stotisícové město, ale přitom vesnice. Co zažít v "Budějicích"?
19. 9. 2018
3 minuty průvodce po studentském městě

Na své si tu přijdou rodiny i turisté. Nejen pro ně otevírá majáles místa, na která byste se dostali jen těžko. Odpůrce mainstreamu potěší, že tady nehrají žádné popové hvězdičky, ale super projekty jako Zvíře jménem podzim nebo například Vložte kočku a spoustu dalších. Ale nejde jen o hudbu.

Divadelní soubor Depresivní děti tu vystřihne svou hru Milostný dopis ženě, kterou nemilujeme. Dozvíte se tu něco o minimalismu v běžném životě nebo můžete na budějovické Náplavce mrknout na kultovní americkou klasiku Pulp Fiction.

Budějovický Majáles si taky volí svého krále. Toho můžete podpořit kdykoliv od pondělí do čtvrtka, například u Královského jamování, při Královském bumperballu, při běhu nebo v Královské debatě. Volba krále vyvrcholí v největším průvodu masek v ČR. Ten vede na Sokolovský ostrov, kde bude zvolen právoplatný král celého majálesu.

Olomoucký majáles - 6. - 7. května

Tématem olomouckého majálesu je Popkultura kolem nás a město díky němu ožije už od 6. do 7. května. Jelikož je Olomouc opravdu velká, je tak pojatý i celý program. Na své si tu přijdou nejenom ti, kteří chtějí pořádně zapařit, ale i ti, co se raději zasmějí u stand-up comedy, chtějí ulovit pořádný designový kousek oblečení na Majálesovém DizajnTrhu nebo si vyslechnout příběhy toho, jak všichni na začátku museli selhat v rámci FuckUP Night Olomouc vol. 3.

Majáles se rozprostře na nádvoří olomoucké Zbrojnice, v Jazz Tibet Clubu, Konviktu a parkánu Konviktu. Užijte si tu například i filmové projekce nebo si můžete zacvičit. Jelikož je Olomouc vyloženě studentské město a o prázdninách je tam pusto a smutno, zaštiťuje celou akci samotné město Olomouc a Olomoucký kraj.

Majáles Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně - 7. května

Majáles v zeleném městě aka Zlíně přesně odpovídá studentské nátuře a na programu i grafickém pojetí je na první pohled patrné, že tady mají poslední slovo právě studenti. Taky velmi ceníme, že dělá všechno pro to, aby zelené město zůstalo zelené a nestala se z něj Atlantida zavalená plastovými obaly. Majáles instruuje své návštěvníky jak se chovat, aby získal certifikaci Čistý festival. Tak ho v tom při návštěvě nezapomeňte podpořit.

USE-IT průvodce - Zlín
work
#fotoprůvodce: Poznej Baťovský Zlín s USE-IT mapou
12. 9. 2018
3 minuty průvodce po studentském městě

Line-up je opět plný méně známých kapel i těch známějších, jako je například Kapitán demo nebo UDG. Ale zkuste navštívit i ty méně známé, třeba objevíte svůj nový idol. V rámci doprovodného programu si můžete zajít třeba na Silent disco, což je párty, kterou sami studenti označují jako "párty, jakou Zlín neslyšel, aneb nejtišší kalba na střeše jednadvacítky", úžasného mrakodrapu, v němž vás sveze nahoru páternoster.

Pokud jste v baťově městě ještě nebyli, zlínský majáles je určitě super příležitost. Nezapomeňte si projít i staré prostory bývalých továren, najdete tu úžasně kouzelná industriální zákoutí, na nichž se poznamenal čas. Celý Zlín je v podstatě místo, kde se střetává industrial, komunistická architektura (Dycky Prior!) a dobrý vkus moderní doby.

Co vy a majálesy? Účastníte se? 

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější